Patnos ile Ödemiş'teki tutsaklara baskı ve saldırı

Ağrı Patnos ve İzmir Ödemiş'teki cezaevlerinde tutsaklara dönük baskı ve ihlaller artıyor.

Tutsaklar, darp edildiklerini, tedavi edilmediklerini, aç bırakıldıklarını ve kanalizasyon suyu içirildiğini anlattı.

İZMİR

İzmir Ödemiş T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklar, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Sözcüsü Selma Altan aracılığıyla hak ihlallerini anlattı. Tutsaklar, koğuşlarının ilaçlanmadığı için böcek istilasına uğradığını, 2 Ekim’de gardiyanların Süleyman Acun isimli tutsağı darp ettiklerini ve hastaneye kaldırılan Acun’un rapor aldığını aktardı.

Tutsaklar şunları anlattı: "Süleyman Acun’a saldırı oldu ve arkadaşımız darbe aldı. Aldığı darbe doktor raporuna girdi. Saldırılar bu cezaevine geldiğimizden bu yana rutin hal almış durumda. Koridorda ve koğuşta provokatif yaklaşımlar hâlâ sürüyor. Askeri nizam şeklinde tek sıra yürüme dayatılıyor. Revir hastane sevkleri ya yapılmıyor ya da geç yapılıyor. Birçok ilaç ‘bakanlık ödemiyor’ bahanesiyle verilmiyor. Yine ziyaretçi yasaklarımızın süresi de 30 ile 40 dakikaya indirilmiş. Alacağımız kitap sayısı 5’e indirilmiş, hatta dergiler bile kitap olarak sayılıyor. Spor faaliyetlerimiz engelleniyor, ayda ancak bir kez çıkabiliyoruz. Gardiyanlar koğuşlara yaptıkları aramalarda provokatif davranıyor, tüm eşyalarımız dağıtılıyor. Yine ilaçlama yapılmadığı için koğuşlar böcek istilasına uğramış durumda.”

AMED

Ağrı’daki Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndak tutsaklara dönük baskılar sürüyor.

Aileler, İHD Amed Şubesi’ne başvuruda bulunarak cezaevinde yaşananları aktardı. Aileler, cezaevinden getirdikleri pet şişedeki suyu da incelemek üzere İHD yetkililerine teslim etti.

Cezaevindeki Necdet Tarlak’ın annesi Nuran Tarlak, oğlunun Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Patnos Cezaevine gönderildiğini belirterek, şunları söyledi: “İki gün önce görüşe gittik, bekleme salonunda beklerken, suları kestiler. Daha önce gardiyanlar salonda olurdu, bu sefer askerler bekleme salonundaydı. Oğlum geldi, çok kötü olduğunu gördüm. Ona ne olduğunu sordum? Sürekli darp ve baskınlar olduğunu, son iki gündür koğuşların askerler tarafında basıldığını söyledi. Baskın sırasında darp ve hakarete uğradıklarını anlattı. Ayrıca çocuklarımıza kanalizasyon sularını içiriyorlar ve bu kirli suyla banyo yaptıkları için vücutlarında sivilceler çıkıyor. Birçok kişinin boğazından kan geliyor. Diğer önemli bir konu ise yemek vermiyorlar, üç öğün bulgur pilavı veriliyor. Çocuklarımız hem darp ediliyor hem de aç bırakılıyor."

Çocuklarının sahipsiz olmadığını vurgulayan Tarlak, vekiller başta olmak üzere tüm duyarlı insanlara seslenerek, "Lütfen Patnos Cezaevine acil bir heyet gönderin, bu zulme sesiz kalmayın" dedi.

Tutsak Yakup Eryılmaz’ın annesi Dürsiye Eryılmaz ise, cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve baskıların her geçen gün arttığını dile getirerek, çocuklarının ölümle burun burana olduğunu ifade etti. İmralı tecridinin bütün cezaevlerinde uygulamak istendiğine dikkat çeken Eryılmaz, “Şu an Patnos cezaevlerinde bir tecrit var. Çocuklarımız aç bırakılıyor, nedenini sorduğumuzda, ekonomik kriz var, deniliyor. Yine gazete ve dergilerine el konuluyor, hastane ve revir sorunları devam ediyor. Bir heyetin, Patnos Cezaevine gitmesini talep ediyoruz” diye konuştu.