Rusya'dan ABD'nin S-400 önerisine yanıt:İznimiz olmadan satılamaz

ABD'den gelen "Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'leri biz alalım" önerisine Türk devleti sessiz kalırken, Rusya'dan yanıt geldi. Rusya, "Bizim iznimiz olmadan S-400'ler üçüncü bir ülkeye ihraç edilemez" dedi.

Türk devletinin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri Türkiye, ABD ve Rusya arasında sorun teşkil etmeye devam ediyor.

Cumhuriyetçi Senatör John Thune, 2021 Amerikan Ulusal Savunma Yetki Yasası’nda bir değişiklik teklifinde bulunarak, Türkiye'nin aldığı S-400'lerin ABD ordusu tarafından satın alınmasını önermişti.

Bu öneriye Türkiye'den şimdiye kadar resmi bir açıklama yapılmazken, ilk tepki Rusya'dan geldi.

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Sözcüsü Mariya Vorobyeva, Türkiye’ye teslim edilen S-400'lerin Rusya’nın izni olmadan yeniden ihraç edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Vorobyeva, "Askeri ürünlerin ihracatını gerçekleştirmek için ekipmanlarımızın alıcısının Rus tarafına nihai kullanıcı sertifikası sunması gerekiyor. Bu nedenle, Rus tarafının resmi izni olmadan bu ürünlerin üçüncü ülkelere teslim edilmesi veya yeniden ihraç edilmesi mümkün değil” dedi.

Thune, NATO üyesi Türk devleti ile ABD arasında soruna neden olan S-400 krizinin çözülmesi için söz konusu sistemlerin ABD tarafından alınmasını önermişti.

Thune'un geçtiğimiz hafta sunduğu değişiklik önerisinin kabul görüp görmeyeceği bilinmiyor.

Türk devleti, ABD'den satın aldığı S-400'leri bu yılın nisan ayında aktifleştireceğini açıklamıştı.

Ancak S-400'lerin hala aktifleştirilmemiş olması, Türk devletinin söz konusu hava savunma sistemlerini elden çıkarmaya çalıştığı yorumlarına neden olmuştu.