Riha’da açıklama yaptıkları için 33 kişiye soruşturma

Riha’da 25 Nisan’da yapılan bir açıklamaya katıldıkları gerekçesiyle 33 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, toplantı ve gösteri hakkını kullananları bir kez daha hedef aldı. 19’u avukat toplam 33 kişi soruşturmaya konu edildi.

25 Nisan’da Urfa Adliyesi önünde yapılan bir açıklama soruşturmaya gerekçe yapıldı. Savcılık, 33 kişiyi “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu”na muhalefet etmekle suçluyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, nisan ayında aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi, hukukçunun da bulunduğu Amed merkezli operasyonda 190’ı aşkın kişinin gözaltına alınmasını bir açıklama ile protesto etmişti.

Haklarında soruşturma açılan isimler şöyle: “Avukatlar Sümeyye Koç, Nahide Polat Aslan, Müslüm Saraçoğlu, Mehmet Ali Aslan, Fazilet Taştan, Ayşe Şehriban Demirel, Sevda Çelik Özbingöl, Gizem Dilara İnal Gülhan, Hidayet Enmek, Ali Arslan, Mustafa Göngen, Dilan Demir, Serhan Paydaş, İHD Riha Eşbaşkanı Avukat Mustafa Vefa, HDP İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, ÖHD Riha Şubesi Eşbaşkanları Meral Halat ile İbrahim Halil Öyke ve ismi öğrenilemeyen 3 avukat ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, HDP İl Eşbaşkanı Garip Yeşil, HDP eski milletvekili Nusretin Maçin, HDP Eyyübiye İlçe Eşbaşkanı Emin Tutal ile İbrahim Halil Alpay, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu, Memduh Kızgit, Atilla Yazar, İHD MYK üyesi Cemal Babaoğlu, Riha Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, SES Şube Eşbaşkanı Salih Karataş, Mehmet Sıdkı Dehşet ve Salih Canbeyli.”

1 MAYIS’A KATILANLARA SORUŞTURMA

Benzer bir keyfi soruşturma da1 Mayıs kutlamalarına katılan 7 kişiye yönelik olarak başlatıldı.

Soruşturmada HDP Riha İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, ÖHD Riha Şubesi Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, Avukat Bülent Aşa, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, Tabipler Odası Riha Şubesi yöneticisi Kemal Yüksekkaya ile Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Üyesi Mahmut Çoban hedef alındı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı 7 kişiyi “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamakla” suçluyor.