Sağlık Meclisi: Efrin'de kimyasal bulgulara rastladık

Efrin Sağlık Meclisi Türk devletinin Erende köyünde sivillere karşı kullandığı silahlarda klor maddesi gibi kimyasal bulgulara rastladıklarını belirterek, Uluslararası sağlık kurumlarına inceleme çağrısı yaptı.

Efrin Saglik Meclisi Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrin'e yönelik işgal girişimi sırasında önceki gece Efrin'in Şiyê ilçesine bağlı Erende köyünde kullandığı Klor gazına ilişkin basın acıklaması yaptı.

Avrin Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasında ilk olarak sözü alan Doktor Xelil Sabri, Şiyê'nin Erende köyünde kullanılan silahlardan etkilenen sivil yurttaşlar üzerinde yapılan ilk tetkiklerin kullanılan silahların zehirli gaz içerdiğini kaydetti.

Sebri, bu silahlardan dolayı yaralanan yurttaşların isimlerini de vererek, “Labaratuvarlarımızda uzman doktorlarımızın yaptığı tetkikler sonucu bu kişilerin nefes zorluğu çektiği ve kimyevi bir reaksiyona maruz kaldıkları ortaya çıkmıştır. Yine silâhların kullanıldığı bu bölgeden getirdiğimiz toprak üzerinde yaptığımız incelemede de yüksek oranda klor maddesine rastlanmıştır” dedi.

Dr. Xelil Sebri yaptıkları inceleme ve tetkik sonuçlarını tüm uluslararası sağlık ve insan hakları örgütleriyle paylaşmaya hazır olduklarını da belirterek, “Bu konuda tüm uluslararası kurumların görevlerini yerine getirmeleri ve buraya gelerek inceleme yapmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kullanılan zehirli silahlardan etkilenen yurttaşların isimleri söyle: Ebdurehman Şelil, Mehmud Reşid Hesun, Ehmed Mihemed Hemo, Ednan Şalil Osman, Mohamed Arif Heqi.