Roboski İçin Adalet Girişimi: Devlet cezasızlık üretiyor

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliam faillerinin yargılanması için düzenledikleri eylemin 131’inci haftasında devletin adalet değil “cezasızlık ürettiği” tepkisinde bulundu.

Türk devleti 28 Aralık 2011’de Şirnex’in Qileban ilçesine bağlı Roboskî köyünde savaş uçakları ile 19’u çocuk 34 kişiyi katletmişti.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, bu katliamın 131’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı.

Açıklama sırasında “Katiller Bulunsun! Roboskî Bir Daha Asla” pankartı açıldı.

Eylemde, 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de anıldı.

Eylemde konuşan İHD üyesi Tanju Gündüzalp, cezasızlık politikasına dikkat çekerek, “Zilan, Dersim, Koçgiri, Koçağıl, Piran, Çorum, Maraş, 90’larda işlenen faili meçhuller, Roboski, Tahir Elçi cinayeti; hepsinde sistemin sorumluluğu biliniyor ama tüm cinayetler ve katliamlarda gerçek örtülüyor. Coğrafya kader değildir ve Roboski faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşiktir” diye konuştu.

“Savaş üreten kirli tüm oluşum ve gelişmelerin araştırılmasını istemek, insan haklarını önceleyen her birimiz ve her kurum için bir sorumluluktur” diyen Gündüzalp,  şunları ekledi: “Savaş bir halkın mutlu, adil ve insanca yaşamasının karşısındaki en büyük sorundur. Devlet; adalet için adım atmıyor, cezasızlık sürüyor. Üzerinden 7 yıl geçen Tahir Elçi cinayetinde de teknolojik olarak tüm gerçekler dosyaya taşınmasına karşın, adalet yok.”