Parlamentoda May’e tepki: Erdoğan’ın suç ortağı olma

Kurdistan Solidarity Campaign (Kürdistan Dayanışma Kampanyası) İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı açıklamayla, Erdoğan’ı misafir eden, açıklamalarıyla Kürtlere hakaret eden İngiltere Başbakanı Theresa May’a tepki gösterdi.

Yeni Özgür Politika'nın haberine göre, İngiltere Parlamentosu’nda dün organize edilen basın açıklamasına PUK, Roj Kadın Meclisi, Kürt Halk Meclisi, Ciwanên Azad UK ve Kürdistan’a Barış Kampanyası yetkilileri katıldı. Erdoğan’ın İngiltere ziyaretine ilişkin tepkilerin dile getirildiği basın metninin okunmasının ardından Kurdistan Solidarity Campaign adına Mark Campbell konuştu. Başbakanlık Konutu önündeki protesto gösterisini hatırlatan Campbell, “Kürtler kriminalize edilmeye çalışıyor. Ben 35 yıldır Kürtlerleyim. İngiliz polisinin hiç bu kadar provokatör olduğunu görmedim. Bize küfürler yağdıran, el hareketleri yapan faşistlere müdahale edilmiyor ama hiç gereksiz yere barıştan yana olan 11 arkadaşımızı gözaltına alabiliyorlar. Polis kesinlikle provokasyon peşindeydi” dedi.

'UTANIYORUM'

Kürtleri ‘terörist’ olmakla itham eden İngiltere Başbakanı Theresa May’a da tepki gösteren Campbell, “Türkiye her zaman Kürtleri ’terörist’ ilan ediyor ama İngiliz Başbakanı da buna ortak. Kürtlere yönelik saldırgan tavırlar tavan yaptı. Theresa May’ın Kürtlerle ilgili açıklamaları şiddetle kınıyorum, kendi ülkemden utanıyorum” derken, konuşmasını “Dayanışmaya devam edeceğiz” sözleriyle noktaladı.

'ERDOĞAN'A MAY'DEN GÜÇ ALIYOR'

Kürdistan’a Barış Kampanyası’ndan Melanie Gingel ise Erdoğan-May görüşmesine ilişkin, “Erdoğan’ın protesto edildiği gün Kürtlere yönelik kriminalizasyon göz önündedir. Erdoğan, May’den güç alarak Efrîn’deki işgalini haklı çıkarmaya çalışıyor" diye belirtti.

Londra Kürt Halk Meclisi Eş Başkanı İbrahim Yahli ise tepkisini dile getirirken, “Theresa May’in ırkçı söyleminin İngiltere’deki aşırı Türk gruplarının Kürt toplumuna yönelik ırkçı saldırılarını teşvik etmesinden endişe ediyorum" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere’ye 3 günlük ziyarette bulunan Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı 15 Mayıs’ta kabul etmişti. Görüşmenin gerçekleştiği Başbakanlık konutu önü gün boyu protestolara sahne olmuş, şiddet uygulayan polis çok sayıda eylemciyi gözaltına almıştı. Erdoğan ile ortak basın açıklaması yapan May’in Kürtlere hakaret ederek, “Kürt demokrasiye baskı uyguluyor” yönündeki ithamları büyük tepki toplamıştı. Erdoğan ise May’e İngiltere’deki PKK’lilerin listesini verdiğini ve bu kişilerin iadesini talep ettiğini belirtmişti.