Reis bir 'kısa dönem kahramanı'nı daha harcadı!

"Fırat Kalkanı"ndan sonra Z. Aksakallı'yı, Efrîn işgalinden sonra İ.M. Temel'i, İdlib'de E. Çorbacı'yı "kısa dönem kahraman" ilan eden ve sonra görevden alan Türk rejimi, şimdi de "Libya kahramanı"nı Cihat Yaycı'yı görevden aldı.

Türk rejimi ve medyasının "kahraman" kimse o "kahramanlığa" muvaffak olamıyor. Bunun son örneği de Türk rejimi ve medyasının "Libya kahramanı" ilan ettiği Tümamiral Cihat Yaycı.

Yaycı, Libya'da İhvanı Müslim çizgisindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türk devleti arasında Akdeniz üzerinden imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşmasının mimarı" olarak gösterilmişti.

Ancak geçtiğimiz günlerde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınan Yaycı, Genelkurmay Başkanlığı emrine verildi.

Yaycı’nın Genelkurmay'ın emrine verilmesiyle ilgili karar, cuma günü Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı ve resmi gazetede yayımlandı.

Erdoğan'ın söz konusu kararı imzalamasının ardından Yaycı, bugün istifa etti. Türk Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yaycı’nın istifasının kabul edildiği belirtildi.

"Ergenekon" isimli yapıyla bağlantılı olduğu belirtilen Yaycı'nın, "Fetömetre" ismini verdiği bir uygulamayla Deniz Kuvvetleri Komutanlğı'ndaki birçok kişiyi fişlediği ifade ediliyor.

Ayrıca Cihat Yaycı, 2010 yılından beri Türk devletinin Akdeniz'de kıta sahanlığı alanını genişlemesi fikrini "Mavi Vatan" olarak ifade ediyordu.

Ancak dünün "Libya kahramanı" bugün ise Erdoğan'ın "kahramanlığı" bir imzayla elinden alınan Yaycı bu konuda yanlız değil.

Erdoğan rejimi, 2016'daki darbe girişiminde Türk ordusunu ele geçirdikten sonra da birçok komutanı konjonktürel olarak "kısa dönem kahraman" ilan edip kullandıktan sonra görevden almıştı.

Türk devletinin 24 Ağustos 2016'da başlattığı "Fırat Kalkanı" işgal harekatının "kısa dönem kahramanı" Zekai Aksakallı'ydı.

Aksakallı, sonraki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında korgenerallikten orgeneralliğe terfi edilmedi ve pasif göreve çekildi.

Efrîn işgal harekatının komutanlığını yapan ve yine havuz medyasının "kahraman" ilan ettiği 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel, daha sonra Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı gibi pasif bir göreve çekilmişti.

2019 yılının Ağustos ayında da Suriye güçlerinin Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesinin ardından İdlib'de görevli komutan Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, pasif göreve çekildikten sonra istifa etmişti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk ordusunda NATO'cu, AKP'li, Ergenekoncu ve Avrasyacı kanatlar arasında bir güç kavgasının olduğu çeşitli şekillerde basına yansımıştı.