Oluç: AKP kendisine itaat eden barolar istiyor

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP-MHP iktidarının itaatkar barolar istediğine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

AKP'nin dün baro teklifi üzerine HDP'ye yaptığı ziyarete ilişkin konuşan Oluç, "Söylemeden geçemeyeceğiz; bu ziyaretler yapılıyor ama maalesef muhalefetin önerileri iktidar tarafından dikkate alınmıyor. Bunu infaz yasasında gördük" dedi.
Oluç, komisyon aşamasında baro başkanlarının dahil edilmesi, öneri ve eleştirilerinin dinlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Oluç, AKP'nin ziyaretine dair şunları söyledi: “Aslında iktidarın hedefi makul avukat yaratma projesidir. Şimdi bu makul avukat yaratma projesi çerçevesinde esas itibariyle bu barolar tartışmasını iktidar partileri yürütmektedir. Yargının bağımlı ve taraflı hale geldiği yargı alanında tuzun koktuğunu biliyoruz. Baro sistemi tamamen iktidarın hedefleri doğrultusunda bir tartışmasıdır. Biz AKP heyetine de çok açık bir şekilde baro sisteminin yanlış olduğunu ifade ettik.”
Oluç, “Bir ilde birden fazla baronun olması demek hukuk birliğinin sağlanması açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu sistemle aslında barolar zayıflatılmak isteniyor ve siyasi iktidara itaatkar yapılar haline getirilmek isteniyor" diye belirtti.
Oluç, baroların yürüyüşüne dönük saldırıya da tepki gösterdi.

'CİZRE VE ŞIRNAK KONUSUNDA UYARDIK'

Oluç, iktidarın salgın sürecine dair "kitlesel bağışıklık ve sürü bağışıklığı sistemine" dönüş yaptığını ifade etti. Oluç, "Ciddi risk olan yerler var.  Geçtiğimiz hafta Adalet Bakanı ile görüştüm. Cizre ve Şırnak’taki vaka artışına dikkat çektim. Bu konuda önlem alınması gerektiğini kendisine anlattım. Oradaki hızlı vaka artışı ve aynı zamanda oradaki imkanların sınırlılığı son derece ciddi sorun yarattığını söyledim. Kendisi de bu konuda gerekli adımların atılacağını ve önlemlerin alınacağını söylediler. Ama gelinen noktada Cizre ve Şırnak'ta durum vahimdir. Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’da ciddi sorunlar var” dedi.

‘4 KEZ İHLAL KARARINA RAĞMEN DEMİRTAŞ REHİN'

Oluç, AYM’nin rehin tutulan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği karara ilişkin soru üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sayın Demirtaş’la ilgili hakkında verilen kararda ihlal olduğuna ve tazminata hükmetti. Sayın Demirtaş'ın durumu şudur; Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde hakkında 4 kez ihlal kararı verilmiştir. AİHM ve AYM bu kararları almıştır, yerel mahkemeler bu kararları vermiştir. 4 kez hakkında ihlal kararı verilen Demirtaş, halen rehindir. Bu konudaki ihlal kararları devam edecektir.”