Oluç: Savcılar parti liderlerinden emir alıyor!

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kongreye soruşturma açılmasına ilişkin, "Savcılar, parti liderlerinin emriyle hareket ediyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'İNSANLIK DIŞI ENGELLEME'

Oluç'un değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

"Geçtiğimiz günlerde İran’da yaşanan bir depremin Van’ın Başkale ilçesine de yansıdığını biliyoruz. Ölü sayısı zannediyorum 10'a yükseldi. Bu depremde hayatını kaybeden yurttaşlara rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımız var, yaralıların da acilen şifa bulmalarını diliyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Elazığ depreminde yaşadığımız bir sorunu Başkale depreminde de yaşadık. Dayanışma için giden heyetlerimizin yardım kamyonları geri çevrildi. Hem kaymakamlık hem valilik tarafından. Bunu dün Genel Kurul'da da dile getirdik; bu tutum insanlık dışıdır. Bunu söylemeye devam edeceğiz. Bunun son derece kasıtlı olduğunu, toplum içi dayanışmayı engelleme amaçlı olduğunu ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanmaması için engeller çıkarıldığını söylemeye devam edeceğiz.
Bakın, sadece Başkale'de değil, heyetlerimiz tüm bölgede dolaşmaya devam ediyor. Saray ilçesinde de depremden etkilenmiş köyler var. Henüz ulaşılamamış köyler ve mahalleler var. Şöyle oluyor yardım; Kızılay gidiyor bir köye 3-4 tane ya da nüfusa göre 10-15 çadırı yere bırakıp gidiyor. Böyle yardım olmaz. Depremzedenin ihtiyacı böyle karşılanmaz. Şu anda özellikle köylerdeki depremzedelerin en ciddi sorunlarından biri de hayvan telefatı. Çok ciddi bir telefat yaşanmış vaziyette. Özellikle de kuzuların sıcağa ihtiyacı var, mekana ihtiyaçları var. Ölüyorlar. Halkın bu ihtiyaçlarının da karşılanması gerekiyor.

KONGREYE SORUŞTURMA

Geçtiğimiz hafta sonu, Pazar günü 4. Büyük Olağan Kongremizi yaptık. Sizlerin de bir kısmı geldi, gördü. Gerçekten olağanüstü bir coşku ve heyecanla, on binlerce insanın bütün engellemelere ve baskılara rağmen kongreye akın akın geldiğini gördük. Kongrede bütün prosedürlerimiz tamamdı ve herhangi bir hukuki eksikliğimiz yoktu. Kongrede ne yapılması gerekiyorsa, prosedür olarak ve hukuken, hepsi yerine getirildi. Tuhaf bir biçimde savcılık kongre divanına ne suç yükleyeceğini bilemedi, bulamadı. Ne yaptılar? Bizim ticari bir anlaşma yaptığımız firmanın teknisyenlerini gözaltına aldılar. O firmayla ses ve sahne düzenini yapmak üzere bir sözleşme yapılmış, ücret karşılığında bir sözleşme yapılmış. Firmanın çalışanlarını gözaltına aldı savcılık. Bu en son görülen bir şeydi. Çünkü başka bir şey bulamadılar. O gözaltına alınanlardan biri hariç hepsini dün itibariyle serbest bıraktılar. Onların konuyla hiçbir ilgisi yok. Kongremizdeki tek varlık nedenleri ses, ışık ve sahne düzeninin kurulması ve işleyişinin sağlanması. Profesyonel bir firmanın çalışanlarını aldılar, yetmedi şimdi bir parti çalışanımızı gözaltına aldılar ve 4 gün boyunca göz altında tutma kararı çıkardılar.

Savcılar, bazı parti liderlerinin emriyle hareket ediyor.

'HODRİ MEYDAN!'

Kongremiz yapıldığından beri tüm TV'lerde HDP konuşuluyor. TV programcılarına sesleniyoruz: Hodri meydan, çıkarın bizi televizyonlara!

HDP olmadan HDP’yi tartışmanız siyasi ahlaka da basın ahlakına da sığmaz.

HDP olmadan HDP’yi tartışmanız siyasetçi iseniz siyasi ahlaka, gazeteciyseniz basın ahlakına sığmaz. Bu kadar net olarak söyleyelim.

Sizin tüm düşmanlığınıza rağmen demokratik siyaset konusunda kararlıyız

Kongremiz sonrasında HDPyi bu kadar tartışma konusu eden o kalemşörlere, yorumculara söylüyorum: Sizin demokratik siyaset konusundaki yanlış görüşünüz, HDP'ye yönelik düşmanca tutumunuz, Kürt halkına yönelik düşmanca tutumunuz, Türkiye'deki muhalefete dönük düşmanca tutumunuz bizi hiç etkilemez. Sizin bütün bu düşmanlığınıza rağmen, bütün tezvirat yapma ve yalan yayma faaliyetinize rağmen biz demokratik siyaset konusunda kararlı olduğumuzu hem kongrede aldığımız kararlarla hem kongredeki eş genel başkan değişimimizle bir kez daha gösterdik. Bu konudaki çalışmalarımızı da kararlı bir şekilde sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü HDP’nin varlığı Türkiye'de demokratik siyasetin varlığına dair en önde gelen umuttur.

EKONOMİK TALAN

Biliyorsunuz Plan Bütçe Komisyonuna bir kanun teklifi geldi, tartışıldı komisyonda ve sonuçlandı. Önümüzdeki haftalarda da Genel Kurul'a gelecek, orada tartışacağız. Bazı maddelerde sorun yok ama 2 madde var ki çok sorunlu. Buna ilişkin görüşlerimizi bildirmek istiyorum. İşsizlik fonu ile ilgili madde vahimdir. Bu iktidarın torba yasa içinde getirdiği bu madde, emekçilerin zor günlerinde kullanabilmeleri için maaşlarından yapılan kesintilerden oluşan İşsizlik Fonunun işverenlere aktarılması demektir. Talan etmek demektir İşsizlik Fonunu. AKP ilk defa İşsizlik Fonunu bu kadar hoyratça kullanmıyor. Daha evvel de bunları yaptılar. Tek tek bunları konuşmuştuk. Ama işverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi gerekçesiyle, emekçilerin İşsizlik Fonuna ödedikleri meblağları işverenlere aktarmak bu iktidarın emekçiye, işçiye yönelik en ciddi zararlarından biri olacaktır.

İşsizlik Fonu sermayeye peşkeş çekilmektedir.

'TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET ETMİYORUZ, İKTİDARI ELEŞTİRİYORUZ'

Bugün AKP Genel Başkanı grup toplantısı yaptı. Artık grup toplantılarını Çarşamba günü yapacak belli ki. Çeşitli konuları gündeme getirdi. Fakat bizi ilgilendiren bir konuyla ilgili bir şeye işaret etmek istiyorum. Bunu Genel Kurul'da da tartışacağız. Bakın öncelikle şunu söyleyelim; Avrupa Konseyi ve AİHM Türkiye’nin düşmanı olan kurumlar değildir. Türkiye’nin üyesi olduğu kurumlardır. İkincisi AP bu iktidarın AB’ye üye olabilmek için müzakereleri sürdürdüğü kurumların oluşturduğu bir parlamentodur. Yani bir taraftan AB'ye üye olmak için fasıl açılmasını isteyeceksiniz, müzakere sürdüreceksiniz sonra o AB’nin parlamentosu hakkında ileri geri konuşacaksınız. Bu kadar tutarsızlık, bu kadar acayiplik olmaz. Bir kez daha söyleyelim. Evet AB’de de Avrupa Konseyi'nde bizim temsilcilerimiz bu iktidarın antidemokratik uygulamalarını, insan hakları düşmanı uygulamalarını eleştiriyor ve söylüyor. Bu asla Türkiye’yi şikayet etmek değildir. Bu, şu anda Türkiye’yi yönetmekte olan iktidarın ihlal adımlarını eleştirmektir, iktidarı eleştirmektir ve biz bunu yapmaya devam edeceğiz. Avrupa Konseyi'nde de dile getireceğiz, AİHM’e başvurular da yapacağız.

Çünkü siz hukukun üstünlüğünü tanımıyorsunuz. Siz demokratik hak ve özgürlükleri tanımıyorsunuz. Bütün bunları yapıyorsunuz, insan hak ve özgürlüklerini çiğniyorsunuz. Sonra uluslararası platformlarda bunlar dile getirildiği zaman bu Türkiye’yi şikayet etmek oluyor. Hayır, Türkiye’yi değiştirmek oluyor. Hayır siz Türkiye değilsiniz. AKP seçimlerde çoğunluğu almıştır, Türkiye’yi yönetmektedir ama siz Türkiye değilsiniz, Türkiye’nin bir parçasısınız. Diğer parçası olan toplumsal ve siyasal muhalefet sizi eleştirmeye devam edecektir. Bu Türkiye'yi şikayet etmek değildir. Dolayısıyla bunu söyleyeceğiz.

Siz AİHM’e başvururken meşru da yaptınız hukuksuzlukları AİHM’e taşımak mı yanlış?

İŞGALCİ SALDIRILAR

Sorduk ve sormaya devam ediyoruz. Tezkereler çıkarılırken sorduk ve sormaya devam ediyoruz. Bu iktidarın İdlib’de işi ne? Türkiye’nin de iktidarın da işi yok. Bu iktidarın Efrîn’de de Kuzey Doğu Suriye’de de, Libya’da da işi yoktur. İktidar kendi koltuğunu koruyabilmek ve bekasını sürdürebilmek için bu adımları atmaktadır. Bunu sormak da Türkiye’de yaşayan her yurttaşın yurttaşlık görevidir. Bu iktidarın yanlış dış politikasını eleştirmek, yurttaşlık görevidir. Bu Meclis çıkardığı tezkereyle - ki biz ona muhalefet ettik oy vermedik, karşısında durduk - size Suriye rejimi ile savaş yapma hakkı vermedi. Suriye rejimini demokratik olmaması sebebiyle yıllardan beri biz de eleştiriyoruz ama Suriye rejimi ile savaş çıkarma hakkını bu tezkere size vermedi. Onun için soruyoruz, sormaya devam edeceğiz. İdlib’de bu iktidarın işi ne? Libya’da bu iktidarın işi ne? Kuzey Doğu Suriye’de bu iktidarın işi ne? Sizin olmayan topraklarda askeri operasyonlar yapıyorsunuz."