On binlerce kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi halen enkaz altında!

Bakurê Kurdistan merkezli depremin üzerinde 6 gün geçti. On binlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi enkaz altında. AKP-MHP iktidarı ise depremzedelere yardım etmek bir yana, bu durumu fırsata çevirme derdinde.

23.19

Depremin alamadığı canı AFAD aldı

Hafriyatçı Ozan Öfkeli, Hatay’da arama kurtarma çalışmalarının AFAD yetkilileri yüzünden geç başladığına işaret ederek, “AFAD kente girmek isteyen iş makinelerini engelledi, girenleri yakıt vermemekle tehdit etti” dedi.

22.55

Kanadalı parlamenter yardımlar için Heyva Sor’u işaret etti

Mereş merkezli depremler sonrası toplanan yardımların eşit dağıtılmamasına bir tepki de Kanada’dan geldi. Parlamenter Tom Kmiec, deprem yardımlarının adil dağıtımı için Heyva Sor’u adres gösterdi.

22.33

Can kaybı 24 bin 617’ye yükseldi

Türk devlet yetkililerinin açıklamalarına göre Mereş merkezli depremde etkilenen kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 24 bin 617'ye yükseldi.  

21.00

Polis HDP’nin yardım kamyonunu gasp etti, halka ateş açtı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü depremin etkilediği Osmaniye’ye gönderdiği bir kamyon gıda ve temel yaşam malzemeleri, kent merkezinde polislerce el konuldu. HDP'lilerin buna tepki göstermesi üzerine polisler, havaya ateş açarak, biber gazı ve coplarla HDP'lilere saldırdı. Daha sonra ise 1 HDP'liyi gözaltına aldı. Polisler yardım malzemelerini ise AFAD'a teslim etti.

Konuya dair bilgi veren HDP’li yönetici, aracın dün gece İzmir’den çıktığını, Osmaniye'ye gelene kadar polis tarafından takip edildiğini söyledi. Osmaniye'ye vardıklarında sivil polislerce durdurulduğunu, ne için geldikleri hakkında sorular sorulduğunu söyleyen HDP'li, "Yardım için geldik dedik. Daha sonra Jandarma ve TEM polisleri gelip hiçbir gerekçe göstermeden kamyona el koydular. Burada bulunan halk tepki gösterince biber gazı sıkıp, coplarla darp etti. Buna rağmen kitle dağılmayınca havaya silahlarla ateş açtılar" dedi.

20.30

Meletî’de bin 224 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı

Malatya Valiliği tarafından açıklanan tespitlere göre, Meletî’de bin 224 kişinin yaşamını yitirdi, 6 bin 962 kişinin yaralandı. Açıklamada, bin 154 binanın yıkıldığı, merkez ilçeler hariç bin 40 hasarlı bina tespit edildiği belirtildi.

20.06

Mereş ve Semsûr’da dağlardan kütle akıntısı

Mereş’te meydana gelen 7,8 ve 7,7'lik deprem, Kuşkayası dağının tepesinde de hareketliliğe neden oldu. Göksun'un Büyük Kızılcık kasabasındaki dağdan buhar çıkartarak akan katran görünümündeki hareketlilik, endişeye neden oldu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin, dağda oluşan kırıktan yanardağ oluşturduğunu söyledi. Ercan, görüntüye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"M7,9'luk depremde çıkan güre (enerji) 1 megaton (1 milyon ton) TNT'ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını (mağmayı) devindirip Maraş’ta oluşturduğu kırıktan 2 bin derecede kızgın, akışkan karatas (bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur. Göksun Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı (lav), kül, su buharı, dağdaki karı eritip, çamurlarla birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna 'yanardağ laharı' denir."

Mereş’teki görüntünün gündem olmasının ardından AFAD da harekete geçti. AFAD Kuşkayası Dağı'nda görüntülenen hareketliliğiyle ilgili olarak, "Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil" dedi.

Benzer bir durum Adıyaman Gerger'de oluştu. Kılık (Geçitli) çekilen görüntüde, dağdan katran şeklinde bir akışkanın dereye doğru aktığı görülüyor. 

18.59

Enkazda kalan 4 kişi donarak yaşamını yitirdi

Deprem sonrası kimsenin uğramadığı Tût ilçesinin Kaylıça köyüne bağlı Pamuklu mezrasında, enkaz altında kalan 4 kişi donarak yaşamını yitirdi. 

Deprem nedeniyle büyük yıkımın yaşandığı Semsûr’a dayanışma amacıyla gelen gönüllüler, AFAD’ın gitmediği yerlere ulaşıyor. Gönüllülerin çalışmaları sonucunda, Semsûr’un Tût ilçesinin Kaşlıca köyüne bağlı Pamuklu mezrasına 6 gün sonra yardım ulaştı. Semsûr merkezden 32 kilometre uzaklıkta bulunan mezrada bulunan 9 haneden 8’i yıkıldı. Rakımı yüksek olan mezrada 15 santimetreyi kalınlığı bulan kar, yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor. Depremin yaşandığı günden itibaren kimsenin uğramadığı mezrada, 4 kişi donarak yaşamını yitirdi.

Pamuklu mezrasında 45 kişinin yaşadığını aktaran Rıdvan Ataş, “Ne AFAD ne de başka bir yerden hiçbir yardım gelmedi. Köy ile bağlantı yolumuz kayaların düşmesinden dolayı kapandı, fakat diğer taraftan yolumuz açıktı. Buraya yardım getirmek isteyen, rahatlıkla gelebilirdi. 6 gündür bu kar altında arabada yatıyoruz. Hayvanlarımızın yarısı öldü, yarısı kaldı. Fakat onlarda soğuktan ölmek üzere. Hayvanları koyacağımız yerimiz yok. Biz burayı terk edemeyiz. Bizim gidecek başka yerimiz yok. Onun için acilen bize bir yardım gerekiyor” diye seslendi. 

Deprem olduğu günden bu yana 30 kişi iki pikap bir takside kaldıklarını aktaran Mustafa Ataş, dün mezraya gelen AFAD’ın sadece 4 çadır bıraktığını dile getirdi. Bırakılan çadırların yetersiz olduğunu söyleyen Ataş, kaymakamında sadece bugün köyleri ziyaret için geçerken uğradığını söyledi. (Mezopotamya Ajansı)

18.44

Chur’da taziye kuruldu

İsviçre’nin Chur kentinde Malatya, Maraş ve Adıyamanlı 9 aile, yaşanan depremde yaşamını yitiren yakınları için taziye kurdu. Taziyeye İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), İsviçre Demokratik Kürt Konseyi yöneticileri ile çok sayıda insan katıldı.

Taziyede bir konuşma yapan KOMAW yöneticisi Metin Mintaş, ağır bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek ailelere başsağlığı diledi. Mintaş, “Büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Burada yakınlarını kaybetmiş Maraş, Adıyaman ve Malatya’da değerli ailelerimiz var. KOMAW adına başsağlığı diliyoruz. Ailelerimiz için elimizde ne gelirse yapacağız. Bu acı hepimizin acısıdır” dedi.

18.12

Yaşamını yitirenlerin sayısı 22 bin 327'ye yükseldi

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesi olan 6 Şubat’ta art arda meydana gelen depremlerde, yaşamını yitirenlerin sayısı 22 bin 327’ye yükseldi. Deprem enkazı altında kalan 80 bin 278 kişi yaralı olarak kurtuldu.

18.10

Elbistan'da soğuk hava yaşamı zorlaştırıyor


18.01

HDP'li Beştaş: AKP ve MHP verdiğimiz 16 deprem araştırma önergesini reddetti 

Mereş'te yaşanan iki depremin ardından yaralar halk, siyasi partiler, STK'lar tarafından sarılmaya çalışılırken AKP ve MHP hükümetinin şimdiye kadar deprem araştırma önergelerini defalarca reddettiği ortaya çıktı.

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş sanal medya platformundan yaptığı açıklamada AKP-MHP iktidarı tarafından 16 deprem araştırma önergesinin reddedildiğini söyledi. 

Meral Danış Beştaş, şunları yazdı:

"HDP olarak depremin araştırılması için verdiğimiz 16 araştırma önergesi AKP-MHP oyları ile reddedildi. 64 soru önergemize ya cevap verilmedi ya da birkaç teknik cümle geçiştirildi. İmar aflarında onaya kalkan eller önlemler için ret oluyor. Bu felaketin vebali boynunuzda."

17.39

Serê Golan'da halka su dağıtılıyor

17.14

Serê Golan'daki yıkımın görüntüleri

17.11

'Depremzedelere devlet değil, devrimciler ulaşıyor'

Antakya'daki Dev Yapı İş Yöneticisi Osman Ünel, "Depremzede halka ulaşan devlet yok. Devrimciler, yurtseverler var" dedi.

17.01

Serê Golan’da halk çadırlarda kalıyor

Depremin vurduğu Semsûr’un Serê Golan (Gölbaşı) ilçesinde halk çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

16:03

Özerk Yönetim ve TEV-DEM depremzedeleri ziyaret etti

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Berivan Xalid, Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hemdan El Ebid ve TEV-DEM Eş Başkanı Xerib Hiso'dan oluşan heyet Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde depremden etkilenen aileleri ziyaret etti.

16:01

'Hatay'da devlet yok, örgütlü yapılar var'

Hatay'daki HDK görevlisi Neslihan Acar, kentte devletin değil örgütlü yapıların halkla dayanıştığını belirterek, kadınlara da çağrıda bulundu.

 

15:56

20 TIR Hatay'a gönderildi

Colemêrg’te, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütü ile kentteki sivil toplum örgütleri, kent genelinde 20’nci TIR KESK Colemêrg Şubeler Platformu önünde halk birlikte yüklenerek Hatay’a doğru yola çıktı. 

 

15:55

İş insanlarının Elbistan’a göndermek istediği konteynırlara el konuldu

Elbistanlı iş insanlarının ilçedeki depremzedelere gönderilmek üzere satın aldıkları 30 konteynıra askerler el koydu. OHAL gerekçe gösterilerek el konulanlar Sağlık Bakanlığı’nın tırlarına yüklendi.

Yaşanan depremin ardından halkın barınma ihtiyaçlarının bir nebze de olsa çözülmesi için Avrupa’da yaşayan yurttaşlar ilk etapta 30 konteynır alarak Elbistan’a göndermek istedi. Erzirom’da yüklenen konteynırlar askerler tarafından engellenerek, yüklenme yapılmasına izin vermedi.

OHAL GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Olağanüstü Hal’i (OHAL) gerekçe gösteren askerler, konteynırların Sağlık Bakanlığı tarafından Semsûr ya da Mereş merkeze gönderileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ayrıca özel olarak gönderilen konteynırların kabul edilmeyeceğini söyledi. Hayırseverlerin tırlarından indirilen konteynırlar Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği tırlara yüklendi. İş insanlarının tırları ise boş bir şekilde geri gönderildi.

‘KÜRTLER VE ALEVİLERE OLAN POLİTİKANIN ÖRNEĞİ’

Mezopotamya Haber Ajansına konuşan Elbistanlı iş insanı, “Devlet sisteminin biz Kürtler ve Aleviler üzerinde olan politikasının açık örneğidir. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. İnsanlar burada soğuktan donarken böyle bir engelleme kabul edilemez. Biz iş insanları olarak bunu organize ettik ve 30 konteynır aldık. Şuan bu konteynırlarımıza el koydular. Şuan bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz devam ediyor. Durumun nasıl sonuçlanacağın konusunda bir bilgimiz yok. Ama en kısa sürede bu olumsuz durumun derhal sona erdirilmesi gerekiyor” dedi.

15:52

Türk devleti Elbistan'a gönderilen 30 konteynırı engelledi

Avrupa’da yaşayanlar depremzeler için ilk etapta 30 konteynır alarak Elbistan’a göndermek istedi. Erzirom’da yüklenen konteynırlar askerler tarafından engellenerek, yüklenme yapılmasına izin vermedi. Bu arada Elbistan’daki yardım koordinasyonunda yer alan kişilerin HDP’li milletvekillerine ulaşarak durumu bildirdikleri, ancak şuana kadar bir sonuç alınmadığı belirtildi.

15:28

Depremde yaşamını yitiren 18 kişi Sêrt'te (Siirt) toprağa verildi

Hatay’ın Esenlik Mahallesi Albay Kemal Bozkurt Caddesinde bulunan 2 katlı Zafer Apartmanı Sêrtli Çiçek ailesinden 13 kişi yaşamını yitirdi.  Sêrt’in Ciwanîka (Gökçebağ) Belde Mezarlığında yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninden sonra 13 kişilik Çiçek ailesi, Belde mezarlığında defnedildi.

Mereş’e inşaatta çalışmaya giden Hekim, Nevzat ve Rıdvan Akbulut kardeşler kaldıkları Kazancı Otel’in enkazında yaşamını yitirdi. 3 kardeşin cenazesi Kurtalan Devlet Hastanesi morgundan alınarak, Seyrantepe Mahallesi Mezarlığında toprağa verildi.

15:23

Buldan ve Kılıçdaroğlu'ndan inceleme

Amed’de yıkılan 7 binanın enkazında incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki Sözel Apartmanı önünde 6 gündür yakınlarından haber almayı bekleyen halkı ziyaret etti.

HDP heyetinde, parti Sözcüsü Ebru Günay, Gurup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milletvekili Hışyar Özsoy, Rüştü Tiryaki ile Amed il eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan bulunurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı eşlik etti.

 Buldan, yıkılan binaya dair Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdi. Buldan, "İlk günden beri bütün imkanlarımızı seferber ettik ancak görüyorsunuz belediye eşbaşkanlarımız cezaevinde ve onların yerine kayyumlar atandı. Belediyelerimiz gasp edildi. Bu durum olmamış olsaydı bu yaralar çok daha çabuk sarılmış olacaktı" diye belirtti.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Binaların sağlıklı yapılmaması, düzenli kontrol edilmemesi, bu sorunlar var. Ama asıl büyük sorun, depremin yaşandığı bu ortamda sağlıklı ve tutarlı bir koordinasyonun olmamasıdır. Bu koordinasyonun olmamasının getirdiği acılar var" dedi.
Bir depremzede, “Bu deprem değil Kürtleri öldürüyorlar. Devlet hakkımı yiyor. Sokakta yatıyoruz. Kızım engellidir. Bağlar’da oturuyorum, polisi ve yetkilileri arıyorum ancak ilgilenmiyorlar” dedi.

 

14:57

AFAD teslim edilen malzemeleri satıyor

Amed’in Yenişehir ilçesinde Sümerpark’ta kurulan çadırlarda gönüllü çalışan Ozan Serhat ve Merve Nazlıcan, depremzedelere dağıtılmak üzere AFAD noktasına teslim ettikleri temel ihtiyaç malzemelerinin satıldığını söyledi. (Mezopotamya Ajansı)

14:39

Uluslararası insan hakları örgütlerinden OHAL'e tepki

Uluslararası insan hakları örgütleri, Türk devletinin OHAL kararına tepki gösterdi, "OHAL uygulaması kurtarma çalışmalarını ve insani yardımları da olumsuz etkiliyor" dedi.

 

14:18

Sancar: Hizmetler yerelden verilmeli

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, TTB ve SES gibi meslek örgütleri tarafından kurulan Sağlık Emek Koordinasyonunu ziyaret etti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Şebnem Korur Fincancı, "Adana’yı TTB için merkez olarak belirledik" dedi, dayanışmanın büyük önemde olduğunu söyledi. Fincancı, "Depremzede sağlık çalışanlarını zorla çalıştırmayın, onların yerine gönüllü olanlara olanak tanıyın" diye ekledi.

Fincancı, "TTB, 1999 depreminden de deneyimli. Ama geldiğimiz noktada 24 yıl sonra ortada bir kamu otoritesi olmadığını görüyoruz" diye belirtti.
Mithat Sancar, "Yıkımın sebebi yolsuzluk, denetimsizlik ve çöküştür. Merkeziyetçilik ve hantal işleyiş kayıpları artırıyor; hizmetler yerelden örgütlenmelidir" dedi.

Sancar, "Sorumluluğumuz bundan sonra toplumsal ve siyasal felaketlerin yaşanmasını önlemektir. Bizi kurtaracak olan da kamucu anlayışa dayalı büyük bir toplumsal dayanışmadır. Bu dayanışma bu bozuk, çürük, yozlaşmış düzenin değişmesi için de büyük bir imkanı bizlere sunmaktadır" şeklinde konuştu.

14:16

Semsur'un Sergolan ilçesinin girişindeki yollar  deprem nedeniyle tamamen yıkıldı

 

14:13

İstanbul Tabip Odası: Organizasyon çok kötü

İki büyük depremden sonra 7 Şubat’ta bölgeye giden İstanbul Tabip Odası (İTO) üyeleri, izlenimlerini açıkladı. Cağaloğlu’nda bulunan binada basın toplantısı düzenleyen İTO adına konuşan Dr. Özden Göngür, organizasyonun oldukça kötü olduğunu vurguladı.

 Dr. Ahmet Tabduk Mehlepçi ise Hatay’da AFAD’ın da ne yapması gerektiğini bilmediğini ifade etti. Mehlepçi, depremzedelere yardımcı olmak için bölgeye gittiklerini ancak AFAD’ın buna olanak sağlamadığını söyledi.

Dr. Emrah Kırımlı, "750 yataklı bir hastane ne yazık ki yıkıldı. Hatay’da tüm sağlık kurumları yıkılmış durumda. Eğer bu yerler çalışıyor olabilseydi muhtemelen binlerce kişinin hayatı kurutulacaktı" dedi.

14:02

 

Depremzedeler: Devlet çekilsin

Kürt siyasetçi Ahmet Türk, beraberindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca, Sait Dede, Rıdvan Turan ve Behçet Yıldırım ile birlikte depremin etkilediği Semsûr'da halkı ziyaret etti. Yenimahalle Cemevi ile Yaylakonak beldesindeki depremzedeler, heyete yaşadıklarını anlatarak, devletin bölgeden çekilmesini istedi.

Halk, "Hiçbir şey yok. Çadır yok. Devlet aradan çekilsin, bu halk birlikte ayağı kalkmasını bilir. Devlet aradan çekilirse bu halk kenetlenir. Bazı bölgelere yardım götürüyorlar. Ancak bizim taraflarda hiç yok. Enkaz altında arkadaşlarımız, canlarımız var. Gelen kurtarma ekipleri canla başla çalışıyor. Tam çıkaracaklar, AFAD diyor 'Siz çekilin, biz kameralara poz vereceğiz' diyorlar utanmadan" şeklinde tepki gösterdi.

Bir başka depremzede ise "Çaddere diye bir köyümüz var. Oraya ulaşamadık. Kardan kaynaklı dozer veya kepçe bulamıyoruz. Bölge halkı ve özelikle büyükşehir belediyeleri, STÖ'ler büyük bir seferberlikle yanımızda. Ancak devlet yetkililerini göremiyoruz" dedi.

13:52

Elbistan'dan görüntüler

 

13:41

HDP'den İslahiye'ye ziyaret

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Nuran İmir, Filiz Kerestecioğlu, Muazzez Orhan ve Mahmut Toğrul, depremde yaklaşık bin kişinin yaşamını yitirdiği, on binlerce kişinin de yaralandığı Dîlok'un İslahiye ilçesinde depremzedelere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Halk, çadır, soba talebinde bulunurken, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türk devletinin küçük yerleşim noktalarına yardım dağıtmadığını belirtti. Oluç, halkın 'bizi devlet değil, millet kurtarıyor' dediğine dikkat çekerek, dayanışmayı büyütmeye çağırdı. Oluç, “Her gecikme, yeni canlara mal oldu" dedi.

13:38

Kerkük'te depremzedeler için yardım kampanyası sürüyor

13:37

Nurhak'ın Kullar kasabasının yüzde 80'i yıkıldı

Mereş'in Nurhak ilçesine bağlı Kullar kasabasında şimdiye kadar 60 kişi toprağa verildi. Enkazların altında hâlâ insanların olduğu belirtiliyor. 5 bin nüfusluk kasabanın yüzde 80'i yıkılmış durumda ve oturulmayacak kadar hasarlı binalar da var. Bugün depremin 6 günü olmasına rağmen AFAD ekiplerinin ancak dün kasabaya geldiği öğrenildi.

13:19

Adana'da 500'e yakın kişi hayatını kaybetti

Depremde, Adana’da 12 bina yıkıldı. Çukurova, Seyhan ve Sarıçam ilçelerinde çok sayıda binada ağır hasar meydana geldi. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Adana'da 500’e yakın kişinin hayatını kaybettiği, 7 bin 500 kişinin de hastanelerde tedavi edildiğini açıkladı.

13:04

Yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Türk devlet yetkileri gün içinde yaptıkları açıklamalar ile kayıp sayısını artırıyor. Türk devletinin verdiği bilgiye göre depremde 21 bin 43 kişi yaşamını yitirdi, 80 bin 97 kişi yaralandı.

Adını açıklamayan bir kaynak ise AKP'lilerden aldığı bilgiye göre en az 150 bin kişi hayatını kaybetti. 

 

12:48

Güney'deki partilerden HDP’nin kampanyasına destek

HDP’nin Hewlêr’de bulunan Kürdistan Bölgesi Temsilciliğinin Kuzey Kurdistan ve Rojava’yı etkileyen depremin ardından başlattığı kampanyaya Güney Kurdistan halkı ve partilerinden destek gelmeye devam ediyor.

Goran Hareketi, Kürdistan Komünist Partisi, Zehmetkêşanî Kurdistan (Kürdistan Emekçi Partisi), Bizûtnemeyî Demokratîkî Gelî Kurdistan (Kürdistan Demokratik Halk Hareketi), Yêkitiya Netewe ya Demokratik a Kurdistan (Kürdistan Demokratik Ulusal Birliği), başlatılan yardım kampanyasına destek amacıyla HDP’nin Hewlêr’de bulunan Kürdistan Bölgesi Temsilciliğini ziyaret etti.
HDP Temsilcilerinden Nahide Ermiş, kampanyalarına destek verenlere teşekkür ederken, kampanyayı destekleyen partiler adına konuşan Kurdo Salih, “Bu kampanyaya katılmayı bir görev sayıyor ve tüm taraftarlarımızı da kampanyayı desteklemeye davet ediyoruz” dedi. Şaxewan Xalid ise kampanyayı desteklemenin ulusal bir görev olduğuna dikkat çekti.

 

12:40

İşgalciler eylemsizlik halindeki gerillaya saldırdı: 1 gerilla şehit

İşgalci Türk ordusu, deprem nedeniyle eylemsizlik kararı alan gerilla güçlerine saldırdı. İşgalcilerin 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ağır silah saldırılarında Mazlum adlı gerilla şehit düştü.

 

12:31

Semsûr'da hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini geçti

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri ve mezarlık çalışanlarından alınan bilgiye göre Semsûr merkezde yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bini geçti. Kentte defnedilmek üzere bekleyen yüzlerce cenaze bulunuyor. Kent merkezi, ilçe merkezi ve köylerde yıkılan yüzlerce binanın enkazların altında halen insanlar var. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısının daha da artması bekleniyor. (Mezopotamya Ajansı)

12:01

HDP'li kadınlar  pişirdikleri binlerce ekmeği depremzedelere ulaştırdı

HDP Mersin İl Örgütü’nün depremzedeler için başlattığı kapman çerçevesinde örgütlenen kadınlar, yaktıkları tandırda ekmek pişiriyor. Depremin ilk gününden itibaren kolları sıvayan kadınların pişirdikleri binlerce ekmek depremzedelere ulaştırıldı. 

11:59

Cumartesi Anneleri: 'Deprem kayıpları' engellenmeli

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için sürdürdükleri eylemin 933’üncü haftasında, depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yıkımın nedeni planlamaların ve uygulamaların yaşamı esas alarak değil, rantı esas alarak yapılmasıdır” denildi.

Meclis raporuna göre 1999’daki Gölcük depreminde 5 bin 840 kişinin hâlâ kayıp olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Mereş depreminde de benzer tablonun ortaya çıkmaması için arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında azami özenin gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Annelerin açıklamasında, "Depremde ölmek kader değil, cinayettir" denildi.

11:37

TTB: 30 doktor yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Mereş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde enkaz altında kalan 30 meslektaşlarının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yaşamını yitirenler şunlar: "Dr. Ahmet İrfan Gedik - Adana, Dr. Ahmet Kaptanoğlu - Mereş, Dr. Ahmet Çinkaya - Hatay, Dr. Ali Ekrem Tunçer - Meletî, Dr. Ali Öztürk - Semsûr, Dr. Ayşe Yücel - Hatay, Dr. Bessam Ezelsoy - Hatay, Dr. Bircan Turunç - Hatay, Dr. Burcu Şahin – Semsûr, Dr. Büşra Şahin Davut - Hatay, Dr. Celal Efil - Osmaniye, Dr. Cemal Akgül - Mereş, Dr. Ebru Gündüz - Hatay, Dr. Elif Nedime Tiryaki - Hatay, Dr. Eren Nisani - Hatay, Dr. Eyüp Türkmen - Semsûr, Dr. Fatih Köroğlu - Semsûr, Dr. Fatma Tosun - Hatay, Dr. Leyla Sürmeli Eyvaz - Hatay, Dr. Mahir Yol - Semsûr, Dr. Meziyet Şahin - Hatay, Dr. Neslihan Ceren - Mereş, Dr. Nusret Ayaz - Meleti, Dr. Oğuz Paköz -Mereş, Dr. Sabahattin Aslan - Hatay, Dr. Sefa Koray Tosun - Hatay, Dr. Sena Güzelmansur - Hatay, Dr. Tülin Durgun Yetim - Hatay, Dr. Yusuf Kavukçu - Hatay, Dr. Şerif Ayaz - Semsûr"

11:33

Hatimoğulları, acil ihtiyaçları açıkladı

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, depremin 6. gününde Hatay'dan en acil ihtiyaçları açıkladı. Hatimoğulları, halen en yakıcı ihtiyacın donanımlı arama-kurtarma ekibi olduğunu, acilen çadır kent kurulması gerektiğini ve giyecek dışında yardımların yapılmasını ve Hatay Samandağ'da halkın kurduğu dayanışma merkezinden yardımların ulaştırılmasına gayret ettiklerini söyledi.
Hatimoğulları, "Enkaz altındakilerin bir an önce çıkarılması gerekiyor. Bütün insanlara yetecek kadar çadır kent kurulması, yemeklerin sistemli verilmesi ve yardımların daha düzenli gelmesini sağlamalıyız. İkinci el kıyafet gönderilmesin lütfen, çok fazla yığılma oldu. Bu depremde tek başımıza bırakıldık, halk olarak birbirimizin yarasını mutlaka saracağız" dedi.

 

11:11

Abdullah Öcalan: Ekolojik kriz çağına girmiş olduk

Kapitalist modernitenin sınırsız tekelci kâra dayalı yapılanmaları toplumun ve çevre ile dengesinin kaldıramayacağı ağırlıkları biriktire biriktire, sonunda ekolojik kriz çağına girmiş olduk. Endüstriyalizmin stratejik rolü bunda belirleyici olmuştur.

 

10:45

Hatay'de 350 tutsak sevk edildi

Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 350 tutsak, başka kentlere sevk edildi. İsyanın ardından devlet güçlerinin saldırısında yaralanan 12 tutsaktan 3'ü kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Aralarında çocuk, kadın ve siyasilerin de olduğu 350 tutsak Amed, Adana, Yozgat, Uşak, Antalya’daki cezaevlerine sevk edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Cezaevi Komisyonu Üyesi Avukat Mehtap Sert, "Siyasi tutukluların büyük bir bölümünün Antalya S Tipi'ne sevk edildiğini tutukluların ailelerinden öğrendik" dedi. 

10:37

Depreme dayanıklı yapılar nasıl yapılıyor?

3 Ocak 1556’da Çin’in Shaanxi bölgesindeki depremde 830 bin kişi öldü. Ölümlerin nedeni kötü şekilde inşa edilmiş taş evlerdi. Bu tarihten sonra modern inşaat teknolojileri gelişene kadar bölgede evler ağaç, bambu gibi malzemeler kullanılarak inşa edildi.

 

10:36

Suriye'de yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 559’a yükseldi

Suriye'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 559’a, yaralananların sayısı ise 5 bin 333’e yükseldi. Halen enkaz altında olanların bulunduğu ve sayının artabileceği belirtiliyor. 

10:26

CİSST: 17 bin 600 tutuklu depremden etkilendi
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), "Meclis tutanakları ve internet taramalarında elde edilen ve cezaevi kapasitelerinin temel alınmasıyla; Maraş Açık Cezaevi’nde 3 bin 830, Antep, İslahiye, Şehitkamil ve Cezaevi’nde 7 bin 600, Osmaniye ve Toprakkale Açık Cezaevi’nde bin 240, Hatay’da 3 bin 500, Adıyaman Açık Cezaevi’nde 60, Malatya Akçadağ Açık Cezaevi’nde bin 370, tutuklu olmak üzere deprem bölgesinde açık ceza infaz kurumları hariç yaklaşık 17 bin 600 tutuklu depremden direkt olarak etkilendi. Buna bağlı olarak yaklaşık 70 bin tutuklu yakını da bu depremden direkt olarak etkilendi" dedi.

CİSST, cezaevlerine ilişkin bilgi verilmesi gerektiğini belirtti.

10:04

Tunç: Türk devletinin amacı bölgeyi Kürtsüzleştirmek ve Alevisizleştirmek!

Yazar Siyasetçi Aziz Tunç, Alevi ve Kürtlere yardımların AFAD üzerinden engellendiğini belirterek, "Kürtsüzleştirmek ve Alevisizleştirmek için depremi fırsat olarak değerlendiriyorlar" dedi.

 

09:50

Devrimci Parti Genel Başkanı’nın kızı yaşamını yitirdi

Hatay'da, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Şafak Aydın enkaz altında kaldı. Öneren, depremin birinci günü halkın yardımıyla göçükten çıkarılırken, Eylem Şafak Aydın enkazda yaşamını yitirdi.

Devrimci Parti, sanal medya hesabından “Eylem'in annesi Genel Başkanımız Elif Torun Öneren ve babası Orhan Aydın başta olmak üzere tüm yakınlarına başsağlığı dileriz” paylaşımında bulundu

09:40

Amed'de yaşamını yitirenlerin sayısı 281

Amed’te, saat 09.00 itibariyle enkaz altında cansız bedeni çıkarılanların sayısı 281, yaralı sayısı ise 902’ye çıktı. Yaralılardan 105 kişinin tedavileri devam ediyor. Yaralılardan 42 kişi ise yoğun bakımdaki ünitelerinde tedavi altında alındı. 

09:22

Cenazelerini almak istiyor

Semsûr'da, Yeni Mahalle’deki Aşiyan Kent Sitesi'nin çöken A Bloku'nun enkazından bir torunu sağ çıkarılan Dilek Karaca’nın hala enkaz altında oğlu Ümit, oğlunun eşi Gülden ve torunu Ahmet Karaca bulunuyor. Oğlu, eşi ve torununun yaşamını yitirdiğini belirten Karaca, biran önce cenazelerini almak istiyor. (Mezopotamya Ajansı)

09:16

HDP'den sanal medyanın engellenmesine karşı suç duyurusu

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile parti avukatları, deprem felaketinin yaşandığı günlerde, sanal medya platformlarında bant daraltan Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. ‘Kasten İnsan Öldürmenin İhmal Sureti İle İşlenmesi’, 'Görevi Kötüye Kullanma’, ‘Bilişim Sistemlerinin İşleyişini Engelleme’ ve ‘Haberleşmenin Hukuka Aykırı Yollarla Engellenmesi’ suçlarını işledikleri gerekçesiyle BTK yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuruda, "Şüphelilerin tespit edilmesi ve akabinde dilekçede belirtilen suçlar ile re'sen tespit edilecek suçlar yönünden cezalandırılmasını teminen kamu davası açılmasını talep ederiz" denildi.

09:11

Adını açıklamayan kaynak: Depremde ölenlerin sayısı 150 binden fazla

Adını açıklamayan bir kaynağın AKP'li yetkiliden aldığı bilgiye göre, depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 150 binden fazla. Türk İçişleri Bakanı Soylu da deprem bölgesindeki valileri arayarak enkazları ölülerde birlikte kaldırması talimatı vermiş.

 

08:39

Elbistanlılar depremde yaşadıklarını anlattı

 

08:20

Paylan: Enkazdan çıkarılan cenazeler kaydedilmeden  defnediliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Garo Paylan, sanal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şunları belirtti: “Adıyaman’da enkazdan çıkarılan cenazelerin ciddi bölümü kayda girmeden yakınları tarafından defnediliyor. Ölüm sayıları maalesef açıklananın çok üzerinde.”  

07:51

Bir rant ve katliam aracı olarak ‘imar barışı’

Türkiye’de 12 Eylül sonrası “imar barışı” düzenlemeleri, neoliberal politikaların uygulanmasının bir aracı olarak görüldü. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri 8 defa imar affı çıkarıldı.

07:47

HSM: KCK'nin eylemleri durdurma çağrısının gereklerini yerine getireceğiz!

HSM Karargah Komutanlığı: KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın deprem vesilesiyle “askeri eylemlerin durdurulması” çağrısına olduğu gibi katıldıkları ve gereklerini pratikte yerine getirileceklerini söyledi.

07:34

AFAD'a göre yaşamını yitirenler 20 bini aştı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 11 Şubat 01.50 itibarıyla can kaybının 20 bin 318'e ulaştığını duyurdu. Depremlerin ardından 1700 artçı sarsıntı yaşandı.

Bölgedeki kaynaklar on binlerce insanın yaşamını yitirdiğini, AKP-MHP iktidarının gerçek sayıyı açıklamadığını belirtiyor.

07:31

Demir Çelik: Maraşlı Kürt Alevileri yerlerinden etmek istiyorlar

“Depremi gerekçelendirerek Kürt Alevilerini metropollere sürmek, oralarda Türk- Sünni İslam’ı dayatmak istiyor. Başta Kürt Aleviler olmak üzere Kürtleri birbirinden yalıtmak, dayanışmayı köreltmek, ortaklaşmacı kültürü bitirmek istiyor iktidar."