'Sarhoş', 'serseri' dediler, Soylu 'benim' dedi!

Hatun Tuğluk'un cenazesine saldıran ırkçı güruh ile "hatıra fotoğrafı" çektiren İçişleri Bakanı Soylu, o pozu itiraf etti. Bakan Kurtulmuş'un 'Üç beş serserinin işi gibi görünmüyor' dediği olaya ilişkin konuşan Soylu, ırkçılar için 'mahalle eşrafı' dedi.

İçileri Bakanı Süleyman Soylu, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine saldıran ve defnedilen cenazenin mezardan çıkarılmasına neden olan ırkçı güruhtan Murat Alp ile karakolda çektirdiği fotoğrafı kabul etti. 

Irkçı güruhla o gece karakolda verdiği pozu Adnan Menderes'in kabinesinde yer alan iki bakanın idam edilmesi olayıyla savunmaya çalışan Soylu, "Aşağılıksınız!" ifadesiyle başladığı açıklamasında "Bugün 16 Eylül 2017, iki bakan, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idam edilişinin 56. yıl dönümü. Size benzeyen insan müsveddelerinni iftiralarıyla alçakça asıldılar. Yarım asır geçti aşağılık tavrınız değilmedi" diye yazdı. 

Soylu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hakaretler yağdırarak şu ifadelere yer verdi: "O akşam Ankara Valisi ve Ankara Emniyet Müdürü ile birlikte olayın gerçkleştiği mezarlığa, akabinde bilgi almak, ailenin mezar yeri değerlendirmesini beklemek ve karakolun önünde araç içinde bekleyen Aysel Tuğluk ile görüşmek için karakola gittik. Heyet ile birlikte bir saat olayların videosunu izledik. Yaklaşık 3.5 saat karakolda bulunmamızın ardından olayla ilgili yapılması gereken gözaltı talimatlarını verip karakoldan ayrıldık. Bu esnada orada bulunduğumuzu bilen mahalle eşrafı karakolda bizimle fotoğraf çektirmek istedi ve ayrılırken bir çok kişiyle fotoğraf çektirdik. Önemli olan, hayatımızın her döneminde kimin bizimle fotoğraf çektirip çektirmeyeceği değil hukuk açısından bir suça karışıp karışmadığıdır. Talimatlarımız sonrası tahkikatın derinleştirilmesi sonucu 48 kişinin ifadesi alındı ve ifadesi alınan bu şahıs da savcının talimatıyla ertesi gün gözaltına alındı ve halen gözaltındadır. Mahalle eşrafının bizimle fotoğraf çekme talebi, talimatlarımız sonucu yapılan incelemede fotoğraf çekilenlerden birinin de gözaltına alınması, fitne gerçeğini değiştirmez. Tam tersine bu konudaki hassasiyetimizi ve olaya bakışımızı ortaya koyar. Biz bu konuda gereğini yapmışız ve yaparız” dedi. Olayla ilgili gözaltına alınanlardan 19’u serbest bırakılırken 4 kişi ise halen gözaltında tutuluyor.

NE OLMUŞTU?

Yaşamını yitiren Hatun Tuğluk'un cenazesi 13 Eylül günü, vasiyeti üzerine Ankara Batıkent'teki İncek Mezarlığı'nda defenilmek istendiği sırada faşist bir grup ırkçı sloganlarla polis korumasında saldırıya geçmişti. 

Irkçı grubun tekbirler eşliğinde "Burada terörist cenazesi istemiyoruz", "Burada Ermeni cenazesi istemiyoruz", "Gömerseniz bile cenazeyi çıkartırız" sloganları atması üzerine aile, defnedilen cenazeyi tekrardan mezardan çıkararak Dersim'e götürüp defnetmişti. 

Saldırı olduğu sırada Soylu, HDP'li vekilleri arayarak "Cenazeyi götürmeyin yeniden aynı mezarlığa defnedin" demişti. Ancak Soylu'nun bugün saldırganlarla verdiği pozlar, saldırının organize olduğunu gösteriyor. 

Murat Alp isimli ırkçı saldırgan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla karakolda çekilen fotoğrafının yanına ise "adamın kralı içişleri bakanımız süleyman soylu" diye yazarak, Facebook hesabı üzerinden paylaşmıştı. 

'SARHOŞ' VE 'SERSERİ' AÇIKLAMALARI!

Saldırıya ilişkin dün konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saldırganların "sarhoş olduğunu" iddia etmişti. Bugün konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise "Bu üç beş serserinin işi gibi görünmüyor" demişti.