Oluç: Yarın 3. yol ve ittifak için toplanacağız

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yarın Ankara'da çok sayıda siyasi parti ile 3. yol-ittifak arayışını konuşacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Ekonomik çöküşe dikkat çeken Oluç, şöyle dedi:

“Ocak- Aralık döneminde bütçe giderleri ve gelirleri arasındaki fark 192,2 milyar TL olarak belirlendi yani 192 milyar TL bütçe açığı, bütçenin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor ve bu son derece büyük bir bütçe açığını gösteriyor. Üstelik bütçe açıklarının bu kadar büyük olması kamu bütçesi açısından çanların çaldığını gösteriyor. Bu iktidar özel sektörü ve yurttaşları koruyamıyor. Kamu bütçesini de artık koruyamaz duruma gelmiş vaziyette. Bu bütçeden yandaşlara gelir arttırılmaya devam ediliyor. Faiz lobisi diyerek halkın gözünü boyamaya çalıştığı lobilere bu iktidar inanılmaz faiz ödüyor. Aralık ayı itibariyle merkezi yönetim bütçe giderindeki faiz harcamaları 8 milyar 960 milyon TL olmuş. Peki bir yıllık faiz harcamaları ne kadar olmuş 180 milyar 850 milyon TL. Bu hani haramdır denilen faiz 180 milyar 850 Milyon TL 2021’de faiz harcaması yapmış iktidar. Helali nedir? Haramı 180 milyar diyorsa helalinden korkmak gerekir."

“Bu iktidar halkın tükettiği temel gıdadan alınan vergilerle, benzinden mazottan elektrik ve doğalgazdan alınan vergilerle oluşan bütçeyi ne için kullanıyor?” diye soran Oluç, “Ya yandaşlarını ihya etmek için vergi muafiyeti sağlamak için ya da faiz lobilerine aktarmak için. Daha evvel söyledik bir kez daha söyleyelim. 2022 bütçesi için öngörülen ÖTV gelirleri 220 Milyar TL’dir. 2022 bütçesinde yandaşlara, 5’li çeteye, holdinglere vergi muafiyeti ise 335 Milyar TL’dir. Yani 220 milyar TL ÖTV’den halktan vergi toplanacak bu artı başka paralar 335 Milyar TL yandaşlara vergi muafiyeti olarak sağlanacak. Tekrar söylüyoruz. Kaldırın ÖTV’yi 84 Milyon rahatlasın. ÖTV’yi kaldırmakla yetinmeyin yandaşlarınıza vergi muafiyeti ve istisnası sağlamaktan vazgeçin” diye belirtti.

Dış borçların ciddi sorunlar oluşturduğunu aktaran Oluç, şöyle devam etti:
"Son rakamlara göre Kasım 2021 ile Kasım 2022 arasındaki 12 ayda ödenmesi gereken dış borç miktarı 167,5 milyar dolar olmuştur. Bir yıl içinde ödenmesi gereken budur. Bunun 108 milyar doları özel sektöre aittir. Merkez Bankası’nın swaplardan kaynaklanan 26 milyar dolardır, kamu bankalarının 28 Milyar dolardır. Döviz ihtiyacı bu tablodan kaynaklanıyor.   Bütün bu tabloya rağmen Hazine ve Maliye Bakanı diyor ki; ‘Enflasyon Ocak’ta pik yapacak sonra düşecek sonra da 2023’e yani seçim yılına tek haneli enflasyon hedefi ile gideceğiz’ Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati çok güzel açıklamalar yapıyor. Soralım bu açıklamanın nedenleri nelerdir? A şıkkı matematik bilmemekten kaynaklanır, B şıkkı halkı aldatmaya yöneliktir, C şıkkı ise TÜİK rakamlarıyla radikal bir biçimde oynama yapıp istediğimiz rakamları ilan edeceğiz demektir. D şıkkı bütün şıklar geçerlidir.

 Hazine ve Maliye Bakanının açıklamasının anlamı budur. Bütün bu koşullarda ekonomide herkes inim inim inlerken elektrik, doğalgaz zamları ardı ardına gelirken Saray harcamaları ne kadar 2022 öngörülen 400 milyon TL’nin üstünde. Bugüne kadar inşaat, tadilat şu bu saray harcamalarına ne kadar ayrılmış 4,5 milyar TL. İşte bir tarafta israf, şatafat her türlü harcamayı kendisi için yapmak, öbür tarafta zamlarla boğuşan bir toplum."

'İKTİDAR TOPLUMU DA TÜZEL KİŞİLERİ DE TEHDİT EDİYOR'

Oluç, şu değerlendirmeleri de yaptı:
"Aslında iktidar, gerçek kişilerden sonra tüzel kişileri de tehdit etmektedir; döviz hesaplarını bozun. Ama bütün veriler gösteriyor ki döviz hesaplarında ciddi bir oynama yoktur. İktidara güven olmadığı için döviz hesapları durduğu yerde durmaktadır. Sadece TL’den dövize geçiş engellenebilsin diye bankalar önce kamu kamu bankaları, ardından da özel bankalar kur korumalı mevduat hesabı reklamı yapmaktadırlar, SMS’ler gelmektedir, telefon açılmaktadır. Acaba bu hesaba geçer misiniz diye. Durum bu. Şimdi Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Meclis’e gelmişti, Demişti ki ‘dua edin de bu yeni sistem tutsun’ Biz ona bir şey söyleyelim siz dua edin de FED faizleri çok fazla yükseltmesin, yoksa sizin bu ekonomi politika anlayışıyla TL’ye TL’nin ruhuna Fatiha okutacak duruma getireceksiniz hepimizi!

Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün tartışılacak 4 maddeden sonra Gelen Kurul’da da bu konudaki eleştirilerimizi dile getireceğiz. Görüşülmekte olan kanun teklifi tartışmalarındaki eleştirilerimizi dile getirdik. Emeklilerin maaşlarının 2 bin 500 TL’ye çıkartılması meselesinin son derece eksik bir adım olduğunu söylemeye devam edeceğiz. En düşük emekli maaşının en az asgari ücret düzeyinde yani 4 bin 200 TL düzeyine çıkartılması konusundaki tutumumuzu sürdüreceğiz."

3. YOL TOPLANTISI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oluç, yarın yapılacak toplantıya dair şunları söyledi:
“Doğru yarın Ankara’da bir toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantıya 8 siyasi parti ve HDP katılacak ve orada Türkiye’nin gündemi konuşulacak. Bu ekonomi politikalarının yarattığı sorunlar karşısındaki mücadelenin ve demokrasi eksikliğinin, demokrasisizliğin yarattığı sorunlara karşı mücadelenin nasıl verileceği tartışılacak. Elbette bu tartışmanın bir parçası da 2023’te yapılması gereken seçimler olacak. Seçimlerde nasıl bir tutum alınması da konuşulacak. Yani Türkiye’nin bütün meseleleri konuşulacak. Ondan sonra katılan partilerle ortak bir açıklama yapılır herhalde. En azında sürecin nasıl devam edeceği bilgileri paylaşılır.
3’üncü yol, 3’üncü ittifak arayışının nasıl olabileceğine dair görüş alışverişi yapılacağına dair bir toplantı olacak. Millet İttifakı içinde yer alan partiler bu toplantıda olmayacak."