PKK yasağını kaldırmak Sol Parti'nin seçim vaadi!

NAV-DEM'in "İktidara gelirseniz Almanya'da yaşayan Kürtler için ne yapacaksınız?" sorusuna yazılı yanıt veren Sol Parti "PKK yasağını kaldıracağız" yanıtını verdi.

Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) 24 Eylül günü Almanya'da yapılacak genel seçimler öncesinde bütün partilere "İktidara gelirseniz Almanya'da yaşayan Kürtler için ne yapacaksınız?" şeklinde mektup gönderdi.

Almanya'da yaşayan ve sayıları 1 milyonu aşan Kürtlerin toplumsal, siyasi ve kültürel haklarını içeren 16 sorudan oluşan mektuba ilk yanıtı Federal Meclisi’nde ana muhalefet partisi olan Sol Parti (Die Linke) yanıt verdi.

'ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve özgürlüğü için ne yapacaksınız" sorusuna Sol Parti, Öcalan'ın barış için rolüne dikkat çekerek şu yanıtı verdi:

"Çöken barış süreci bir kez daha Öcalan'ın Kürt sorunun çözümü ve barış süreci için rolünü gösterdi. Partimiz federal hükümetten Öcalan'ın özgürlüğü için ya da en azından üzerindeki tecrit kaldırılarak bir ev hapsine alınması için çalışmalar yürütmesini bekliyor."

'PKK YASAĞININ KALKMASI ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ'

1993 yılından itibaren Almanya'da yürürlükte olan PKK yasağının kaldırılması ve PKK'nin Avrupa Birliği'nin "terörist örgütler listesi"nden çıkarılmasına yönelik girişimler NAV-DEM'in Sol Parti'ye yönelttiği sorulardan birisi oldu. Almanya'nın PKK'ye yönelik uyguladığı yasağın Türkiye'de Kürt sorunun çözümü önünde engel olduğunu belirten Sol Parti'nin bu konuda ise şu yanıtı verdi:

"Yasakla birlikte PKK gibi önemli bir aktör yasa dışı sayıldı. Bu yasağın kalkması Türk hükümetine çözüm için daha fazla baskı anlamına gelecek. Ayrıca PKK yasağı yüzünden Almanya'da yaşayan onbinlerce Kürdün demokratik temel hakları ve ifade özgürlükleri engelleniyor. Daha önce PKK yasağının kalkması için federal meclise başvuran Sol Parti, bundan sonra da bu konudaki çabalarını sürdürecek."

Almanya'da Kürt siyasetçi ve aktivistlerin yargılanması ile hapis cezalarını almasının yolunu açan "anti-törer" yasası 129b'nin kaldırılmasından da yana olduklarını hatırlatan Sol Parti, geçtiğimiz Mart ayında İçişleri Bakanlığı'nın aralarında YPG, YPJ ve PYD'nin de bulunduğu birçok bayrağı yasaklayan genelgesinin de derhal iptal edilmesini istedi.

'KÜRTLER BİR GÖÇMEN GRUBU OLARAK TANINSIN'

Almanya'da yaşayan Kürtlerin de diğer göçmenler gibi eşit haklara sahip olmalarından yana olduklarını bildiren Sol Parti, NAV-DEM'in bu konudaki sorusuna ise özet olarak şu yanıtı verdi:

"Kürtler Türklerin ardından Almanya'daki en büyük göçmen grubu. Fakat onlar Kürt olarak değil, geldikleri ülkeler; Türkiye, Suriye, Irak ve İran'dan gelen göçmenler ya da Alman vatandaşı olarak ele alınıyorlar. Sol Parti, bunun önüne geçmek için Kürtlerin resmi olarak bir göçmen grubu olarak tanınmasından yana."

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu'ndan resmi olarak tanınmasını talep eden Sol Parti, NAV-DEM'e verdiği yanıtta ayrıca Erdoğan rejimine yönelik daha ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini bildirdi. Türkiye'deki bütün muhalif siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını talep eden Sol Parti, Erdoğan iktidarına silah ambargosunun uygulanmasını istedi.

SOL PARTİ'NİN OY ORANI YÜZDE 10 CİVARINDA

Alman İçişleri Bakanlığı 26 Kasım 1993'de aldığı kararla PKK'nin ülkedeki faaliyetlerini yasaklamıştı. Dönemin Kohl hükümeti tarafından açıklanan 53 sayfalık PKK yasağı bülteninde PKK'nin dış çıkarlar nedeniyle yasaklandığı belirtilmişti.

2013 yılındaki seçimlerde yüzde 8,6 oy oranıyla üçüncü parti olan Die Linke, Hristiyan Demokrat Birlik Partileri (CDU-CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından koalisyon hükümeti kurulmasıyla ana muhalefet partisi konumuna yükselmişti.

24 Eylül’de yapılması planlan seçimler öncesi yapılan birçok ankette Sol Parti'nin oy oranı yüzde 10 civarında görünüyor.