Putin-Macron-Merkel-Erdoğan zirvesi 27 Ekim’de

Türk, Rus, Alman ve Fransız yöneticiler Suriye krizini görüşmek üzere İstanbul’da bir araya gelecek.

Türk Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre dörtlü zirve 27 Ekim günü Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Alman Başbakanı Angela Merkel arasında yapılacak.

Zirvede özellikle İdlib meselesinin ele alınacağı belirtilirken, Suriye krizine siyasi çözümün de yöneticilerin gündeminde olacağı ifade edildi.

Fransız medyasına göre Elysée Sarayı da, Macron’un zirveye katılacağını doğruladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynak, “Fransa öncelikle İdlib bölgesinde bir insani felaketten ve yeni bir mülteci dalgasından kaçınmak için ateşkesin devamını teşvik etmek ve kapsayıcı siyasi bir sürecin başlatılmasını istiyor” dedi.

Bu zirve, Türkiye ile Rusya arasında İdlib’te tampon bölge kurulması için tanınan sürenin dolmasından sonrasına denk geldi. Her iki ülke 17 Eylül’de askerden arındırılmış bir bölge üzerine anlaşmıştı.

15 Ekim’e kadar ağır silahların çekilmesi gerekiyordu ancak anlaşmaya uyulmadı. Rusya ve Türkiye, El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam’a alanı terk etmesi için ek süre verdi. Türk rejimi, bu müzakereler sırasında İdlib’de silahlı çete gruplarını sözcülüğünü yapıyor.