Prof. Paech: Erdoğan rejiminin kolu üniversiteme ulaştı

Hamburg Üniversitesi Rektörü’nün “Dünyamızı Geri İstiyoruz” konferansına izin vermemesini kınayan Prof. Norman Paech “Erdoğan rejiminin kolu uzun yıllardır çalıştığım üniversiteme ulaştı” dedi.

Şu ana kadar 2012, 2015 ve 2017 yıllarında gerçekleşen ve alternatif bilim dünyasında geniş yankı uyandıran “Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak” isimli konferansların serisinin dördüncüsü 7-9 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılması planlandı. “Dünyamızı Geri İstiyoruz” başlığını taşıyan bu yılki konferans yine Hamburg Üniversitesi’ne ait konferans salonunda gerçekleşecekti.

Ancak bu hafta başında Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü’nün girişimiyle konferans Hamburg Üniversitesi Rektörlüğü’nün engelliyle karşılaştı. Rektör Prof. Dr. Hauke Heekeren’in kararıyla uluslararası arenada tanınmış birçok bilim insanı ve akademisyenin konuşmacı olarak davet edildiği konferansın üniversitenin kampüsünde yapılmasını yasaklandı.

KARAR ÖZGÜR BİLİME DARBE

Hamburg Üniversitesi Genel Öğrenci Komitesi (AStA), Alternatif Arayış Ağı ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kurdistan’da Barış İnisiyatif’in organize ettiği konferansın konuşmacılarından biri de uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech’ti. 1982-2005 yılları arasında Hamburg Üniversitesi’nin Bilim ve Siyaset Bölümü’nde kamu hukuku profesörü olarak çalışan Prof. Paech, ANF’ye yaptığı açıklamada rektörün kararını sert sözlerle kınadı.

María de Jesús Patricio Martínez ve John Holloway gibi uluslararası arenada tanınmış isimlerin konuşmacı olarak katılacağı konferansın rektörün kararıyla engellenmesini “Özgür bilime darbe” olarak nitelendiren Prof. Paech şu hususlara dikkat çekti: “Karar özgür bilim açısından dehşet verici buluyorum. Çünkü bu kararla bilim insanlarının biraraya gelerek dünyanın sorunlarını özgürce tartışması engellenmiştir.”

Daha önce konferansın iki serisinde konuşmacı olduğunu hatırlatan Prof. Paech sözlerini devamla şöyle sürdürdü: “İstihbarat ve rektörün iddia ettiği gibi bu konferanslarda hiçbir biçimde PKK’nin propagandası yapılmadı, başta Kürt sorunu olmak üzere dünyamızın belli başlı sorunlarına çözüm yolları arandı. Anlaşılan bu konferans serilerinde ulaşılan düzey ve yürütülen tartışmalar birilerine korkuttu ve bundan dolayı da üniversite yönetime baskı yapıldı.”

KÜRTLERE ŞÜPHE İLE BAKMAKTAN VAZGEÇİN

Konferansın engellenme kararının Türk devletinin talebiyle engellendiğini kaydeden Prof. Paech “Öyle görünüyor ki Erdoğan rejiminin uzun kolu yıllarca çalıştığım üniversiteye de ulaştı. Üniversite yönetiminin Erdoğan rejiminin talebini hayatı geçirmiş olması karşısında utanıyorum. Umarım üniversite rektörlüğü bu karardan vazgeçer ve konferansa kapılarını açar” dedi.

Üniversitede eğitim gören ve birçok konuda yetkili olan öğrenci komitesi AStA ile görüşülmeden böyle bir kararın alınmasını da eleştiren Prof. Norman Paech Alman devlet ve bilim kurumlarına ise şu çağrıda bulundu: “Kürt halkına ve organizasyonlarına şüpheyle bakmaktan vazgeçin. Kürtler yaşadıkları sorunları bilim insanlarıyla tartışarak çözüm yolu bulmak istiyor ve siz bunu engelliyorsunuz. Bu bilim dünyası açısından utanç verici bir durumdur.”