Rojava heyeti İtalya’da temaslarda bulunuyor

Kuzey ve Doğu Suriye’den bir heyet İtalya’da bir dizi temasta bulunuyor.

QSD Komutanlarından Rojda Felat ile Fırat Bölgesi Meclisi Eşbaşkanı Enver Müslim ile beraberindeki heyet, bugün İtalya Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Rojava heyeti, hafta sonu “Demokratik konfederalizm, yerel yönetimler ve global demokrasi” konulu konferans ardından temaslarda bulunuyor.

QSD Komutanlarından Rojda Felat ile Fırat Bölgesi Meclisi Eşbaşkanı Enver Müslim ile beraberindeki heyetin yürüttüğü temaslarda bugün, ABD Başkanı Donald Trump’un askerlerini Kuzey ve Doğu Suriye’den çekme kararı ve çekilmesi ardından yaşanan gelişmeler de ele alındı.

Rojava heyeti, Kuzey ve Doğu Suriye’deki gelişmeleri aktardı, çok büyük zorluklarla kurdukları, kadın ve farklı halkları merkezine alan demokratik bir inşa sürecinde olduklarını vurguladı.

Bu sürecin zorlu olduğu da dile gelen görüşmede, DAİŞ’e karşı amansız bir mücadele yürütüldüğü de belirtildi. Türk devletinin DAİŞ’i canlandırmak için saldırı hazırlığında olduğu da kaydedilen görüşmede farklılıkları içinde barındıran Rojava’nın korunması gerektiğine de dikkat çekti.

İtalya Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Marta Grande ve yardımcısı Piero Fassino ile 20 milletvekilinin yer aldığı görüşmede İtalyan heyet de Rojava heyetinin kaygılarını paylaştıklarını dile getirdi. Kısa zamanda bu konuyu Dışişleri Bakanlığı’nın gündemine getirecekleri de belirtildi.

Türk devletinin işgal tehdidine karşı diyalogun esas alınması gerektiğini vurgulayan Grande, kısa sürede meclise bir tasarı sunacaklarını da vurguladı.

Heyet görüşme ardından basın açıklaması da yaptı.