Oluç: Ekonomik kriz yükselecek

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partilerini hedef alan Erdoğan'a seslenerek, "Sandıkta kazanamayacağınızı gördüğünüz için ihbarda bulunarak YSK’yi harekete geçiriyorsunuz" dedi. Oluç, kemer sıkma politikası yerine savaş harcamalarının kesilmesini istedi.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Oluç, devam eden Merkez Yürütme Kurulu toplantısının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Oluç, bugün aynı zamanda ölüm yıl dönümleri olan Musa Anter ve Ruhi Su’yu andı.

Oluç, siyasi ve ekonomik krize değinerek, şunları ifade etti: “Konuştuklarımız aynı zamanda tesadüfen Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıklama yaptığı saatlere denk geldi. Bizim bugün konuştuğumuz konunun başlığı: ‘Kriz miriz var.’ Kriz miriz yok diyenlere cevap olsun. Türkiye’de en önemli şirketler artarda konkordato ilan ediyorlar, kriz miriz var. Türkiye’de tüketici güven endeksi yüzde 13 düşmüş durumda. Yani güven kırılmış, kriz psikolojisi yaygınlaşmış. Dolayısıyla ‘kriz miriz yok’ diyenler yanılıyor. Halk onları yalanlıyor ve ‘kriz miriz var! diyor. Kriz miriz yok da mı 1 milyon dolarlık vatandaşlığın ücretini 250 bin dolara indirdiniz. Dolara ihtiyacınız var. Çünkü Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içinde çevirmesi gereken borç miktarı cari açıkla birlikte 220 milyon dolardır. Bu borcu çevirmek için nereden ve yüzde kaç faizle borç bulacaksınız. Bu borç ekonomisi elbette doların yükselmesine sebep olur. Önümüzdeki aylarda krizin daha da yükseldiğini göreceğiz, bu çok açık."

'KEMER SIKMAK YERİNE SAVAŞ HARCAMANIZI AZALTIN'

Bakan Albayrak’ın bugünkü açıklamalarıyla sosyal güvenlik alanında kemer sıkma politikaları uygulanacağına işaret eden Oluç, “Kemer sıkmak yerine uçak almaktan vazgeçin. Sadece o hibe edildiği söylenen uçaktan bahsetmiyoruz, F35’leri almayın, S400’leri almayın, savaş harcamalarını azaltın" diye belirtti.

Oluç, işçilerin tutuklanmasına değinerek, "İşçiler, kölelik şartlarında çalıştıklarını açıkladıkları için tutuklandı" dedi.

Kulp Davası’nın beraatla sonuçlandırılmasına da tepki gösteren Oluç, yargının taraflı bir kararı olduğunu ifade ederek, buna karşı hukuk mücadelesini yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.

YEREL SEÇİMLER

Oluç, yerel seçim hazırlıklarının da devam ettiğini aktararak, “Yerel yönetim modellerimizi, belediyecilik anlayışımızı geçmişin eksiklerini hatalarını da değerlendirerek yeni dönem açısından belirlemeye başladık. Bir süre sonra da adaylıklar mevzusunu konuşacağız. İki temel hedefimiz var; yerel seçimlerde halkın iradesinin gasp edilerek kayyum atanan bütün belediyeleri geri almak. Bununla yetinmeyerek, 10-15 yerde daha belediyeleri almak. Batıdaki büyük belediyeler ve ilçeler de dahil olmak üzere AKP-MHP koalisyonunun nerede geriletilmesi gerekiyorsa orada bu meşru muhalefete destek olmak olarak belirledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’yi hedef alan açıklamalarına da yanıt veren Oluç, Erdoğan'a şöyle seslendi: "Cumhurbaşkanı olarak yaptığınız konuşmalarda HDP’yi suçlayarak, doğruluğu karşılığı olmayan bu cümleleri sarf ederek YSK’yi etkilemek istiyorsunuz, YSK’nin HDP adaylarını veto etmesini istiyorsunuz. Sandıkta kazanamayacağınızı gördüğünüz için ihbarda bulunarak YSK’yi harekete geçiriyorsunuz. HDP daha önceki seçimlerde yaptığı gibi adaylarını şeffaf bir şekilde, halkın gözü önünde, toplantılarla, mülakatlarla belirleyecektir. Sanmayın ki HDP’nin kayyum atanan belediyeleri geri almasına engel olabilirsiniz. Eğer adil bir seçim yapacağınızı iddia ediyorsanız HDP hakkındaki bu mesnetsiz iddiaları ileri sürmekten vazgeçin. Eğer fikirlerinize ve adaylarınıza güvenmiyorsanız buyurun yarışın ve boyunuzun ölçüsünü alın."