S-400'ler de mi yalan oldu?

İki yıldır Batı ve NATO'ya karşı "Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma şantajı" yapan Türkiye’nin, Brüksel'de Fransa ve İtalya ile füze savunma sistemleri satın almayı hedefleyen niyet beyanı metni imzaladığı belirtildi.

İki yıldır Rusya ile S-400 hava savunma sistemi için görüşen Türkiye'nin Fransa ve İtalya füze savunma sistemlerini de içeren savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanı metni imzaladığı belirtildi.

Alman Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Türkiye ile Fransa ve İtalya arasında hava ve füze savunma sistemlerini de içeren savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanı imzalandı.

Niyet beyanına göre Fransız-İtalyan Eurosam konsorsiyumu ve Türk şirketleri ilk adım olarak üç ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak SAMP-T füze sistemini temel alan bir sistemi geliştirmeye çalışacak.

Anlaşmanın Brüksel'de yapılan NATO savunma bakanları toplantısında imzalandığı bildirildi. Türkiye'den toplantıya Savunma Bakanı Nurettin Canikli katıldı.

BATI’DAN TEPKİ

Haberde daha önce Türkiye'nin NATO üyesi olduğu halde Rusya'dan Rus S-400 hava savunma sistemi satın almaya çalışmasının bazı Batı ülkeleri tarafından tepkiyle karşılandığı hatırlatıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen ay yaptığı bir açıklamada Ankara'nın Paris ve Roma'dan da benzer sistemler almak için görüşmelerde bulunduğunu söylemişti.

NATO UYARMIŞTI

NATO Askeri Komitesi Başkanı Orgeneral Petr Pavel ise Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alması girişimine ilişkin 25 Ekim günü yaptığı değerlendirmede, "Ülkeler bu kararları vermede bağımsız oldukları gibi, kararlarının sonuçlarıyla yüzleşmede de bağımsızlar" diyerek, NATO'nun bu konuda sorumluluk üstlenmeyeceğini söylemişti.

S-400'LERİN AKIBETİ NE OLACAK?

Türkiye'nin "yeni niyet beyanı" Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasının akıbeti hakkında soru işaretlerine neden oldu. Türkiye'nin özellikle "Suriye'de Kürtlerin kazanımlarının darbelemek için Rusya'dan destek almak" ve "NATO'ya karşı da şantaj" aracı olarak kullandığı S-400 projesi iptali ilk olmayacak.

Türkiye daha önce de Çin'den füze savunma sistemi için anlaşma yapmıştı. NATO'nun sert uyarısı sonrası 2015 yılında Antalya'da yapılan G-20 zirvesinde Türkiye, Çin'den almayı planladığı füze savunma sistemi ihalesini iptal etmişti.