Saldırıya uğrayan öğretmen: Yasaya tepki için oradaydık

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla Ankara’da toplanan öğretmenlere polis saldırdı. Eyleme katılan bir özel sektör öğretmeni, saldırıyı anlattı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası taban maaş olmak üzere birçok özlük hakları için 30 Ağustos’ta Ankara’da Bakanlık önünde açıklama yapmak istedi. Açıklamaya polis saldırırken aralarında 8 öğretmen 2 avukat toplam 10 kişi gözaltına alındı. Birçok kişi de gazdan etkilendi.

Eyleme katılan ve adını vermek istemeyen bir özel sektör öğretmeni yaşananları ANF’ye anlattı.

YASAYA TEPKİ İÇİN ORADAYDIK

Öncelikle taban ücret hakkını istediklerini dile getiren öğretmen şunları söyledi: “Burada daha çok kaybedilen hakkı elde etmek üzerine bir mücadele söz konusu. Özel kurumlarda çalışan öğretmenler için önemli olan ve 2014 yılında yasadan çıkarılan ‘kamu öğretmeninin aldığı maaştan daha düşük ücret alamaz’ maddesi temel taleplerimizden biriydi. O maddenin bir gecede kaldırılması zaten denetimsiz olan bu piyasa için öğretmenlerin daha da az ücrete mahkum olması anlamına geldi. Kötü koşullarda çalışan öğretmenler vardı ama böyle bir madde de vardı. En azından şikayet ettiğinizde veya hakkınızı aradığınızda bu maddeye göre belki bir hak elde edebiliyordunuz.”

POLİS YÜRÜYÜŞE DE İZİN VERMEDİ

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ile birlikte ciddi anlamda bir örgütlülük sağladığını söyleyen adını vermek istemeyen öğretmen, polis saldırısını ise şu şekilde anlattı: “Bugün ciddi bir katılım vardı. Öncesinde TMMOB salonda üç yüz elli, dört yüz kişi vardı. Kapıda zaten polisler bekliyordu. Etkinlik, konuşmalar bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın önüne yürüyerek orada bir basın açıklaması gerçekleştirmek istedik. Sadece sessizce yürüyüp açıklamamızı yapıp dağılacaktık. Ama polis buna izin vermiyoruz, dedi. Madem Milli Eğitim Bakanlığı'nın önüne izin verilmiyor, kaldırımdan yürüyeceğiz, yolu işgal etmeyeceğiz. Güvenpark’ta bir basın açıklaması gerçekleştirelim, hatta slogan atmayacağız, bir şey yapmayacağız, yolu bile kapatmayacağız dedik. Kitlenin bir kısmı zaten çıkışta ayrılmıştı.

Sendika başkanı orada yüksek bir yere çıkıp açıklama yapmak istedi ‘yürüyeceğiz’ dedi ama polis saldırdı. Hiçbir mukavemete bulunmadan saldırı oldu. Ankara'da birçok eylemde ilk provoke eden emniyet müdür yardımcıları, bir bilmem neler var. Onların provoke etmesi üzerine itiş kalkış oldu. Gözümüze yüzümüze doğru gazlar sıkıldı. Onlarca kişi zaten perişan oldu. Üç saat oldu daha yeni kendime geliyorum. Vücudumda hala yanma var.

TMMOB salonu kapalı bir mekan olmasına rağmen oraya gaz sıkıldı. Yani biz orada bir iki saat daha kalıp eylemi birazcık daha ilerletsek içeriye kadar müdahale olacaktı. Düşünün onlarca kişi orada gazdan zehirlenecek. İçeride zaten gazdan göz gözü görmüyordu. Onlarca kişi yerdeydi. Çocuğuyla eşiyle gelen aileler vardı.”