Oluç: Kayyum atanan tüm belediyeleri geri alacağız

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Amed'de düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlere ilişkin partisinin politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, dün Amed’de yapılan Yerel Yönetimler konulu çalıştay ve bugünkü Merkez Yürütme Kurulu toplantısına ilişin basın toplantısı düzenledi.

Yapılan çalıştayda, birçok il ve bölgedeki değerlendirmelerin sonuçlarını ele aldıklarını dile getiren Oluç, geçmiş deneyimleri ile yaptıkları eksik ve yanlışları ele aldıklarını dile getirdi. Çalıştayda önümüzdeki döneme ilişkin taslak metinleri tartıştıklarını kaydeden Oluç, çalıştayın taslağını de önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacaklarını ve taslağın da “Yerel Demokrasi Sözleşmesi”nin ilk taslak tartışması olacağını ifade etti. Yerel demokrasiyi güçlendiren bir politika izlediklerini kaydeden Oluç, “Bu yerel seçim çalışmalarını bu anlayışla sürdüreceğiz. Tüm Türkiye’de bu anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Çalıştayda belediyelere atanan kayyum politikalarının da ele aldığını belirten Oluç, “Yaklaşık 2 yıldan fazladır sürdürülen kayyum politikalarıyla halkın iradesi yok edildi. Bu kayyum politikalarına karşı tavrımız nettir. Kayyum atanan tüm belediyeleri kazanacağız. Halk, iradesini net bir şekilde ortaya koyacaktır” diye konuştu. Yerel seçimlerde, kayyum atanan belediyeler ile 2014 yerel seçimlerinde kazanamadıkları belediyeleri kazanacaklarını aktaran Oluç, “Bu çok önemli bir hedeftir. Kayyumlar, Kürt halkı tarafından asla benimsenmedi. Kendi yereline, ilçesini, köyüne ve şehrine sahip çıkacaktır” şeklinde konuştu.

‘KAYBETMİŞLİĞİN İLANIDIR’

AKP ve Erdoğan’ın yerel seçim çalışmalarının startını verdiklerini belirten Oluç, yerel seçim çalışmalarının başlangıcının ise HDP’yi hedefe alarak yaptıklarını kaydetti. Erdoğan’ın, HDP’nin kazandığı belediyelere kayyum politikalarına devam edecekleri yönündeki açıklamasına dikkat çeken Oluç, “Bu açıklama, AKP ve Erdoğan’ın bölgede kaybetmişliğinin ilanıdır. Erdoğan, HDP’nin adaylarının ret edilmesi için YSK’ye baskı yapıyor” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ VE HUKUK REFERANDUMUDUR’

Kürt halkının temsilcilerinin tutukluluk haline de dikkat çeken Oluç, “Yüksekdağ ve Demirtaş, belediye eşbaşkanlarınmız, Gültan Kışanak, Leyla Güven. Bu rehin tuttuklarınızı halk unutmayacak. 31 Mart 2019 seçimleri bir yerel yönetim seçimi değildir. Aynı zamanda demokrasi ve hukuk referandumudur. Tek adamın kararlarına göstermiş olacağı direnişin seçimi olacak. Yok sayılan halkın iradesi, iradesinde sahip çıkacak. Ve AKP’ye de gereken dersi verecektir” diye konuştu.

‘KÜRT SİYASİ PARTİLERLE ORTAKLAŞTIK’

HDP’nin Amed’de Kürt siyasi partilerle yaptığı toplantıya ilişkin de konuşan Oluç, “Çok önemli bir toplantıydı. İyi geçti. Önümüzdeki dönemde, çeşitli görüşlerden olan partiler ile ortak hangi adımların atılması konusunda ortaklaştık. Kürt olmanın, Kürtçe anadilin ve konuşmanın neredeyse suç sayıldığı, kültür ve edebiyatının yok edildiği bir dönemde böyle bir ortaklık son derece önemlidir ve kıymetlidir” şeklinde konuştu.

BATI’DA İTTİFAKLAR POLİTİKASI

HDP’nin, yerel seçimde Batı’da yapacakları ittifaklara değinen Oluç, “AKP-MHP koalisyonunu geriletmek için çalışmalarımız yoğunlaştıracağız. Yerel örgütlerle, vakıf, siyasi parti yani tüm demokrasi ve emek bloğunda adım atacağız. Yerel demokrasi buluşmalarına destek vereceğiz” dedi.

Bir gazetecinin CHP ile ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin sorduğu soruya Oluç, “İktidarın elinde tuttuğu, büyükşehirler ve şehirler konusunda eğer muhalefet güçleri önemli bir sonuç alırsa, Türkiye demokrasisine olumlu katkılar sağlayacaktır. Yerellerde o şekilde sürecek. Demokrasi, hukuku en geniş güçler ile olumlu olacağını görüşeceğiz. Resmi bir toplantı ve görüşme yoktur şu ana kadar” dedi.