Samsun’da saldırıya uğrayan işçiler: Kimse oraya gitmesin

Samsun’da Kürt işçilere dönük saldırının ardından ortaya çıkan tablo devletin ırkçı politikaların sonucu olarak değerlendirilirken; saldırıdan yaralı kurtulan Nurcan P. yaşadıklarını anlattı.

Saldırıda katledilen Perihan Akın’ın kuzeni Tuğba Yıldız ise Kürt halkına seslenerek, “İnsanlarımız oraya gitmesinler, oraya gidip kölelik yapmasınlar” dedi.

Samsun’un Terme ilçesi Bafracalı Mahallesinde Kürt mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı sonucu Perihan Akın katledilmişti. Ardından kentin Valisi Osman Kaymak ‘sarhoş’ kişilerce münferit bir olaymış gibi açıklamalar yaparak katliamı meşrulaştırmaya çalışmış fakat saldırının organize bir şekilde gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı. Son dönemde Türkiye kentlerinde Kürt işçilerin maruz bırakıldığı saldırılarda artış yaşanırken, saldırıda iki parmağı ve dizinden yaralanan Nurcan P. “Erdoğan bir de bize aynı bayrak altında yaşayalım diyor. Nasıl yaşayalım bize bunlar yapılırken?” diye sordu.

‘SÜREKLİ SALDIRIYORLARDI’

Nurcan P. kentte ırkçı saldırılara sürekli maruz bırakıldıklarını belirterek, “Bize zaten kötü davranıyorlardı. Olaydan sonra sadece jandarma geldi. Daha sonra ise arabayla gelenler olmuş. Arabadakiler patrona ne ‘sen gördün ne biz gördük’ diyerek yaşananları gizlemek istemişler. Bir de ölü, yaralı var mı diye sormuşlar. Bu nefrettir. Kürt olduğumuz için saldırdılar” şeklinde konuştu.

‘KÜRTLERİ KÖLE OLARAK GÖRÜYORLAR’

Saldırıda katledilen Perihan Akın’ın halasının kızı Tuğba Yıldız mevsimlik tarım işçilerinin köle olarak görüldüğünü belirterek “Zaten eziyet altındayız. Kürtlere karşı büyük bir eziyet var. İnsanlarımız oraya gitmesinler, oraya gidip kölelik yapmasınlar. Yine bir yakınımız Antalya’ya gitmişti çalışmak için. Abisinin telefonunda Kürtçe zil sesi çaldığı için ikinci kattaki evlerine saldırmışlar. Silahla hem de! Biz artık özgürlük istiyoruz. Özgür yaşayalım, özgür çalışalım, özgür dilimizi konuşalım. Bunu suç olarak görüyorlar. Batıdan biri geldiği zaman biz onları kucaklıyoruz, soframızı evimizi, açıyoruz ama bizden biri oraya gittiği zaman… Arkadaşım Ordu’ya öğrenci olarak gidiyor ve orada korkudan Urfalı olduğunu saklayarak yaşamak zorunda kalıyor. Kimliğini saklıyor ama biz Kürt, Arap, Türk ayırımı yapmadan yaşayabiliyoruz“ dedi.

‘KÜRTLERE IRKÇI VE AŞAĞILAYICI DİL KULLANILIYOR’

Perihan Akın’ın amcasının oğlu Murat Akın ise saldırıyı gerçekleştirenlerin bu saldırıyı ‘domuz avı’ olarak tanımladıklarını belirterek, “İşçiler buradan oraya gidiyorlar kaldıkları yere ‘domuz meydanı’ deniliyor. Orası insanların ekmek parası kazanmak için gittiği yerdir. Onlar da buraya tarla biçmeye geliyor. Biz de kendimizi onların yerine mi koyalım? Biz onlar gibi değiliz. Bunun acısı hepimizin yüreğinde. Kanı yerde kalmasın hesabı sorulsun” diye ifade etti.