Peköz: Tecrit, mutlaka kaldırılmalı

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, nöbet eylemini tecrit sonlanana kadar devam ettireceklerini, eğer bu yöntem de yetmezse farklı eylemlere yöneleceklerini belirterek, “Tecrit, mutlaka kaldırılmalı” dedi.

HDP milletvekilleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları Adalet Nöbeti’ni, dünden itibaren Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, Adalet Nöbeti’ne ilişkin ANF’ye konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullan Öcalan’a 2015’ten beri uygulanan tecridin, Mart 2021’den beri çok daha ağırlaştığını hatırlatan Peköz, şunları söyledi: “Görülmemiş bir tecrit uygulanmakta. Ailesiyle, avukatlarıyla ya da herhangi bir kimseyle görüştürülmedi. Daha önce her tutuklu ve hükümlüye tanınan 10 dakikalık telefon hakkı kendisine tanındı fakat o da 5 dakika bile sürmedi. Sonrasında da bir daha haber alınamadı. Dışarıya bilgi verilmemesi ya da haberleşilmemesi, haklı olarak büyük bir endişeye neden oluyor.“

KİŞİYE ÖZGÜ KANUN OLMAZ

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı ziyaretine ilişkin Öcalan ile görüşüp görüşmediğine ilişkin bilgi vermediğine işaret eden Peköz, şöyle devam etti: “Türk devleti izin vermediği sürece raporların açıklayamıyorlar. Biz de bunun doğru olmadığını, yasal ve anayasal güvence altında olan bir hükümlü ya da tutuklunun haklarından yararlanması gerektiğini söylüyoruz. Kişiye özgü kanun, yasak, düzenleme yapılamaz. Sürekli disiplin cezalarından söz ediliyor. Tek başına bir hücrede kalan ve kimseyle görüşme şansı olmamasına rağmen disiplin cezaları veriliyor. Daha önce ‘koster bozuk, hava muhalefeti’ gibi bahanelerle avukatlarıyla görüştürülmüyordu. Şimdi artık ondan da vazgeçtiler, doğrudan doğruya disiplin cezalarıyla görüştürülmüyorlar.”

NÖBET MECLİS’E TAŞINDI

Yüzlerce avukat ve onlarca kurumun, Öcalan ile görüşme başvurularına yanıt verilmediğini; görüşmelerin sağlanması için Adalet Nöbeti başlattıklarını hatırlatan Peköz, “Biz, 22 gün önce Adalet Bakanlığının önünde sesimizi duyurmak istedik. İlk 5 gün orada açıklama yaptık. Daha sonra Adalet Bakanlığı paravanlarla çevrildi ve bizim Meclis’ten oraya yürümemize izin verilmedi. Bu yüzden Meclis kapısından açıklama yapmaya devam ettik. Burada da sıkıntılar yaşanmaya başlayınca dün itibarıyla açıklamamızı Meclis’in içine aldık.”

TÜM HALKLARI İLGİLENDİRİYOR

Tecridin, tüm Türkiye halklarını ilgilendirdiğini kaydeden HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, şunları ekledi: “Sadece ve sadece kendi iktidarlarını sürdürebilme mücadelesi yürüttükleri için ülkeyi her gün biraz daha karanlığa sürüklüyorlar. Sadece Sayın Öcalan’ın değil, diğer tüm tutuklu ve hükümlülerin de bu baskıdan kurtulması, cezaevlerindeki hak ihlallerinin bitmesi, gözaltı ve tutuklama furyasınının son bulması için böyle bir yol deniyoruz. Bunun sonuç almaması halinde elbette eylem türümüzü de değiştireceğiz. Tecridin mutlaka kaldırılması gerektiğini ısrarla söylüyoruz.”