PÎK: HÜDA PAR ittifakıyla yeni bir oyun tezgahlanıyor

Partiya Îslamiya Kurdistan (PÎK) Genel Başkanı Hikmet Serbilind, Cumhur İttifakı’nın stratejisini Kürt halkının yokluğu üzerine kurduğunu ve Hüda Par’ın da bu denkleme dahil edilerek yeni bir oyun tezgahlandığını söyledi.

PİK Genel Başkanı Hikmet Serbilind, AKP-MHP iktidarı bir daha kazanırsa Kürtlerin siyaset yapmalarının zorlaşacağını belirterek, “Kürtler ulusal ittifak ve birliktelikle seçime giderse bu oyunu bozar” dedi. 

PİK Genel Başkanı Hikmet Serbilind, 14 Mayıs’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine ilişkin ANF’ye konuştu. Cumhur ve Millet ittifaklarının, devletin esasları üzerinde kurulduğunu; program ve projelerinde Kürt meselesinin çözümüne yönelik somut bir önerilerinin olmadığını belirten Serbilind, “Cumhur İttifakı’nın Kürt sorununa yaklaşımı, tümüyle inkar ve imhadır. Siyasetini Kürtlerin yokluğu üzerine kurmuştur. Eğer Cumhur İttifakı, tekrar iktidara gelirse Kürtler için çok zor bir dönem başlayacaktır. Siyaset stratejileri, Kürt halkın inkarı ve imhası üzerinedir. Dört parçadaki Kürtlerin tüm kazanımlarını yok etme üzerine kurulmuş bir ittifaktır. Kürtlere her yerden saldıracaklar. Bunu iyi bilmemiz lazım ve seçimleri de bu anlamda değerlendirmemiz lazım” dedi.

ROJAVA’YA SALDIRABİLİRLER

Seçim süreçlerinde ırkçı şoven kesimler üzerinde bir dalga oluşturulduğunu hatırlatan Serbilind, “Bu şoven dalgayla muhalefeti de hain ilan etmek ve Kürtlerin diğer parçalarına saldırı şeklinde seçimlere giriliyor. Geçmiş seçimleri de takip ettim; her seçimde yeni bir ittifak ve yeni bir isim koyuyorlar. Sonra Kürtlere saldırıyorlar. Şimdi de aynı şey var. Seçimlerde ulusal-şoven bir dalga oluşturmak ve muhalif olanları PKK’li ilan etmek. Yine aynı dalgayı oluşturmaya çalışıyorlar ve Rojava’ya saldırabilirler. Kürt halkı bunun farkında olmalıdır” şeklinde konuştu. 

ULUSAL ÇIKARLAR ÖNCELİKLİ OLMALI

Kürtlerin sadece seçime yönelik değil, ileriye dönük ulusal ittifak ihtiyacı temelinde ortaklık kurmasının önemine işaret eden Serbilind, şunları söyledi: “Eğer ulusal ittifakımız oluşup oturmazsa hem devlet ittifakları açısından hem de Türk partileri ile geliştirdiğimiz ittifaklarda ciddi sorunlar yaşayacağız. Bunun içinde en büyük parti olan HDP/Yeşil Sol Parti mutlaka Kurdistanî ittifakı büyütmeli. Beklentim, Kurdistanî bir ittifakın güçlü bir şekilde seçimlere girmesidir. Kurdistan İslami Partisi olarak çağrımız; hiç kimse parti ve şahsi çıkarlarını ulusal çıkarların önüne koymasın. Bizim bunu başarmamız lazım. Kürtlerin birliği ve ortaklığı seçimlerde önemlidir.”

TÜM HALKIMIZI SANDIKLARA GİTSİN

Tüm halkı sandıklara gidip tercihini yapmaya çağıran Serbilind, şöyle devam etti: “Eğer Cumhur İttifakı kazanırsa Kürtler için zor bir dönem olacak. Onun için halkımız oyunu bütün bunları göz önünde bulundurarak kullanmalı. İradelerini gasp ettiler. Cumhur İttifakı, programını Kürt halkının yokluğu üzerine kurmuş. Kürtlerin siyasi kazanımlarını, ulusal haklarını kendileri açısından tehlikeli görüyor. 21 yıldır ülkeyi yöneten bu iktidar bir daha kazanırsa Kürtlerin siyaset yapmaları zorlaşır. Kurdistan’ın dört parçasına yönelik zorlu bir süreci de beraberinde getirir.”

MHP VE HÜDA PAR ORTAKLIĞI ESKİDİR

AKP-MHP iktidarının Hüda Par’ı ittifakına dahil etmesinin 90’larda başlayan ve bugün seçimlere yönelik resmileşen bir ittifak olduğunu altını çizen Serbilind, şöyle konuştu: “Hizbullah, Arapçadır; Hüda Par ise Kürtçedir. Ayın isim ve anlam. 90’larda Kurdistan’daki savaşta Kürtlere karşı  kullanıldı. Sadece PKK’ye karşı değil, İslami referanslı tüm Kürt oluşumlarına karşı düşmanca saldırdıları. MHP için nasıl Hüda Par’la ittifak yapar deniliyor ama zaten bu partiler önceden de birbirini tanıyordu. Hizbullah döneminde de birlikte iş yapıyorlardı. Birlikte karanlık işler çevirdiler. Tabii bir kısmı İslami kaygılarla oradadır ve maalesef gerçeğin farkında değiller. Hiçbir zaman devlete karşı bir eylemleri olmamıştır. Sadece yurtsever, sivil, toplumda itibar sahibi kişileri, alimleri, sivil-siyasetçileri ve entelektüelleri hedef aldılar. Çok insan katlettiler.”

DEVLET ELİYLE KOYMUŞ GİBİ ÇIKARDI

Devletin işinin bittiğini düşündükten sonra tasfiyeye başladığını; eliyle koymuş gibi mezar evleri bulup çıkardığını hatırlatan Serbilind, “Dikkat ederseniz mezar evler diye tarif edilen evlere gömülenlerin tümü Kürtlerdi. İşkenceyle katledip oraya gömmüşler. Çoğu İslami düşünen ama Hizbullah gibi düşünmeyen, yaptıklarını kabul etmeyen insanlardı. Devlet o mezarları sanki krokileri elindeymiş gibi gidip çıkarıyordu, çünkü nerede olduğunu biliyordu” şeklinde konuştu. 

YENİ BİR TEZGAH KURULUYOR

Devletin yine bu yapıyı kullanmak istediğini ve bu yapının AKP iktidarı dönemin de daha farklı bir şekilde geliştirildiğini kaydeden Serbilind, şunları dile getirdi: “Hizbullah denilen çizgi yani Hüda Par, AKP ile yeni bir ittifak içine girmiyor. Bu yanlış bir tespit. Bu yapı her zaman AKP ile çalıştı. Tüm seçimlerde AKP’yi destekledi. Birlikte çalışıyorlardı. Şimdi sadece resmi olarak açıkladılar. Bana göre bu yeni bir plandır. Kürt halkını bu anlamda uyarmak istiyorum. Seçimlerde HDP ile Hizbullah/Hüda Par arasında bir çatışma tetiklemek istiyorlar. Devletin planı bana göre budur. Seçimlerde bazı insanları öldürebilirler. Yine Kurdistan’da bir iç çatışma yaratabilirler. Buna karşı halkımızın uyanık olmasını ve provokasyonlara gelmemesi lazım. Bu oyunu bozmalı ve boşa çıkarmalı, çünkü Türk istihbaratı bu dönemde ciddi bir rol oynayacak.”

HÜDA PAR DOĞRU İSLAMİ TEMSİL ETMİYOR

Kurdistan İslami Partisi olarak Hüda Par’ın İslam adına söylemlerini ve savunduklarını doğru bulmadıklarını, hatta İslam dışı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Serbilind, “Mesela iktidara gelirseler Alevilerin, sosyalistlerin, Êzîdîilerin, farklı inançların durumu ne olacak? İnanç v söylemlerine göre bunların kafasının kesilmesi lazım. Durum bu kadar ciddi ve tehlikeli. Onların inancında hiçbir farklılığın yaşam hakkı yoktur. Devlet, bu zihniyetin arkasında duruyor. Buna dikkat etmek lazım. Devletin bu oyununu bozalım” dedi.