Salih Müslim Prag’a neden gitti ve nasıl gözaltına alındı?

Prag’da önemli bir konferansa katılmak üzere bulunduğu esnada gözaltına alınan Salih Müslim’in, aynı konferansın katılımcıları arasında yer alan bir AKP’li tarafından ihbar edildiği öğrenildi.

PYD eski Eşbaşbanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler yetkilisi Salih Müslim, Cumartesi akşamı Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alındı. Müslim, çok önemli bir uluslararası konferansa katılmak üzere Çekya’nın başkentinde bulunuyordu.

Müslim’in katıldığı konferans yaklaşık 20 yıldır çeşitli aralıklarla organize ediliyor. Konferansta Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan sorunlar ve dünyayı ilgilendiren çeşitli konularda tartışmalar yürütülüyor ve sunumlar yapılıyor. Geçtiğimiz hafta başlayan konferansa Müslim’in yanı sıra, dört parça Kürdistan’dan farklı yapılardan siyasetçiler, gazeteci ve akademisyenler de hazır bulunuyordu.

Yine Suriye’den farklı kesimler, İran, Körfez ülkeleri, İsrail, ABD’den üst düzey yetkililer, bütün AB ülkeleri temsilcileri, Irak, Suudi Arabistan ve Türkiye’den davetliler konferansta hazırdı.

Konferans saygın bir uluslararası kurum tarafından organize ediliyor, ancak isminin bilinmesini tercih etmiyor. Bu konferansta ayrıca fotoğraf ve görüntü çekmek de yasak. Tartışılanları ve yapılan sunumların içeriğine ilişkin dışarıya bilgi sızdırmak konferansın kurallarına aykırı görülüyor. Yani konferansta Chatham House kuralları harfiyen geçerli. Söz konusu konferans önemini, katılımcıların orada kaldıkları süre esnasında çeşitli tematik toplantılara katılması ve bir takım diyalog kanallarının oluşturulmasından alıyor.

Bu konferansa yaklaşık 400 kişi davetliydi. Salih Müslim de bu davetliler arasında yer alıyordu ve en önemli konuklardan biri olarak karşılandı. Burada bir dizi görüşme ve toplantılara katıldı. Suriye’deki sorunlara ilişkin konferans katılımcılarına kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansa Türkiye’den de katılımcılar vardı. İktidar, muhalefet ve çeşitli kesimlerden oluşan Türk heyeti arasında AKP’li Yalova eski belediye başkanı Barbaros Binicioğlu da bulunuyordu. (Konferans kuralları gereği diğer isimleri yazamıyoruz) Binicioğlu, Salih Müslim’in fotoğraflarını çektikten bir gün sonra izin alarak konferanstan ayrıldı. Ayrıldıktan hemen sonra da Müslim’in resimleri havuz medyasında yayımlandı.

Müslim’in resimleri yayınlandıktan sonra Çekya polisi otelin geneli ve özel olarak da Müslim’in güvenliği için takviye yaptı. Ancak devreye giren Türk lobisi, Çekya ve Interpol bürokrasisi nezdinde girişimlerde bulunarak Müslim’i gözaltına aldırdı. PYD eski eşbaşkanının gözaltına alınması ve kelepçeli bir şekilde mahkemeye getirilmesinde çok ciddi ticari ilişkilerin rol oynadığı iddia ediliyor.

Müslim’in gözaltına alınması hem konferansı tertip eden kurum hem de Çekya yönetimi tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Zira konferansın kuralları ilk defa bu denli ihlal edilmiş olmakla birlikte, konferansın en önemli konuklarından biri, ilk kez böyle bir uygulama ile karşı karşıya kaldı. Bu olaydan dolayı konferansın bir daha Prag’da yapılıp yapılmayacağı da şimdiden tartışma konusu oldu.