Orman Müdürlüğü ‘Yangın Örtbas’ müdürlüğüne döndü

Türkiye Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Dersim ve Cudi’deki orman yangınlarını kayda almazken, askeri operasyonların çıkardığı yangınları ise “bilinmeyen” nedenlere bağladı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), kendi internet sitesinde yayınladığı kayıtlarda Kürt bölgelerindeki orman yangınların 53’ü “bilinmeyen” nedenlerle açıkladı. Oysa bu yangınların tümü “yasak bölge” olarak ilan edilen ve sivillerin hiçbir şekilde girişinin mümkün olmadığı bölgelerde çıkarıldı.

OGM, bu bölgelerde askerlerin çıkardığı yangınları resmi sitesinde yayınlamazken, 2018 yılı yangın listesinde Dersim’deki yangınlardan da bahsetmedi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin (MEH) verilerine göre, 2018 yılında yangın çıkan Silopi Cudi Dağı, Nusaybin Omerya, Lice-Kulp Şenyayla, Lice-Hazro, Dersim Pertek, Hakkari Çukurca, Dersim Hozat, Siirt, Bingöl-Genç, Şırnak Beytülşebap, Midyat ve Şerefka bölgelerinin tamamı “yasaklı bölgeler” olarak dikkat çekiyor. Bu yangınların nedeni top atışları, helikopterlerden açılan ateş ve askeri “arama-tarama” faaliyetleri olarak gösteriliyor.

Konuya ilişkin bilgi veren MEH Van aktivisti Fatih Şahin, “Kürdistan’da askerler tarafından başlatılan orman yangınları Türkiye’de resmi kurumlar tarafından ‘Nedeni bilinmeyen sebepler’ olarak anlatılıyor. Oysa bunların nedeni bile araştırılmıyor” dedi.

Şahin, “Bu konuda Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak çeşitli çalışmalar yaptık ve Türkiye’de yangınların yüzde 53.2’lik oranının askeri operasyonlardan kaynaklı olduğunu tespit ettik” diye ekledi.

Bu konuda her şeyin bilinmesine rağmen gerçeklerin çarpıtıldığını ifade eden Şahin, “Şu anda Cudi dağında yangın sürüyor. Yangın geniş bir alana yayılmış durumda. Tüm toplumu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye noktaladı.