Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı: Unutmadık, affetmedik

Seyit Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 80’inci yıldönümünde Galatasaray Meydanı’nda anıldı. Dimilki yakılan ağıtlar eşliğinde, “Hiçbir şey unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” vurgusunun yapıldığı anmada, katliamlarla yüzleşme çağrısında bulunuldu.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve Avrupa Demokrasi Dersim Birliği Federasyonu (ADEF) öncülüğünde, Seyit Rıza ve arkadaşları katledilişlerinin 80’inci yıldönümünde Galatasaray Meydanı’nda anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Karakoçan Derneği ile Ortak Yaşam Platformu’nun destek verdiği anma etkinliğinde, “Hiçbir şey unutmadık, hiçbir şey affetmedik” mesajı verildi. Seyit Rıza ve arkadaşlarının fotoğraflarının taşındığı anmada, üzerine karanfillerinin bırakıldığı, “Dersim hiçbir şeyi unutmadık, hiçbir şeyi affetmedik” yazılı pankart açıldı, mumlarla 37-38 80 yıl yazıldı. Seyit Rıza ve arkadaşları için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu sonrası ortak basın açıklaması Dersim Ovacık Deneği Başkanı Ali Rıza Bilir tarafından okundu.

‘AKP, YOK ETME MİRASINI DEVRALDI’

1937-1938’in Dersim halkına yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının toptan bir imha haline dönüştüğü yıllar olduğunu hatırlatan Bilir, Dersim kimliğinin ve kültürünün temel taşıyıcısı konumundaki Seyit Rıza ve yoldaşlarını hileyle katleden ırkçı ve tekçi anlayışının Dersim halkına karşı büyük bir soykırım uygulandığını vurguladı.

Türk devletinin ve onun faşist aygıtlarınca Dersim’in ateşe verilip insanlık suçu işlediğini belirten Bilir, mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledildiğini, kız çocuklarının ailelerinden kopartılarak başta subaylar olmak üzere çeşitli ailelerine verildiğini ve Türk geleneklerine uygun olarak pay edildiğine dikkat çekti.

Dersimliler olarak soykırımın başlıca sorumlusu olan ırkçı ideolojinin devamı olan mevcut siyasi iktidarının yüzleşme iddia ve safsatalarına inanmadıklarını kaydeden Bilir, bugün AKP’nin o günden aldığı miras ile baraj, HES, maden ve köy boşaltmalarla Dersim’i insansızlaştırmaya çalıştığını kaydetti.

“Bugün bizlere düşen görev, onurlu durmak ve Dersim’i çapraz saldırılardan korumaktır” diyen Bilir, DEDEF ve ADEF’in taleplerini şöyle sıraladı:

1: Arşivler açılsın Dersim ismi iade edilsin,

2: Dersim halkından özür dilensin

3: Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın

4: Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın

5: Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın

6: Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin.

Açıklamanın ardından Seyit Rıza ve arkadaşlarını Dimilki ağıtlar yakarak ve klamlar söyleyerek anan Dersim kurumları, katılanlara lokma dağıttı.