Rojhilat ve İran’da direniş sürüyor

Rojhilat ve İran’da kadınlar öncülüğündeki direniş büyüyerek sürüyor.

Rojhilat ve İran’da Kürt kadın Jina Emînî'nin katledilmesine karşı başlayan direniş 2 haftadır devam ediyor. 14. günde en çok Sistan ve Belucistan illerinde kan döküldü.
Sistan’ın merkezi ve Belucistan eyaletinin merkezi olan Zahidan şehrinde İran güçleri dün katliam yaptı. İranlı yetkililer, 19 kişinin öldüğünü belirtiyor, ancak Beluc aktivistlerine göre 36 protestocu katledildi ve 58 kişi yaralandı.

Zahidan’da çok sayıda protestocunun bir polis karakoluna giderek bir polis memurunun bir çocuğa saldırmasına karşı sloganlar atması sonrasında İran güçleri ateş açtı.
Sine’de önceki günlerde olduğu gibi protestolar kadın ve gençlerin desteğiyle devam etti. İran güçleri göstericilere yönelik birçok yerde şiddete başvurdu.
Saqiz, Kirmaşan, Urmiye ve Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde de protesto gösterileri düzenlendi.
Gilan Xerib’de Tebriz’in Traktursaz kulübünün Kürt futbolcusu Kawe Zezayi protestolara destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
Jina Emini'nin katledilmesinden bu yana kaos içinde olan Tahran’ın farklı bölgelerinde dün gece de gösteriler devam etti.
Ayrıca protestoların 10. gününde kaybolduğu iddia edilen Nika Şakiremi adlı 17 yaşındaki kadının cesedi Tahran’da bulundu.
Huzistan, Tebriz, Meşhed, Kirman, Faris ve birçok yerde de gösteriler devam etti.  
Doğu Kürdistan ve İran’daki parti, örgüt ve eylemcilerin talebi üzerine bugün genel grev yapılıyor.