PES: Türkiye saldırılarını durdursun, Efrîn'den çekilsin

Avrupa Sosyalistler Partisi, Türk devletini vahşi saldırılarını durdurmaya ve Efrîn ve çevresinden çekilmeye çağırdı.

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Başkanlığı, Türk devletinin Efrîn'de çok sayıda sivilin de yaşamını yitirdiği işgalci saldırılarına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

'TÜRK DEVLETİ ÇÖZÜMÜ ÖLDÜRÜYOR'

PES'in açıklaması şöyle:

"Bu hafta Suriye savaşının trajik yıl dönümüydü. Yedi yıl geçti ve savaş hâlâ bitmedi. 50 günü aşkın süredir Türk ordusu, birkaç cihatçı grubun da desteğiyle, Efrîn kenti ve Kürt kontrolü altındaki eyaletine saldırıyor; mevcut duruma yeni şiddet unsurları, ilave insani kaygılar ve müzakere edilen bir çözüm çabalarına olumsuz etki etme endişesi ekliyor.

'KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ'

Türkiye'nin sınır güvenliği ve Suriye sınırına yakın yerlerde yaşayan vatandaşları için güvenlik sağlama ihtiyacını anlıyoruz; ancak kuzey Suriye yöresindeki çok etnikli, özerk, demokratik özerk yönetime ve sivil nüfusa yönelik saldırıları tüm uluslararası ve insani yasalara aykırıdır ve kesinlikle kabul edilemez.

'CİDDİ SAYIDA SİVİL KAYBI VAR'

Bugün daha fazla şiddete, insani felakete, insan hakları ihlaline yol açabilecek ve bölgedeki hassas iç dengeler ile müzakere edilmiş bir çözüm için çabalar üzerinde olumsuz etkiye neden olacak şekilde Efrîn'de askeri faaliyetlerin dramatik bir şekilde yeniden arttığını görüyoruz. PES olarak ciddi sayıda sivil kaybın zaten rapor edildiğini ve diğer yüzlerce sivil yaşamın risk altında olduğunu hatırlatıyoruz. Sivillerin korunması da dahil olmak üzere insancıl hukuka tam saygı gösterilmesini talep ediyoruz.

'BM KARARI EFRÎN İÇİN DE GEÇERLİ'

Türk hükûmetinin Kuzey Suriye'deki eylemlerini şiddetle kınıyor ve uluslararası hukuka göre insani yardım ve tıbbi amaçlı tahliyelerin sağlanması amacıyla BM 2401 nolu kararının eksiksiz uygulanmasını, çatışmanın tüm taraflarının en az 30 gün süreyle çatışmaları derhal durdurmasını talep ediyoruz. Bu BM kararı Efrîn ve bölgesi için de geçerlidir.

'SALDIRILARI DURDURUN, ÇEKİLİN'

Ankara'yı saldırısını durdurmaya ve Efrîn ve çevresinden çekilmeye çağırıyoruz. Türkiye, Astana sürecinin garantörlerinden biri olarak, bölgede barışa giden siyasi müzakerelere ulaşmak için yapıcı bir rol oynamalıdır, silahlarla değil. Türkiye’deki barış sürecinin halihazırdaki başarısızlığından derin esef duyuyoruz ve barışçıl, sürdürülebilir bir çözüm ve hayatları kurtarmak için tüm ilgili tarafları iş birliği yapmaya çağırıyoruz."