Peköz: Barış ancak Öcalan’la olur

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın tecrit altında tutulmasının barış ve çözüme katkısının olmayacağını belirten HDP Milletvekili Kemal Peköz, “Öcalansız barış da gelmez, huzur da” dedi.

AKP-MHP hükümetinin, cezaevlerindeki her insan gibi Öcalan’ın da ailesi ve avukatları ile görüşme hakkının olduğunu bildiğini söyleyen HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, tecrit ve savaşı bilerek tercih ettiğini ifade etti.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatları Mazlum Dinç, Nevroz Uysal, Cengiz Yürekli ve Faik Özgür Erol, müvekkilleriyle görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na önceki gün 14. kez başvuruda bulundu. Öcalan'ın avukatları Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs, 22 Mayıs, 12 Haziran, 18 Haziran ve 7 Ağustos tarihlerinde müvekkilleriyle görüşebilmişti. 7 Ağustos’ta yapılan son görüşmeden bu yana avukatlarının Öcalan ile görüşme başvurusuna yanıt verilmiyor. Ailelerin başvurusu da üç aylık disiplin cezası bahanesiyle reddediliyor.

ANF’ye konuşan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, açlık grevleri ile meydana gelen toplumsal tepki sonucunda tecridin kırıldığını; hükümetin bu görüşmeleri Kürtlerin oy tercihleri için istismar etmeye çalıştığını ama başaramayınca yeniden tecride başvurduğunu söyledi. Peköz, ekonomik, siyasi ve diplomatik anlamda sıkışan AKP’nin önünde iki yol olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de barışı sağlayabilecek çevreler/insanlar ile görüşmelere başlamak ya da savaşı daha da derinleştirip, saldırganlığını arttırmak. AKP, Türkiye’de kısalan ömrünü ne kadar uzatabileceğinin telaşı içindedir.”

TECRİDİN SONUÇLARI VAR

“Sadece Sayın Öcalan üzerinde bir tecridin olduğunu düşünmek doğru değil. Tecridin birden fazla sonucu var” diyen Peköz, şöyle devam etti: “Hem Ortadoğu’da hem de Türkiye’de bu sonuçları görmek mümkün. Ne zaman ki Sayın Öcalan konuşmaya, mesaj vermeye başladı, Türkiye de bir yumuşama ve gerilimin azalması durumu söz konusu oldu. Bu da beraberinde hem ekonomik, hem sosyal, hem de politik alanda bir rahatlamayı getirdi. AKP-MHP iktidarının seçtiği yol, maalesef Türkiye’de çatışmaların son bulması, toplumsal huzurun sağlanması için değil, tam tersi içindir.”

HESAPLAŞMAYI GECİKTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Daha önceleri atılması gereken adımlar atılması, verilen sözlerin tutulması halinde Türkiye’de çok ciddi bir rahatlama olabileceğini ifade eden Peköz, “İktidarın o kadar çok suçları,  kanunsuzlukları var ki, yarın öbür gün iktidardan düşmelerinin kendileri açısından ne kadar ciddi riskler içerdiğini bizden daha iyi biliyor. O nedenle bu hesaplaşmayı mümkün mertebe geciktirmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

BARIŞ DA GELMEZ HUZUR DA

AKP-MHP hükümetinin, cezaevlerindeki her insan gibi Öcalan’ın da ailesi ve avukatları ile görüşme hakkının olduğunu bildiğini ifade eden HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, “Kaldı ki; Sayın Öcalan sıradan bir hükümlü ya da tutuklu değil. Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye’de şu veya bu şekilde etki sahibi bir insan. Öcalan’sız barış da gelmez, huzur da. Dikkate alınması gerekir. Bu da yeterli değil, aynı zamanda halk ile iletişim halinde olacağı bir zeminin de oluşturulması gerekir. Bu zemin de ancak tecridin kaldırılması ve periyodik olarak Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesiyle mümkün olabilir” dedi.