Paylan: Soykırımda ölenler hala adalet bekliyor

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Ermeni Soykırımda ölenlerin hala adalet beklediğini vurguladı.

Ermeni Soykırımı’nın 102. yıldönümü dolayısıyla ANF’ye konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, soykırımda ölenlerin hala adalet beklediğini vurguladı. Yüzleşilmeyen her suçun devam ettiğini belirten Paylan, soykırımın yakıcılığını bertaraf etmek için yüzleşmenin şart olduğunu kaydetti.

‘YÜZLEŞME ŞART’

Soykırımda ölenlerin hala adalet beklediğini vurgulayan Paylan, “Benim dedelerim, onu kuşağı ve tüm kuşaklar adalet bekliyor. Üç kuşaktır yaşadığımız bir cendere, bir karanlık ve suçun devamı var” dedi. Soykırımın bugün başka boyutlarda devam ettiğine dikkat çeken Paylan, bugün sadece Ermenilere değil tüm halklara, tüm renklere, tüm kimliklere yönelik bir yok etme politikasının yürütüldüğünü söyledi. Soykırımın yakıcılığını bertaraf etmek için yüzleşmek gerektiğinin altını çizen Paylan, bu yüzleşmenin en önemli adımın demokrasi ve barışa yeniden dönmekten geçtiğini kaydetti. “Yüzleşilmeyen her suç devam ediyor” diyen Paylan, “Bugün maalesef bu ceberut aygıt suç işlemeye devam ediyor işte tam da bunu sonlandırmak için bir yüzleşme şart” diye konuştu.

‘TEKÇİ ZİHNİYETTEN ÇOK ÇEKTİK’

Referandum tartışmalarını da değerlendiren Paylan, empoze edilen tek adamlık sistemin Ermeni halkı açısından endişeyle karşılandığını ifade etti. Ermeniler olarak tekçi zihniyetin hakim olduğu bir ortamda neler yaşanabileceğini çok iyi bildiklerine işaret eden Paylan, “Bizim hafızamız çok diri ve dört kuşaktır tekçi zihniyetten çok çektik. Ermeniler olarak tekçi zihniyet hakim olduğunda neler yaşanacağını da çok iyi biliyoruz. Katliamlar, soykırımlar, asimilasyonlar söz konusu oluyor. O yüzden bu ikilemin tekrar aynı sonuçlara sebebiyet vermesinden endişeliyiz. Bu anlamda hızlıca bundan vazgeçilip, bu konuda tekrar müzakereye, konuşmaya barışık bir ortama geri dönmemiz lazım” dedi.