Paksoy’un tahliyesine bir keyfi engel daha

Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde tutsak edilen Mehmet Paksoy, infazı tamamlanmasına rağmen tahliye edilmiyor. Bu kez “örgütsel dille” konuştuğu gerekçesi öne sürüldü.

İnfazların engellenmesi, cezaevlerinde tutsakların maruz kaldığı benzeri görülmemiş keyfi ve sistematik hak ihlallerinden birini oluşturuyor.

Mehmet Paksyo, yaralı halde tutuklanmış ve Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde gönderilmişti.

Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Paksoy hakkında verdiği 16 yıl 8 ay hapis cezası tamamlamasına rağmen tutsak tahliye edilmiyor.

Paksoy, gönderdiği mektupta infazını tamamlamasına rağmen Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla tahliyesinin engellendiğini bildirdi.

Paksoy, 2022 yılı Şubat ayı itibariyle koşullu salıverilme tarihinin geçtiğine dikkat çekti.

3 kez İdare ve Gözlem Kurulu’na çağrıldığını yazan Paksoy, her defasında “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle tahliyesinin engellendiğini belirtti.

Paksoy, her tahliye engelleme kararını Yargıtay’a taşıdığını ifade ederken, bununla birlikte 4 yıldır bir disiplin cezası almadığını vurguladı.

Siyasi tutsak, daha öncesinde aldığı disiplin cezalarının infaz edildiğini fakat infaz edilen disiplin cezalarının “iyi halli” olmama kararına gerekçe olarak sunulduğunu sözlerine ekledi.

18 Ocak 2023 tarihli bir raporda Paksoy’un tahliyesinin engellenmesine şöyle gerekçelendirildi: “Tarafsız koğuşta kalmamak, örgütten bağımsız olduğuna dair irade ortaya koymama, aile dışında kişilerle mektuplaşmak, örgüt mensupları ile mektuplaşmak, örgütsel dille konuşmak, sakıncalı mektup kararlarının olması, örgütsel haberleşmeden kaçınmama, örgütle arasına mesafe koymama, açlık grevi yapması, disiplin cezası alması, arada düzenli ve intizamda bulunmaması, tek tip elbise uygulamasını protesto etmek, pişmanlık beyanında bulunmaması, tahliye talepli dilekçe sunarak kurula çıkmama, sanatsal veya edebi çalışma talebinin olmaması, manevi rehberlik birimi kurs/eğitimlerine katılmama.”