Paylan: OHAL ve savaş politikaları yoksulluğu derinleştirdi

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Garo Paylan, AKP'nin kayyum, OHAL ve savaş politikalarının yoksulluğu ve ekonomik krizi derinleştirdiğini belirtti.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türk ekonomisinin çöküşü ve emekçilerin mağduriyetlerine ilişkin bugün bir açıklama yaptı.

Paylan, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun istatistiklerine dikkat çekerek, "Genel işsizlik oranının yüzde 10,8, genç işsizlik oranının yüzde 19,9, kadın işsizlik oranının yüzde 13,4 yani çift haneli olarak açıklandığını görmekteyiz. Her beş gençten birinin işsiz ve 'ne işte ne eğitimde olan gençlerin' yüzde 23,1 olarak açıklandığı istatistiklerde, genel işsizlik oranı önceki aya göre yükselmiştir" dedi.

'İŞSİZLİK VE ÇALIŞAN YOKSULLUĞU...'

Paylan, bugün açıklanan işsiz sayısının 3,4 milyon kişi olduğuna dikkat çekerek, şunları ifade etti: "Ülkemizde halen 837 bin üniversite mezunu işsizdir. İş aramaktan vazgeçenler ve iş olsa çalışmaya hazır olanlar (2,3 milyon kişi), 'çıraklar, stajyerler, sosyal yardım alanlar' (yaklaşık 1,2 milyon kişi), ücretsiz aile işçileri (2,7 milyon kişi), geçici/kısmi süreli işlerde çalıştırılanlar (1,1 milyon kişi) bu işsizlik oranına dahil değildir. İfade edildiği gibi yaklaşık 12-13 milyon kişi insani bir yaşam kalitesini sağlayacak gelire sahip olmadan yaşamaktadır. Verilerin gösterdiği gerçek işsizliğin yanı sıra 'çalışan yoksulluğu' da Türkiye’nin önemli sorunlarındandır."

Kayıt dışı çalıştırılmaya da vurgu yapan Paylan, "Bugünkü verilere göre 9,1 milyon kişi sigortasız çalışmaktadır. Ekonominin çalışanların emeği sömürülerek büyütüldüğü görülmelidir. Son bir yıl içerisinde iş bulan 432 bin kişi kayıt dışı yani sigortasız alanda iş bulmuştur. AKP iktidarının tüm teşvik politikaları ve büyüme söylentilerine rağmen kayıt dışılığın artışı izaha muhtaçtır" diye ekledi.

'EKONOMİ BÜYÜMEDİ, KRİZE GİRDİ...'

‘Ekonomik büyüme yaşandı’ denilen 2017 yılında büyüyen, emek olmamıştır. 2017 yılında; memura, işçiye enflasyonun altında zam verilmiştir. İşçilerin alım gücü, yüksek enflasyonla gerilemiştir" vurgusunu yapan Paylan, "Sonuç olarak AKP’nin ‘ekonomik büyümesi’ emekçiyi küçültmektedir" dedi.

AKP’nin kayyum, OHAL ve savaş politikalarının yoksulluğu ve ekonomik krizi derinleştirdiğini de kaydeden HDP'li Garo Paylan, "HDP olarak, emeğin hakları için dün olduğu gibi yarın da mücadeleyi yükseltme kararlılığında olacağız" mesajını verdi.