Emek ve Özgürlük İttifakı mitingi: Bu iktidarı göndereceğiz!

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın mitinginde iktidarın halka savaş açtığına dikkat çekilerek, "Seni göndereceğiz AKP" mesajı verildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın İstanbul Kartal Meydanı’nda “Savaşa, yoksulluğa, baskılara dur diyelim. Birlikte değiştirelim” şiarıyla gerçekleştirdiği miting, on binlerin coşkusuyla devam ediyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin eş genel başkanları, eş sözcüleri ve başkanları, mitingde konuşuyor.

 'BU İKTİDAR HALKA SAVAŞ AÇTI'

Mitingde ilk olarak konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, "Ülkeyi bataklığa sürükleyenleri göndermeye söz veriyoruz" dedi. İktidarın Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan korktuğunu ifade eden Gözen, "Bizden çaldıkları ne varsa, geri alacağız. Söz bitti artık, saflar netleşti. Dibine kadar suça batmış bu faşist iktidar, kendi koltuğu pahasına halka savaş açmış. Ülkeyi çetelerle, mafyalarla, işçileri açlığa sürükleyip, patronlara rant yerleri ihya eden, neymiş hukuk onun iki dudağı arasındaymış, neymiş, seçim tarihini kendisi belirleyecekmiş. Seçimde hangi partilerin yer alacağını belirleyecekmiş. Neymiş, milyonların iradesi olan HDP’yi kapatacakmış. 20 yıllık iktidarında bu halk sana boyun eğmedi, şimdi mi eğecek?" ifadelerini kullandı.

 İşçilerin, Kürtlerin, Alevilerin, gençlerin, kadınların seçeneksiz olmadığını ifade eden Gözen,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte buradayız. İttifakımız patronlarla değil, işçilerin ittifakıdır. İttifakımız Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, Çerkezlerin ittifakıdır. Bu topraklarda görülecek bir hesabımız var. Hiçbir yere gitmiyoruz. Üniversiteleri de memleketi de biz özgürleştireceğiz gençlerin ittifakıyız. Bizler kadınların ittifakıyız. Bu topraklara onurlu bir barış ve özgürlük getirecek yegane güç işte burada. Bizi çantada keklik sananlar, bu halk kendi seçeneğini yaratmasını bilir. Kardeşler, burada hep birlikte söz veriyoruz; 7 gün boyunca cenazesi yerde kalan Taybet Ana için, 10 Ekim’de, Suruç’ta kaybettiğimiz arkadaşlarımız için söz veriyoruz, Soma’da tekmelenen maden işçileri için söz veriyoruz. İzmir’de HDP il binasında katledilen Deniz Poyraz için söz veriyoruz. Bu iktidarı göndereceğiz.”

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, iktidarın Kürt halkına savaş açtığına işaret ederek, "Bu ülkede bir Kürt meselesi var. Gelin bunu çözün dedik. Onlar gittiler ne yaptılar, Diyarbakır’da, Mardin’de, Şırnak’ta, Van’da ne yaptılar? Ne yaptılar, Selahattin Demirtaş’ı dört duvar arasına koydular. Bunu kabul eder miyiz biz? Kabul etmeyiz. 'Suriye sınırını geçeceğiz' dediler, 'Irak sınırını geçeceğiz' dediler. 'Bir gece ansızın geleceğiz' dediler. Savaşları bırak, Kürt halkıyla barış” dedi.

'SENİ YENECEĞİZ AKP!'

Halkın yoksulluğa ve sefalete karşı yaşam mücadelesi verdiğini belirten Öztürk, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomik kriz altında her geçen gün ezilen emekçilere “müjde” diye açıkladığı ücret zamlarına değindi. Öztürk, "Bu arada, işçi ücretleri açıklandı, Erdoğan açıklarken ‘bizim sırtımızda yumurta küfesi var’ dedi. Sarayda kameralara bakarak gülümsedi. Soruyorum burada, Erdoğan kimin için gülümsedin. 5’li çete için mi gülümsedin, yoksa vicdansız hükümetin için mi gülümsedin. Erdoğan sakın unutma, orada güldün ama son gülen iyi güler. Halk, bu işin sonunda çok iyi gülecek. Birleşiyoruz, kuvvetleniyoruz, birleşen bir halkı asla hiçbir kuvvet yenemez. Halkımız burada, korkmadı, yenilmedi. Seni yeneceğiz AKP, seni göndereceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı seni gönderecek” şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR'I YANINIZA ALMADAN İSTANBUL'U KURTARAMAZSINIZ'

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sözlerine miting alanını dolduran on binleri selamlayarak başladı. Belediyelerin gasp edilmesine değinen Akdeniz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyum atanmak istendiğine işaret etti. Akdeniz, "HDP’ye atanan kayyumlar neyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanmak istenen aynı şeydir. Emek ve Özgürlük ittifakı olmadan, Diyarbakır’ı yanınıza almadan, İstanbul'da bu ablukayı dağıtamayız. Gelin birleşelim, bu ülkeyi birlikte özgürleştirelim. Tek adam yönetimini, çete, mafya düzenini bizler göndereceğiz. Halk gönderecek, halk birden büyüktür. Burada dipten gelen bir dalga var. Bu dalgaya kulak verin. Grev yasağını dinlemediler işçiler, Erdoğan’ın kararını dinlemediler ve kazandılar. EYT’liler uzun süre mücadele ettiler ve kazandılar. Adana’da saya işçileri, Amed’te fırın işçileri, gıda sektöründeki işçiler ayakta. Birleşe, birleşe geliyoruz” diye konuştu.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kendi adayını çıkaracağını belirten Akdeniz, on binlere dönerek, “Bu yetkiyi Emek ve Özgürlük İttifakı’na veriyor musunuz?” diye sordu.

BULDAN: SEÇİMLERE DAMGAMIZI VURACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, savaşa, yoksulluğa, baskılara ve tecrit politikalarına "dur" demek için alanda bulunduklarını belirtti. Buldan, "Aynı zamanda 'jin, jiyan, azadî' demek için buradayız. Doğa talanına, yaşam talanına, hukuk talanına dur demek için buradayız. Demokrasinin şehri güzel İstanbul’u, karanlığın merkezi yapmaya çalışan AKP-MHP rejimine karşı dur demek için buradayız. Bu daha başlangıç. 82 milyon insan bu havayı, bu rüzgarı hissedecek. Seçimlerde İstanbul bir kez daha kendisini ispat edecek. Bundan kimsenin kaygısı ve kuşkusu olmasın. 7 Haziran’da başlayan bir başarı hikayemiz var. İttifakımızla, dostlarımızla birlikte seçimlere damgamızı vuracağız.
Seçimlerde İstanbul’da kazandık mı Türkiye’de kazandık demektir. İstanbul Amed’dir, Cizîra Botan’dır, Serhat’tır, Akdeniz’dir, Karadeniz’dir, Ege’dir. İstanbul HDP’dir. Bu meydan Mahirlerin, Kemallerin, İboların, Mazlumların, Orhan Doğanların, Berkin Elvanların, Musa Anterlerin meydandır. Bu meydandan seçimlerin startını veriyoruz. Sevgili arkadaşlar, hedefimiz daha da büyümektir. Bu ittifak daha da büyüyecek, bu düzeni mutlaka değiştirecek. Bunun için bu seçimler tarihi öneme sahiptir. Yapılacak olan seçimler aydınlık ile karanlık arasında yapılacak bir tercih olacaktır. Bu seçimler demokrasi ile faşizm arasında yapılacak bir tercih seçimi olacaktır. Bu seçimler, aynı zamanda AKP-MHP ittifakının fişini çekeceğimiz bir seçim olacaktır. Bu seçimler, onurlu bir barışın yolunu açacaktır. Bu seçimler savaş politikalarına, tecride son verilecek seçimler olacaktır. Bu seçim İstanbul Sözleşmesini geri getireceğimiz seçim olacaktır. Bir şey daha var, bu seçimler kendi cumhurbaşkanımızı belirleyeceğimiz bir seçim olacaktır. Şimdiden akşam demeden, gece demeden, Kürdü, Alevisiyle, Sünnisiyle, Ermenisiyle her birimiz çalışacağız, kazanacağız, başaracağız.”
Buldan’ın ardından Barış Anneleri Meclisi üyeleri, sahneden on binleri selamladı.

SANCAR: İKTİDARIN SAVAŞ OYUNUNA SON VERECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise ittifaklarının büyüyerek yoluna devam ettiğini belirtti. Emek ve Özgürlük İttifakı etrafında birleşen halklarla iktidarın savaş oyunlarına son vereceğini kaydeden Sancar, “Savaşa karşı barışın en güçlü ittifakını kuracağız. Her savaş, operasyon ekmeğimizden çalmaktır. Yoksul halkı daha da yoksullaştırıyorlar. Bu ülkenin geleceğini gasp etmek istiyorlar. Buna dur diyoruz. Hep birlikte savaşa hayır diyoruz. Değiştirmeye geliyoruz dedik. Seçimlerle birlikte hayatın her alanında mücadeleyi büyüteceğiz. Bu ittifakı genişleterek, demokrasinin merkezi haline getireceğiz. Bu ittifak demokratik cumhuriyet için geliyor. Geliyoruz, değiştirmeye geliyoruz. Savaşa karşı barışı, yalana karşı hakikati kurmak için geliyoruz. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Bu güç bu ülkeyi demokrasiye ve barışa, emek ve özgürlük dolu geleceğe taşıyacak” dedi.
Buldan ve Sancar’ın konuşmasının ardından HDP bileşenleri olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SODAP, SYKP, Yeşil Sol Gelecek Partisi sahneye gelerek, on binleri selamladı.

'BU ZULÜM ÇARKINI DURDURACAĞIZ'

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, mevcut AKP-MHP iktidarının, kendisinden olmayan tüm farklılıkları "damgalayıp" ötekileştirdiğini söyledi. Kayaoğlu, "İktidarın faşist politikalarının bir yansıması olarak HDP’nin hazine hesaplarına bloke konuldu. Hep birlikte bu gidişata dur demezsek, bu faşist abluka her geçen gün büyüyecek. Parlamentoda 2023 bütçe görüşmelerinde işçiler emekçilerden alıp zengine verdiler. Savaşa yatırım yaptılar. Bıçağın keskin ucunu dar gelirliye, işçiye, emekçiye ödetmeye çalışıyorlar. Biliyoruz sahip oldukları servet, bizden çaldıklarıdır, işçi ve emekçiden çaldıklarıdır. Bu soygun düzenine, bu zulüm çarkına dur diyeceğiz. Daha adil bir dünyada yaşayabiliriz. İşte Emek ve Özgürlük ittifakı bunun en güzel örneğidir. Daha da önemlisi artık sermaye partileri arasında tercih yapmaya mecbur değiliz. Tüm sorunlarımızı aşabiliriz. Bu yolda birlikte yürüyeceğiz, birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

Miting, yapılan konuşmaların ardından onbinlerin sloganları eşliğinde sona erdi.

 Kartal Meydanı’nı hınca hınç dolduran gençler ve kadınlar, mitingin sona ermesinin ardından da sloganlarla yürüdü.