Sınırda donmuş 12 mültecinin cansız bedeni 

Van'ın Çaldıran ilçesinin sınır bölgesinde son bir hafta içinde 12 mültecinin cansız bedeni bulundu. Sınırda onlarca mülteci cenazesinin kar altında olduğu belirtiliyor. 

 

Sınır kenti olan Van'a hemen hemen her gün onlarca mülteci geliyor. İran’a sınır kenti olması nedeniyle başta Afganistan, Irak, Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden yüzlerce mülteci Van üzerinde Kürdistan ve Türk kentlerine geliyor. Türk devletinin göz yumduğu mülteci geçişlerinde hemen hemen her gün ölümler yaşanıyor. 

Türk devletinin Van’ın ilçeleri olan Çaldıran, Özalp ve Başkale gibi sınır kentlerinde yüz metrede bir sınır karakolları ve gözetleme kuleleri olmasına rağmen mülteci akını devam ediyor. İnsan tacirleri tarafından İran’dan Çaldıran ilçesine getirilen mültecilerin büyük bölümü sınırda bilinçli bir şekilde bırakılarak ölüme terk ediliyor. Son bir yılda insan tacirleri tarafından getirilen onlarca mülteci sınırda donarak can verdi. Van merkez, çevre il ve  ilçelere getirilen mülteciler ise zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

10 GÜNDE 12 MÜLTECİ CESEDİ

Havaların ısınmasıyla birlikte  Çaldıran ilçesi sınır bölgesinde karların erimesiyle birlikte son 10 günde 12 mültecinin cansız bedeni bulundu. 

Hava koşullarında düzelme olmasıyla birlikte 11 Mart’ta yapılan aramalar sonucu bir mülteci cenazesine ulaşıldı.

Yine 12 Mart’ta Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen Mahallesi kırsalında 4 göçmenin cansız bedeni bulundu. 

Yine 14 Mart’ta Çaldıran ile İran sınır bölgesinde 7 mültecinin cansız bedeni karların erimesiyle birlikte ortaya çıktı. 

Çaldıran’a bağlı Sarıçimen köyünde 9 Şubat 2019 tarihinde, sınırı geçmeye çalışan ve 10’u Afgan, 3’ü Kobanêli Kürt olduğu tahmin edilen mültecilerin donarak can verdikleri ihbarı yapılmıştı. Mültecilerin bulunması için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştı.

İNSAN TACİRLERİNİN GÜVENLİK KAYGISI YOK 

Çaldıran ilçesine başka illerden gelen insan tacirleri, Çaldıran ile İran arasında herhangi bir güvenlik kaygısı taşımadan bu işi yapıyor. İnsan kaçakçıları, hemen hemen her gün yüzlerce mülteciyi, Çaldıran, Erciş, Van merkez ve çevre illere götürüyor. Her yıl onlarca mülteci insan tacirleri tarafından sınır bölgesinde ölüme terk ediliyor. İnsan tacirleri tarafından getirilen yüzlerce mülteci cenazesinin kar altında olduğu iddia ediliyor. Bu bilgiyi doğrulamak mümkün olmasa da trajedinin büyüklüğü gözler önünde.

EN AZ 37 MÜLTECİ DONARAK CAN VERDİ

İnsan hakları savunucularına göre, Van’da 2019 yılında en az 37 mülteci donarak can verdi. Mülteci dramı, bununla sınırlı değil. Temmuz 2019’da insan tacirleri tarafından mültecileri taşıyan bir aracın devrilmesi sonucu 17 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı. En son 9 Şubat günü Van'da göl kıyısında terk edilen ve donma tehlikesi geçiren 30'dan fazla mülteci bulunmuştu.