Pana Yapı yöneticileri kentsel vurgunu itiraf etti

Fikirtepe'de arsa sahiplerinin evlerini ellerinden alan Pana Yapı’ya bağlı Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’nin yöneticileri başsavcılığa verdikleri ifadelerinde insanları dolandırdıklarını itiraf etti.

Fikirtepe’de Brooklyn Dream projesi kapsamında, Kentsel Dönüşüm adı altında arsa sahiplerinin evlerini ellerinden alan ve insanlara maket üzerinden ev satan Pana Yapı’ya bağlı Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’nin yöneticileri Tayyar Raci Şaşmaz ve Muhammet Muhit Kayaoğlu başsavcılığa verdikleri ifadelerinde dolandırıcılığı itiraf etti.

Kentsel Dönüşüm adı altında evleri ellerinden alınıp, kandırılarak sokakta bırakılan Fikirtepe sakinleri Pana Yapı'ya bağlı Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’nin yöneticileri Tayyar Raci Şaşmaz ve Muhammet Muhit Kayaoğlu hakkında "nitelikli dolandırıcılık"tan suç duyurusunda bulunmuşlardı. 8 ay sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda alınan ve ANF’nin ulaştığı ifadelerde, aynı zamanda Kurtlar Vadisi dizisinin yapımcısı da olan Şaşmaz ve Kayaoğlu, şirketin içini nasıl boşalttıklarını ve halkı nasıl dolandırdıklarını dolaylı bir biçimde itiraf ettiler.

BİLİRKİŞİ ŞİRKETLERİN İÇİNİN NASIL BOŞALTILDIĞINI RAKAMLARLA GÖSTERDİ

Pana Yapı'ya bağlı Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’nin yöneticileri Tayyar Raci Şaşmaz ve Muhammet Muhit Kayaoğlu şirketin içini boşaltarak Fikirtepe’de yaşayan 1960 kişiyi nasıl mağdur ettiklerini İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraf ettiler. Kadıköy Fikirtepe'de Pana Yapı’nın sahibi olduğu Selimoğlu Yapı İnşaat’tan Brooklyn Dream projesi kapsamında ev satın alan ve kat karşılığında sözleşme imzalayarak evlerini almayı bekleyen 300 kişi, 23.03.2018 tarihinde Pana Yapı yöneticileri Tayyar Raci Şaşmaz, Ahmet Mahir Şaşmaz, Maruf Dindar, Muhammet Muhit Kayaoğlu, Sadettin Namoğlu hakkında, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Güveni kötüye kullanmak”tan suç duyurusunda bulundu.

Başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan Teknik ve Mali Bilirkişi raporunda, şirketlerin içlerinin nasıl bilinçli bir şekilde boşaltıldığı gözler önüne serildi. Raporda 2017 yılı Mart ayında 193 milyon TL olan öz kaynakların toplamının, kaçırılan mallar yüzünden 127 milyon TL azalarak, 2017 yılı sonunda 66 milyon TL’ye indiği ve projelere devam edilemez duruma gelindiği belirtildi.

ŞAŞMAZ: DAVALARI ENGELLEMEK İÇİN TEDBİR ALDIM

Suç duyurusundan 8 ay sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade veren Tayyar Raci Şaşmaz ise Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’nin boşaltıldığını dolaylı bir biçimde itiraf etti. İfade tutanaklarına göre Şaşmaz, şirketleri birbirine ortak ederek, başına Kurtlar Vadisi set işçisi Muhammet Muhit Kayaoğlu’nu geçirmesini, hakkında açılabilecek davaları kilitleyecek "tedbir" amaçlı işlemler olarak beyan etti.

Şaşmaz, ifadesinde suçu daha önceki ortağı ve şirketin eski yönetim kurulu başkanına yıkarak, "Benim diğer sektörlerde sahibi bulunduğum şirketler açısından da mali sorumluluk doğuracak, böylelikle üçüncü şahıslar tarafından açılabilecek davalar veya takipler ile tüm faaliyetleri kilitleyecek olayları önceden hissederek tedbir amaçlı yapılan işlemlerdir" dedi. İfadesinde şirketin borçlarının ve kefaletlerinin hala şahsına ait olduğunu belirten Şaşmaz, bu şekilde hareket etmekten dolayı kesinlikle herhangi bir kimsenin mağdur olmasına sebebiyet vermediğini öne sürdü.

KAYAOĞLU: ŞAŞMAZ’IN TASARRUFUYLA ŞİRKETİN BAŞINA GETİRİLDİM

Selimoğlu Yapı İnşaat’ın yönetim kurulu başkanlığına getirilen Muhammet Muhit Kayaoğlu ise ifadesinde, şirketi para ödeyerek almadığına, şirketin yönetim kurulu başkanı Tayyar Raci Şaşmaz’ın tasarrufuyla bu işlemin gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Şirketin başına getirilmesi, bilirkişi raporuna göre malların kaçırıldığı döneme denk gelen Kayaoğlu ifadesinde, "Selimoğlu isimli şirketle ilişkim 2017 yılının Ekim ayında belirttiğim şekilde tarafıma devri ile başladı. Öncesi itibariyle bu şirketin yaptığı bütün iş ve işlemlere karşı üçüncü şahıs konumdayım" dedi.

AVUKAT ŞİRKETLERİN İÇİNİN BOŞALTILDIĞINI BEYAN ETTİ

Tayyar Raci Şaşmaz ve Muhammet Muhit Kayaoğlu’un avukatı Naim Karakaya da savunmasında, şirketlerin içinin boşaltıldığını açıkça beyan etti. Avukat Karakaya, Kayaoğlu’nun ifadesine istinaden şunları belirtti: "İfadesinde belirttiği gibi 2017 yılı Ekim ayında şirketin kendi adına tescili ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alması daha önceki diğer müvekkillerimin ifadelerinde belirtilen şekilde içi boşaltılmış şirketin manipülatif işlemler ile daha fazla yük altına girmesinin önlenmesini temin etmek bakımındadır."

AKGÜZEL: BU İFADELER NİTELİKLİ DOLANDIRICILIĞIN İTİRAFI

Aziz Nesin’in “Bülbül Yuvası Evler” hikayesi misali mağdur edilen Fikirtepe sakinleri gündüz gece, yağmur soğuk demeden eskiden evlerinin olduğu 85’inci parselin bulunduğu noktada ateş yakıp adalet için nöbet tutuyor. Mağdur edilen arsa sahipleri ve kendilerine gösterilen bir maketten daire satın alanların da içerisinde olduğu 300 kişi, kendilerini bu duruma getiren Tayyar Raci Şaşmaz ve diğer şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bu 300 kişiden 150 hak sahibinin sözcüsü olan Engin Akgüzel, Şaşmaz ve Kayaoğlu’nun verdiği ifadelerin nitelikli dolandırıcılığın itirafı olduğunu vurguladı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN ZORU İLE İMZALAR ATILDI

Sürecin başladığı 2011 yılında evini vermemek için direnen mahalle sakinlerinden biri olan Akgüzel, yaşananları şöyle anlattı: "Buradaki 13 dönümlük inşaat alanında 3 dönümü temsil edenler 2015’e kadar direndi, geri kalanı imza attı. Verilen bu imzalardan ötürü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘Ya imza atarsınız ya da kamulaştırırız ve evlerinizi elinden alırız’ şeklinde yazılar gelmeye başladı ve sonunda mecburen Pana Yapı’ya bağlı Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’yle anlaşmaya vardık ve evleri teslim ettik. Sözleşmede belirtildiği üzere, yeni evlerimizi teslim alana kadar kira paramızın ödenmesi gerekirken, sadece 1 yıllık kira paramızı peşin alabildik. Evlerimizi yıkıp hafriyat aşamasında bıraktılar."

Tayyar Raci Şaşmaz’ın Fikirtepe’de Brooklyn Dream gibi yarım kalan projelerden milyonlarca lira para kazandığına dikkat çeken Akgüzel, yaşadıkları mağduriyetin derhal giderilmesini istedi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nı göreve çağıran Akgüzel, “Tayyar Raci Şaşmaz ve Muhammet Muhit Kayaoğlu’nun ifadelerine istinaden bir dakika bile beklenmeden haklarında dava açılmasını; Şaşmaz’ın mallarına el konulmasını, bu paralarla inşaatların yapılmasını ve yurt dışına çıkma yasağı konulmasını istiyoruz" dedi.