Sancar, Erzurum’da: 24 Eylül'de büyük şölenle yol haritamızı açıklayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın önemine dikkat çekerek, "24 Eylül'de büyük bir şölenle yol haritamızı açıklayacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Erzurum ve ilçelerinde halk buluşması, açılış ve esnaf ziyaretlerine katıldı. Karaçoban Belediyesi'ni ziyaret eden Sancar, burada halka hitap etti. Sancar, yapacağı esnaf ziyaretinin ardından Kopal beldesine geçecek.

Belediye önündeki halk buluşmasında konuşan Sancar, özetle şunları söyledi:

"Biliyorsunuz, bu rejim zulüm rejimidir, baskı rejimidir, gasp rejimidir. Gaspın en açık ve ağır örneği de halkın iradesinin gasp edilmesidir. Bu iktidar ve bu iktidarın kurduğu rejim halkın iradesini kayyımlarla gasp etmiştir. 2016’dan itibaren devreye sokulan kayyım rejimi şimdi ülkenin tamamına yayılan bu despotik yönetimin temelini oluşturmuştur. O zaman da söyledik; kayyım rejimi ve kararları sadece Kürt halkına ve HDP’li belediyelere karşı değildir, bütün ülkeye yayılmak istenen bir sistemin ilk adımlarıdır, alıştırmasıdır, laboratuvarıdır. Keşke yanılsaydık ama haklı çıktık.

2019 yerel seçimlerinde kayyumları silip süpürdük ve rejime kaybettirdik, gücümüzü gördüler.

Halkımız Karaçoban’da demokratik yerel yönetimin nasıl olması gerektiğine ilişkin örnekler veriyor.

'BELEDİYELERİMİZ HALK İÇİN ÇALIŞIYOR'

Bugün burada bulunmamızın vesilesi de bu hizmetlerin açılışını yapmaktır. Demek ki bu mesele halkı düşünme meselesidir. Kaynak yaratırsanız, halk ile birlikte çalışırsanız hizmet üretirsiniz. Demek ki çalmamak şartıyla halka hizmet mümkün. Bizim belediyeler çalmıyor çırpmıyor, halk için çalışıyor ve hizmet üretmeye devam ediyor. Kendi belediyelerine milyarca lira kaynak aktarıyorlar, istedikleri kadar kaynak aktarıyorlar ama hizmet yok. Çünkü hırsızlık sistemi var, halktan çalma var. Biz halktan çalma değil halka hizmet anlayışını yerleştirmek için mücadelemizi büyütüyoruz. Bugün burada açılışını yapacağımız hizmetlerin hepsi hayırlı olsun, hem Karaçoban halkımıza hayırlı olsun hem de ülkenin diğer bölgelerindeki halklarımıza ilham olsun istiyoruz.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI

Biz bu mücadeleyi tek başımıza yürütmenin yeterli olmayacağının farkındayız. Bu kadar despot bir rejime, böyle zalim bir yönetime, bu kadar talana ve tahribata karşı en geniş demokrasi irtifakını kurmak gerektiğini söylüyoruz. İstiyoruz ki demokrasi isteyen, adaletten yana olan kesimleri bir araya getirelim ve bu mücadeleyi ülkenin her tarafında, en geniş kesimlerle birlikte yürütelim. Bunun en somut sonucu Emek ve Özgürlük İttifakıdır. Emek ve Özgürlük İttifakını oluşturduk, 24 Eylül'de İstanbul'da büyük bir şölenle bunun ilanını da yol haritasının açıklamasını da yapacağız. Ama sadece bununla sınırlı kalmayacağız. Bu ittifakı en geniş demokrasi mücadele birlikteliğine dönüştürme mücadelesi devam edecek. Demokrasi yerelde kurulur, yerelde demokrasi yoksa merkezde demokrasi olmaz. O nedenle demokrasi mücadelesini de yerelde örmek lazım. Bulunduğumuz her yerde bütün demokrasi güçleri ile bir araya gelmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeliyiz. Sadece merkezde bir araya gelerek bu işi hallettik duygusuna kapılmamamız lazım. Her ilde, ilçede hatta köyde ne kadar demokrasi gücü varsa onları bir araya getirecek çalışmayı hepimiz yürütmek zorundayız.

'REJİM KAYBEDECEK, ÜLKE KAZANACAK'

Önümüzde seçimler var, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimi. İşte biz Meclis seçimine bu büyük ittifakla girmek istiyoruz. Halkların gücünü ve iradesini bu ülkenin çözüm adresi haline getireceğiz. Bu seçimler yeniden inşa ve yeni bir başlangıç için büyük bir imkandır. Bir araya gelirsek, bu birlikteliği büyütürsek geçmiş seçimlerin de ötesinde bir güç ortaya çıkarırız. Hiç kimse bunu görmezden gelemeyecek, hiç kimse bu iradeyi hesaba katmadan bir şey yapamayacağını öğrenecek. Bunu da hep birlikte yapacağız. Bizler mevcut rejime, bu iktidara karşıyız ve ona karşı da en güçlü mücadele ve direnişi ortaya koyuyoruz. Mücadelemiz bu iktidara iki kez yenilgiyi açık ve net şekilde yaşatmıştır. 7 Haziran 2015 ve 31 Mart 2019 ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinde. Şimdi de kaybettireceğiz. Kaybettirecek gücümüz var ama biz kaybettirmekle yetinen bir parti değiliz. Biz kazanmak için çalışacağız. Bu rejime kaybettireceğiz ama bu ülkeye kazandıracağız, bu ülkenin halklarına kazandıracağız. Demokrasiyi kazandıracağız, barışı kazandıracağız, adaleti kazandıracağız, sömürüyü ortadan kaldıracağız. Onurlu yaşamı kazandıracağız. İşte, hedefimiz bu rejime kaybettirirken onun yerine başka kılıflarda başka bir kadronun gelmesini de engellemektir. Yani aynı anlayışın farklı partilerle ve kişilerle yönetilmesini istemiyoruz. Bu rejime de karşıyız eski rejimi getirmek isteyenlere de karşıyız. Biz yeni bir başlangıç istiyoruz. Yerel demokrasi ve bunun üzerine kurulacak güçlü bir demokrasiyi; bu ülkede savaş politikalarını bitirecek, savaşı ve talanı durduracak gerçek ve güçlü demokrasiyi kurmak istiyoruz. Bunu da ancak hep birlikte yapabiliriz. Yapacağımızdan da hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Her yerde aynı heyecanı görüyoruz, halkımız umudun nerede olduğunu görüyor. 2024 yerel seçimleri bizlerle yerel demokrasinin inşasının tarihi olacaktır. Demokrasiyi kuracak güç, kurduğumuz ittifaklar ile halkların desteğidir."