Saruhan Oluç: Halk siyasi iradesine sahip çıktı

HDP'nin 5. Olağan Kongresinin yoğun katılım ve coşkuyla geçtiğini belirten Oluç, “Halk iradesine sahip çıktı. Dosta da düşmana da gücümüzü bir kez daha göstermiş olduk” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Çözüm Bizde” şiarıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleşen HDP 5. Olağan Kongresine ilişkin konuştu.

Kongreye katılımın bu zor koşullar altında gayet iyi olduğunu belirten Oluç, koşulları iki açıdan değerlendirdi: “Birincisi baskı, operasyonlar, gözaltı ve tutuklamalara rağmen katılım gayet iyiydi. Daha geçen hafta Adana’da başımıza geldi. Her kongre öncesi bu tür şeyler oluyor. İkincisi; ekonomik kriz. Benzin ve mazotun fiyatlarının çok arttığını hep söylüyoruz. Ulaşım açısından gerçek bir yük ortaya çıktı. Hem ekonomik krizin yarattığı sorunlara, hem de baskılara rağmen çok iyi bir katılım oldu. Hedeflediğimiz duruma çok yaklaştık. Halk, bütün baskılara rağmen siyasi iradesine sahip çıktı ve kongreye geldi. Kongreye coşku ve heyecan kattı.”

Kongrenin kendileri için büyük bir önem taşıdığını da ekleyen Oluç, şöyle devam etti: “Bir taraftan kapatma davası, Kobanê Kumpas davası sürüyor. Diğer taraftan Türkiye bir seçim ortamına girmiş vaziyette. Seçimin hangi ayda olacağının artık bir önemi yok ama seçim ortamına girildi. Dolayısıyla bu kongrenin herkese bir mesaj kongresi olması gerekiyordu. Buna ilişkin bir hazırlık yapmıştık. Gerçekten de hem muhalefete, hem iktidara, hem de tabi ki topluma yönelik mesajlarımız vardı. O mesajları güçlü bir şekilde vermeye çalıştık.”

YENİ DÖNEMDE DEMOKRASİNİN İNŞASI İÇİN DEMOKRASİ İTTİFAKI

Demokrasi ittifakının önümüzdeki dönemde daha da güçlendirileceğini kaydeden Oluç, “Demokrasi ittifakı diye konuşmaya başladığımızda herkesin aklına ilk önce seçimler gelmişti. Tabi ki seçimler önemli. Ama demokrasi ittifakını sadece seçimler için düşünmüyoruz. Aynı zamanda seçim sonrası için düşünüyoruz. Çünkü, Türkiye’de bir iktidar değişimi yaşanacaksa, yeni dönemde demokrasiyi inşa etmek, demokratik Cumhuriyet’e gidecek yolları genişletmek açısından adımlar atılacaksa o zaman demokrasi ittifakının güçlü olması gerekiyor.

Hem mecliste güçlü olması gerekiyor hem meclis dışındaki mücadele için de güçlü olması gerekiyor. Dolayısıyla demokrasi ittifakını sadece seçim eksenli ele almak çok büyük yanlış olur. Biz de bunu bir kez daha vurguladık. Bunun için de siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, yöre dernekleri, sendikalar, meslek birlikleri, tek tek vicdan sahibi yurttaşlar var. Demokrasi ittifakını geniş bir çerçevede ele almak gerekiyor. Sadece siyasi partilerle sınırlı olan bir demokrasi ittifakı anlayışına sahip değiliz. Bunu da bu kongrede bir kez daha vurgulamış olduk” diye konuştu.

İMRALI TECRİDİ SADECE KÜRT HALKININ VE HDP’NİN MESELESİ DEĞİL

İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına ilişkin de konuşan Oluç, İmralı tecridini bir kaç eksende ele aldıklarını şöyle anlattı: “Durumun insanlık dışı bir durum olduğu kanaatindeyiz. İmralı’da sayın Öcalan’ın ailesiyle görüşememesi insanlık dışı bir durumdur. İkincisi, hukuk dışı bir durumdur. Avukatları her hafta başvuru yapmalarına rağmen görüştürülmüyorlar. Hem sayın Öcalan’ın, hem yanındaki arkadaşlarının aile ve avukatlarıyla görüştürülmesi gerekiyor. Kamuoyunda sıkça tartışılıyor. AKP genel başkanının bir grup toplantısında buna ilişkin sözler sarfedildi. Söylenenlerden sanki devlet ve iktidar heyetleri bir görüşme yapıyormuş gibi bir sonuç çıktı. Biz de hiçbir şekilde bunu doğru bulmadığımızı dile getirdik. Olması gereken şey, avukatlarıyla yüz yüze görüşme yapması. Siyasi heyetler görüşme yapabilmeli, kendi ağzından görüşlerinin ne olduğu duyulmalıdır. Toplumun ihtiyacı olan budur.

Türkiye demokrasi güçlerine, siyasi partilere, hem toplumsal, hem siyasal muhalefete, bu tür spekülasyonlar üzerinden meseleyi bir seçim tartışması ekseninde ele almanın doğru olmadığını, meselenin siyasi bir mesele olduğunu ve Kürt sorununun barışçıl çözümüyle ilgili bir mesele olduğunu anlatıyoruz. Dolayısıyla tecridin kalkması, avukatların ve siyasi heyetlerin görüşmesi önemlidir. Bu sadece Kürt halkının, HDP’nin meselesi değildir. Türkiye'deki seçimlerle ilgili tartışmaların içinde, iktidar tarafı bir şekilde kullanmayı düşünüyorsa ve kullanıyorsa muhalefetin de bu konuda açık kapılarda görüşme yapılsın, birinci elden ne düşünüyorsa, ne öneriyorsa, neyi eleştiriyorsa herkes duysun demesi gerekiyor.

Hukuksuzluk Kürt halkına dönük başlıyor. Kayyumların atanması böyleydi. Kayyumlar atanıyorsa ve bu hukuksuzluğa karşı çıkmıyorsanız bu hukuksuzluk yarın her yerde başımıza gelir. En son Boğaziçi Üniversitesi’nde böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Eğer bir hukuksuzluk varsa ki var, uluslararası sözleşmelere uyum sağlanmıyorsa ki sağlanmıyor; o zaman bu yarın her yerde karşımıza çıkar, çıkıyor da. Eğer ilkeli olmak isteniyorsa, hukukun üstünlüğü kabul ediliyorsa, evrensel hukuk ilkelerine uygun davranılması gerekiyorsa o zaman nerede bir yanlışlık başlıyorsa orada karşı çıkmak gerekir.”

ÇÖZÜMÜN ANAHTARI BİZİZ

Kongrenin de şiarı olan ‘Çözüm Bizde’ sloganını da yorumlayan Oluç, “Çözüm bizde derken, HDP’nin bütün bileşenleri, ittifakları, seçmenleri, Kürt halkı, Türkiye demokrasi güçlerinden bahsediyoruz. HDP, çözüm, demokrasi için bir inşa gücüdür. Hem iktidara, hem muhalefete şunu net olarak ifade ettik; gelecek açısından baktığımızda HDP’siz bir Türkiye hayali kuruyorsanız, ya da Kürtsüz bir Türkiye hayali kuruyorsanız, Kürt halkının siyasi sesinin ve sözünün duyulmadığı, temsilcilerinin merkezi parlamentoda yer almadığı bir Türkiye hayali kuruyorsanız, bu kongreyle bu hayalin gerçekçi olmadığını size söylüyoruz.

Bazı siyaset mühendisleri var, masa başında hayal kurarak, HDP’yi kapatıp Kürt halkının siyasi temsilcilerini ortadan kaldırabileceklerini düşünüyorlar. Bunun gerçekçi olmadığını bir kez daha net bir şekilde vurgulamış olduk. Bunu aynı zamanda muhalefete de söyledik. Muhalefet de eğer bu hayal peşinden gidiyorsa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne dönük hangi adımları atacağını topluma net bir şekilde anlatmıyorsa, bunun çok büyük bir eksiklik olduğunu bilmelidir. Öyle zannediyoruz ki, salondaki tutum, atılan sloganlar, yaklaşım, kararlı duruş ve HDP’yi bir umut olarak görmek konusundaki kararlı tutum aslında iktidara da, muhalefete de çok net olarak bu mesajı verdi” dedi.

DANIŞMA KURULU GENİŞLEYEBİLİR

Daha önce kurulan ama işletilmeyen Danışma Kurulu, kongrede 43 isimle ilan edildi. Oluç, kurulun önümüzdeki süreçte genişleyebileceğine vurgu yaparak, “Danışma Kurulunun şöyle bir özelliği var; partinin seçilmiş bir kurulu değil, rızasıyla dahil oldukları, kiminin dayanışma ruhuyla, kimisinin eleştiri ve önerileriyle dahil olduğu bir kuruldur. İçinde sanatçıların, aydınların, yazarların, kanaat önderlerinin, siyasilerin yer aldığı bir zemin yaratmış olduk tekrar. Hem dayanışma açısından çok önemsiyoruz, hem de fikirleriyle, eleştirileriyle bize yol gösterileceğini düşünüyoruz. Fikir ve öneriler elbette çok önemli ama bazılarının HDP’ye dönük eleştirileri de var. Biz bunların hepsini dinlemek istiyoruz ve bu eleştirileri, bu önerileri toparlayıp elbette ki HDP’nin karar verici kurullarında, parti meclisinde, merkez yürütme kurulunda bunları değerlendireceğiz. Bu açıdan oradaki görüşleri, önerileri, eleştirileri çok önemsiyoruz. Danışma Kurulu genişleyebilirde” ifadelerini kullandı.

DOSTA DÜŞMANA GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK

HDP 5. Olağan Kongresinin çok önemli olduğunun altını çizen HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Zor bir zamanda, gerek bizim karşı karşıya olduğumuz zorluklar, gerek ülkenin ekonomik ve sosyal kriz açısından baktığımızda çok önemli bir kongreydi. 8 Mart'ın, Newroz’un ve 1 Mayıs'ın ruhunu kongreye taşıdık. Hedeflediğimiz de zaten buydu. Hem HDP’yi kapatmak isteyenlere, hem Kürt halkının demokratik temsilini, demokratik siyaset alanından tasfiye etmeye çalışanlara mesaj vermekti. Hem muhalefete, hem iktidara bu mesajı vermiş olduk. Daha iyisini elbette yapabilirdik. Ama Türkiye'nin en büyük spor salonunda kongreyi yaptık. Dosta da, düşmana da gücümüzü bir kez daha göstermiş olduk. Katılan, kongrenin