Putin-Erdoğan görüşmesi Soçi’de yapıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki saatten uzun süren görüşme ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de görüştü. Görüşmede, S-400, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ele alındı.

Görüşmenin başında konuşan Putin, Rusya-Türkiye ilişkilerinin tam kapasiteyle canlandığını söyleyebileceklerini ifade etti.

Putin, "Türkiye'ye yaptığım ziyaret sırasında anlaştığımız gibi, bugün bir çalışma görüşmesi yapıyoruz. Davetimizi kabul ettiğiniz için minnettarım. Sizin de dediğiniz gibi, gerçekten de yan yanayız, bir saati biraz aşan bir uçuş mesafesindeyiz. Görüşmemizin başında, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tam kapasiteyle yeniden canlandığını düşünebileceğimizi belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye'nin güvenlik ve Suriye'de çözüm de olmak üzere hemen her alanda yoğun bir çalışma yaptığını kaydeden Putin, "Aktif temas imkanına sahip olmaktan çok memnunum. İki ülke arasında mevcut konuları istişare etmek ve en kısa sürede çözüm bulmak için faydalı bir aktif temas pratiği sağlandı" dedi.

Ekonomik ilişkilere de değinen Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2016 yılında yüzde 30 azaldığını ancak bu yılın ilk 9 ayında yüzde 38'lik bir artış kaydedildiğini vurguladı.

Putin, hem Suriye içi hem de dışından çeşitli hükümet yanlısı ve muhalif grupların katılacağı bir kongre düzenlenmesini önermişti. Rus Dışişleri yetkilileri bu kongrede Suriyeli Kürtlerin de yer alması gerektiğini söylerken, Ankara buna karşı çıkıyor.

Erdoğan ise, aralarındaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün ilişkilerin her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.

Erdoğan şunları ekledi: “Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde bir araya gelişimiz, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek. İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız."

Putin-Erdoğan görüşmesi ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.