Pakize Sinemillioğlu: 1 Eylül’de ‘savaşı durdur’ diyeceğiz

HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, dünyada ve Türkiye’de süren savaşların gölgesinde, “Savaşı durdur, özgür yaşamı kur” şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde alanlarda olacaklarını söyledi.

Türkiye’deki birçok krizin başlıca sebebinin savaş olduğunun altını çizen Sinemillioğlu, yaşanan yoksulluğun, ekonomik krizin, kadın cinayetlerinin,  savaş dili kullanan ve saldıran iktidardan kaynaklandığını vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, savaş koşullarında gidilen 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin ANF’ye konuştu. 

ÇAMURA BATMIŞLIĞIN DİK ALASI

Türkiye’de hak ihlallerinin inanılmaz boyutlara geldiğine işaret eden Pakize Sinemillioğlu, “Elimizi nereye atsak orada haksızlık, hukuksuzluk var. Kadın cinayetleri, ekonomik sıkıntılar, işsizlik... Bir de bizim partimize yönelik kapatma davası ve Kobanê Kumpas Davası var. Bu kadar hak ihlalinin, bu kadar çamura batmışlığın dik alasını yaşıyoruz. Tüm bu koşullar içerisinde biz 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayacağız” dedi.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ SAVAŞ

Kadınlar olarak barışta ısrarcı olduklarının altını çizen Sinemillioğlu, “Ortadoğu’da, özellikle de bizim ülkemizde kötülükler diz boyu. Yanıbaşımızda Suriye halklarına büyük bir travma yaşatılıyor. Altyapısı yine Kürtlere, Êzidîlere, diğer halklara özgürlüğü yaşatmamak. Türkiye olarak, sizin başka ülkelerin topraklarında ne işiniz var, bunu ne için yapıyorsunuz? Bunda bütün dünyanın payı var, Avrupa’nın payı var. Savaş, herkesin işine geliyor, çünkü işin içinde rant var. Dolayısıyla Türkiye ve Ortadoğu’da en büyük sorunumuz, savaş” şeklinde konuştu.

AKP/MHP SAVAŞTAN BESLENİYOR

Faşist AKP-MHP iktidarının savaştan yana olan söylemlerinin ve erk zihniyetlerinin, kadın cinayetlerinin de önünü açtığını kaydeden Pakize Sinemillioğlu, şunları söyledi: “Bütün yoksullukların, haksızlıkların, sefaletin hepsinin nedeni de bu savaştır. Bu savaş durduğunda bütün halklar refaha kavuşacak. Bizim en çok mücadelesini vermemiz gereken, barış mücadelesidir. Bütün dünyada savaştan en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Türkiye’de bizim dijital medyadan duyduğumuz ve tanık olduklarımız kadarıyla günde en az 3-5 kadın katlediliyor. Bu nedenle barışa en çok kadınların ve çocukların ihtiyacı var. Partimiz dışında bütün siyasetçilerin dili, savaş dili. Çünkü milliyetçilikten besleniyorlar. Mevcut AKP-MHP faşist iktidarı da savaştan besleniyor. Çünkü yarın bir gün barış geldiğinde, demokratik bir cumhuriyet inşa edildiğinde savaş suçu işlediklerini ve bunun bir bedeli olacağını biliyorlar.”

HERKES İÇİN ADALET

‘Herkese eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz’ diyen Sinemillioğlu, Emine Şenyaşar’ın katledilen eşi ve iki oğlu için 540 gündür verdiği adalet mücadelesini hatırlattı ve adaletin bir gün herkese lazım olacağını belirtti.

Pakize Sinemillioğlu, son olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde saat 17:00-19:00 saatleri arasında Ankara Anıtpark’ta olacaklarını da duyurdu.