Refakatçisi olmayan çocukların sayısı bin 464

Türk yetkilileri, depremlerden etkilenen refakatçisi olmayan bin 464 olduğunu; bunlardan 267’sinin kimliğinin tespit edilmediğini açıkladı. Önce Çocuklar Derneği de çocukların tarikat ve mafyalara verildiği iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunacak.

Türk yetkilileri, Mereş merkezli depremlerden etkilenen refakatçisi olmayan ve tedavisi devam eden çocukların durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Depremzede çocuklara ilişkin yapılan açıklamada, "Refakatçisi olmayan 1464, tedavisi devam eden 759 çocuk bulunmaktadır. 79 çocuk tedavisinin ardından bakıma alınmıştır. 626 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen bin 197, edilmeyen 267 çocuğumuz bulunmaktadır” denildi. 

ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADINLAR DERNEĞİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Öte yandan deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların tarikatlara, organ mafyalarına verildiği de iddia ediliyor.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği iddialara ilişkin suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Sahada bulunan ve çalışmaları takip eden uzmanlar tarafından, arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgede depremden etkilenmiş ve refakatsiz çocuklar bulunduğu belirtilen açıklamada, “Birçok kayıp ihbarı neticesinde enkazdan çıkartıldığı bilinen çocukların çeşitli nedenlerle ailelerine teslim edilemediği ortaya çıkmıştır. Çocukların enkazdan çıkarıldığı ya da kayıp olarak bulunduğu günün, saatin, yerin ve mümkünse yaşadığı apartmanın bilgisi tespit edilmeksizin, kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere teslim edilmelerinin söz konusu olduğu görülmektedir. Sahadan iletilenlere göre, enkazdan sağ kurtarılan çocuklarımızın resmi kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı ve kayıtlara geçmesinin sağlanamadığı örnekler bildirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÇOCUKLARIMIZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Derneğe ve başka kurumlara yapılan ihbarlara göre refakatsiz çocukların yetkili devlet kurumlarına değil, çocukların ya akrabaları olduğunu söyleyen kimselere ve kimliği belirsiz kişilere verildiğinin ifade edildiği açıklamada, “Konuya dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan derhal açıklama bekliyoruz. Ne küçüklerimizin yaşadığı trajedinin tarikatlar tarafından istismarına, ne de küçüklerimizin istismarına izin vermeyeceğiz. Tarikat ve cemaatler çocuklarımız için deprem kadar büyük bir afettir. Çocuklarımız sahipsiz değildir” denildi.

Dernek ayrıca yarın Antalya Adliyesi’nde yapacakları suç duyurusu ardından gerçekleştirecekleri basın açıklamasına katılım çağrısında bulundu.