Osmaniye'deki tutsaklar: Tedavi edilmiyoruz

TUHAY-DER, Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevleri'ndeki hak ihlallerini raporlaştırdı. Tutsaklar, tedavi haklarının engellendiğini, cezaevinin hijyen için hiçbir önlem almadığını aktardı.

 

Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan, Nusaybin Davası’nda yargılanan Mehmet Faruk Engin, Baver Başar ve İbrahim Halil Karataş ve Akar İkbal, tedavileri yapılmadığı için 20 gündür açlık grevinde. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Çukurova TUHAY-DER), 18 Temmuz'da Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevleri'nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

'DOKTOR FATİH TOZ HASTANEYE SEVK ETMİYOR'

Raporda, gardiyanlar arasında maske gibi koruyucu önlemlerin alınmadığı belirtildi, M.Ş.A. adlı tutsakla yapılan görüşmeye değinildi. M.Ş.A, mide sıkıntısı yaşadığını, revir doktoru Fatih Toz'a defalarca rahatsızlığını anlattığını ancak kendisine bir teşhiş koymayıp, hastaneye sevk etmediğini anlattı. M.Ş.A, revir doktoru Fatih Toz'un herkese aynı ilacı verdiğine dikkat çekti.
M.Ş.A, banyo sabunu ve gazete verilmediğini de anlattı.
M.A. adlı tutsak da Akar İkbal, Özgür Azat İnci ve Abdullah Topaloğlu isimli tutsakların sağlık durumlarının ağır olmasına rağmen hastaneye sevk edilmediğini açıkladı.
M.F.E. adlı tutsak da ayağında şarapnel parçası bulunduğunu, 3 yıldır hastaneye gitmediğini aktardı, "Hastaneye sevk istediğimde de revir doktoru Fatih Toz, 'Devletin aracını ve hizmetini senin hizmetine veremem, değmezsin’ şeklinde karşılık verdi" dedi.

'YARALI OLMALARINA RAĞMEN TEDAVİ EDİLMİYORLAR'

Görüşme yapılan B.C. adlı tutsak da Akar İkbal isimli tutsağın 4 buçuk yıldır tutuklu olup, kolundan yaralı olmasına rağmen tedavi edilmediğini, yine Mehmet Faruk Engin'in ayağından yaralı olup aynı zamanda KOAH hastası olmasına rağmen tedavi edilmediğini anlattı. B.C., "Diğer yandan Abdulkadir Baybars yaklaşık 3 yıldır tek kişilik hücrede tutulmaktadır" diye belirtti.

'GARDİYANLAR MASKE TAKMIYOR'

M.P. ise gardiyanların halen maske atmadığını, gardiyanların koğuşta dezenfektan işlemi yaparken sadece lavabo önünü temizleyip gittiğini ve koğuşta hamamböcekleri ve kırkayakların dolaştığını paylaştı.  M. P, "Özgür Azat İnci şizofren hastasıdır. İlacı değiştirildiği için 7 ila 8 aydır sorun yaşamaktadır. Halüsinasyonlar görmektedir. En son bir ay önce hastaneye götürüldü. Uzun süreden beri cezaevindedir. Geceleri kendisine zarar vermesin diye başında nöbet tutmaktayız" dedi.

'SADECE CUMHURİYET GAZETESİ VERİLİYOR'

Osmaniye 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde Ü.K. adlı kadın tutsak ise cezaevinin kadın değil, erkek cezaevi olduğunu, günde 2 kez havalandırmada ayakta sayım verdiklerini, kendilerine sadece Cumhuriyet gazetesinin verildiğini kaydetti.