Sistem zor durumda, HDP'de öz güven hakim

Ülkeyi yönetememe, ekonominin çöküşü gibi sebeplerle 24 Haziran için baskın seçim kararı alan AKP-MHP, panik durumunda.

Sistem partilerinin panik halini ve krizi aşmak için görüşme trafikleri sürüyor. CHP’nin muhalefetin ortak adayı olarak düşündüğü Abdullah Gül merkezli yoğun bir trafik başladı. AKP’nin önceki Başbakanı Ahmet Davutoğlu da Gül ile görüştü. Bu görüşmenin AKP tarafından istendiği, Gül'ün aday olmaması için ikna edilmesinin istendiği belirtiliyor. Eski Bakan Bülent Arınç ise benzer gündemle AKP Genel Merkezi'nde Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Erdoğan'ın bir süre önce dışladığı isimleri, seçimleri kaybetme endişesiyle yanına çekmeye çalıştığı düşünülüyor. Bölünen iktidar partisinin eski isimlerinden Sadullah Ergin, Ali Babacan, Beşir Atalay'ın Gül ile ortak hareket ettikleri söyleniyor.

Erdoğan, grup toplantısında da CHP-İyi Parti ittifakı için kayıtsız kalmayarak, kendisini tepki göstermek zorunda hissetti, "garip bir senaryo" ifadesini kullandı.

Giderek güç kaybeden AKP, bunu önlemek için ittifaklarını da genişletmenin yollarını arıyor. Hükûmet yetkililerinin bugünkü ziyareti de ırkçı partilerden BBP'ye olacak.

BAHÇELİ TUTUŞTU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de endişesini gizleyemedi. Zor durumda olduklarını, Abdullah Gül gündemi üzerinden belli etti ve şöyle dedi: "Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı üzerine çok sinsi bir kamuoyu hazırlama stratejisi devrededir. FETÖ işbaşındadır. PKK razıdır. Türkiye düşmanları heyecanlıdır."

CHP-İYİ PARTİ

Sistem partilerinden CHP-İyi Parti de kendi sıkışmışlığını aşamıyor. Tutarlı bir yol izlemeyen iki partinin genel başkanlar düzeyinde bugün de görüşeceği bildirildi.

HDP KENDİNE GÜVENİYOR

Erdoğan'ın "sandığa gömülmeli" diyerek önemli rakibi saydığı HDP ise kendine güveniyor. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi de 24 Haziran’da tamamlayacağız. Kendi adayımızla gireceğiz emek ve demokrasi güçlerinin sesi olacağız" dedi.

Temelli, ilk turda herkesin kendi adayını çıkarması gerektiğini belirterek, "Güçlü adaylarla ikinci turun kapısı açılır. Muhalefet kanadında bir adayda uzlaşılabilir" diye ekledi. Temelli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtlarken de, şunları söyledi: “Taban oy vermez. Tüm partiler ikinci turu dikkate alarak adayını belirlemeli. Yani belirleyecekleri aday herkesi kucaklayacak aday olmalı." Temelli, “Abdullah Gül’e oy verir misiniz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Bizim gündemimize düşmüyor. Ama saygın bir siyasetçi, değerlendirilebilir. Biz bir temas görmedik. Biz kendi adayımızı çıkartacağız. Adaylar havuzu oluşturduk. 3 Mayıs günü adayımız açıklanacak. Adaylar havuzunda Selahattin Demirtaş da var."