Parlak: HDP olarak ittifak ve diyaloga açığız

HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak, olası erken seçim ihtimaline dikkat çekerek, “HDP olarak biz aslında bütün kesimlere açığız ve diyalog kurmayı deniyoruz” dedi.

23 Şubat tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4. Olağan Kongre öncesi HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak, kongreye ilişkin ANF’ye konuştu.

HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak, 2017 yılında yoğun baskı ve güvenlikçi politikalara rağmen kitlesel ve coşkulu bir kongre yapıldığını hatırlatarak değerlendirmelerde bulundu.

BU KONGREYİ FARKLI KILAN...

Parlak, "23 Şubat’ta Ankara Arena Spor Salonu’ndaki kongremiz HDP'nin 4. kongresidir. Son kongremizi 2017 yılında yapmıştık. O dönem, ki güvenlikçi politikalar nedeniyle, Ankara’ya gelmek üzere yola çıkan, tüm illerden gelen araçların kesilmişti. Bu şekilde özellikle HDP'nin etrafında kenetlenen farklı kimlikler ve inançlar için umutsuzluk ve inançsızlık yaratılmak istenmiştir. Ama bu halkın direnişi ve kararlılığı ile Ankara’da çok da kitlesel ve coşkulu bir kongre yapılmıştı. Aslında bu dönemi farklı kılan şu; zindanlarda ciddi bir direniş var ve bu da dışarıya bir moral ve motivasyon sağlıyor'' dedi.

ANADİLDE EĞİTİM, EKONOMİK KRİZ, DEMOKRASİ İTTİFAKI...

HDP'nin geçtiğimiz dönemde kimi noktalarda yetersiz kaldığını ifade eden Parlak, şöyle konuştu:

“Biz eksik kaldığımız noktalarda toplantılar yaptık ve yapılan toplantılar halkımızın katıldığı toplantılardı. Tartışmalarda daha çok üzerinde yoğunlaştığımız temel konulardan birisi Kürtlerin ana dil talebi konusunda yapılanların yetersizliğiydi. Diğer bir konu da geleceğe dönük çok daha güçlü bir demokrasi ittifakının gerekliliği oldu ve bu konuda kararlar alındı. Türkiye sol ve sosyalist hareketi ile ekonomik krizin sonucunda emekçilerin sorunları ve krizin Kürdistan'daki etkileri görüşüldü. Alınan kararlar doğrultusunda İç Anadolu Bölgesinde diğer illerin de katıldığı bir bölge toplantısı ve sonrasında Ankara Hilton Otel'de merkezi konferansımızı gerçekleştirdik. Konferansa ciddi bir katılım vardı ve bu bir moral yarattı. Konferansa katılanlar gittikleri yerlere de bu enerjiyi taşıdılar."

HDK ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENME KOŞULLARI DAHA FAZLA

Demokrasi İttifakı için Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) büyük rol düştüğünü söyleyen Ankara İl Eş Başkanı Parlak, şöyle devam etti: "Konferansta özellikle en temel tartışmalardan bir tanesi, olası bir erken seçim ihtimalinde kurulacak demokrasi ittifakının ne olması gerektiği yönündeydi. HDP olarak biz aslında bütün kesimlere açığız ve diyalog kurmayı deniyoruz. Biliyorsunuz biz Halkların Demokratik Kongresi süreci üzerinden bir siyasi parti haline geldik. Halkların Demokratik Kongresi’nin önemi bu açıdan çok daha fazladır. Çünkü eğer bir demokrasi ittifak söz konusu olacaksa bunun en iyi yapılabilecek alanı HDK'dir. HDK üzerinden örgütlenmemizin koşulları daha fazladır. 31 Mart yerel seçimlerinde biz Türkiye'nin batısında bir strateji belirledik. Bunlar; Kürdistan’daki kayyumları gönderme ve Türkiye’nin batısında da özellikle AKP’nin yerel yönetimler üzerinden kurumsallaşmış olan sermayesini altüst etme idi. Bu stratejimiz tuttu. Gelişen Rojava sürecinde ise Meclis’te oy birliği ile Rojava'ya müdahale edilmesi kararı çıkarıldı ve bu nedenle de HDP seçmeni bir kırılma yaşadı'' diye kaydetti.

BASKILAR

Artan gözaltı ve tutuklamalara da değinen HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak, 13 ve 14 Şubat tarihlerinde 117’ye yakın kişinin Ankara, İstanbul, Ağrı ve Van’da gözaltına alındığına dikkat çekti.

Parlak, “Bu gözaltılar nedense bu sistemin en fazla çekindiği, korktuğu kesim olan HDP'nin gençlik ve kadın hareketine yapıldı. Her ne kadar baskı da görse gücünü halktan almış, ezilememiş, sindirilememiş, bir adım geriye gitse dahi kendini iki adım ileri taşıyabilmiş, kendini var edebilmiş bir partiyiz” dedi.

Parlak şunları ekledi: “Bu gözaltı, tutuklama ve çöktürme politikalarıyla her ne kadar HDP'nin elini zayıflatarak kabul ettirebileceğini düşünseler de yanıldılar. Bunu net bir şekilde açlık grevleri sürecinde zindanlarda gördük. Neticede geri adım atan kendileri oldu. Bu noktada baskılar bizi geriletemez, gözaltılar, tutuklamalar bizi geriletemez. Bu noktada tek bir HDP'li de kalsa mücadelesine devam edecek. Biz bu temelde bugün gelip sorumluluk aldı.”

Parlak, HDP Ankara il örgütü olarak, zindandaki yoldaşlarını yalnız bırakmadıklarını, onlardan güç aldıklarını ve temas halinde olduklarını kaydetti.