Sigmar Gabriel: Yıldırım verdiği sözü tutmadı

Alman Dışişleri Bakanı, Erdoğan’ın gazeteci Deniz Yücel’e yönelik sözlerini sert bir dille eleştirirken, Başbakan Binali Yıldırım’ın ise verdiği sözü tutmadığını söyledi.

Haftalık Der Spiegel dergisinin bu haftaki sayısına konuşan Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan ve Türk hükümetinin gazeteci Deniz Yücel konusundaki tutumunu sert bir dille eleştirdi.

TÜRKİYE HUKUK DEVLETİYSE YARGILAMA BAŞLAMADAN ‘TERÖRİST’ DENEMEZDİ

Erdoğan’ın geçtiğimiz ay tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel’e yönelik suçlamalarını eleştiren Gabriel, bunun hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi.

Gabriel, "Türkiye, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iddia ettiği gibi bir hukuk devletiyse, o zaman‚ Erdoğan henüz yargılama başlamadan Yücel'in terörist ve ajan olduğunu nereden biliyor ve bunu nasıl iddia edebiliyor‘ sorusunu soruyorum kendime” diye konuştu.

BİNALİ YILDIRIM SÖZÜNÜ TUTMADI

Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın Yücel konusunda verdiği sözü tutmadığını da söyleyen Gabriel, Yıldırım’ın bu ayın başında Başbakan Angela Merkel’e ‘Konsolosluk yetkililerinin Yücel’le görüşmesine izin verileceği sözü verdiğini hatırlattı.

Sigmar Gabriel, “Artık Türk Başbakanı’nın sözüne güvenemeyecek olmamız hayal kırıklığı yaratacaktır” dedi.

Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması ardından Erdoğan, Yücel’e yönelik ‘PKK’li ve Alman ajanı’ suçlamasında bulunmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım ise, Yücel’in Alman Konsolosluğu görevlilerince ziyaret edilmesi hakkının sağlanacağı sözü vermişti. Ancak Yücel’in Türk vatandaşlığını bahane eden AKP hükümeti, bu hakkı tanımayarak, sözüne itibar edilmeyeceğini bir daha gösterdi.