Siyasi soykırım operasyonlarında en az 67 gözaltı

Türk polisi Tekirdağ ve Mersin merkezli siyasi soykırım operasyonları ile Mêrdîn’de en az 67 kişiyi gözaltına aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine birkaç gün kala, çok sayıda kentte Kürtler ve ittifak halindeki sosyalistlere yönelik siyasi soykırım operasyonları gerçekleşti.

TEKİRDAĞ MERKEZLİ OPERASYONLAR: 30 GÖZALTI

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma gerekçe gösterilerek çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi.

Keyfi ve sistematik bir suçlama olan "Örgüt üyeliği" suçlaması yöneltildi.

4’ü Çanakkale’de olmak üzere 30’a yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Çanakkale’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kırıç, HDP il yöneticileri Seza Büyükkılıç, Turgut Haskan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski İl Eşbaşkanı Veysel Kutluay, Edirne’nin Keşan ilçesinde ise Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İlçe Yöneticisi Mehmet Akyürek gözaltına alındı.

Gizlilik kararının konulduğu dosya kapsamında gözaltına alınanlardan bazılarını isimleri şöyle:

“Hilmi Karaoğlan, Zübeyde Karaoğlan, Serkan Karaoğlan,Senem Özbey, Servet Taşkın, Mehmet Akyürek, Sibel Kayıkçı, Cezmi yaman, Rahmi Direk,Ayla Eroğlu, Ömer Faruk Kırıç, Deniz Erdem, Seza Büyükkılıç, Veysel Kutluay, Turgut Haksal.”

MÊRDÎN’DE 13 GÖZALTI

Mêrdîn'de de sabah saatlerinde çok sayıda adrese baskın yapıldı. Siyasi soykırım operasyounda Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe), Nisêbîn (Nusaybin), Stewr (Savur) ve Dêrik (Derik) ilçelerinde 13 kişi gözaltına alındı. "Örgüte yardım etmek" suçlamasıyla gözaltına alınanların isimleri şöyle: "Mahmut Damar, Metin Yılmaz, Sami İldem, Şükrü Durgan, Abdullah Çelik, Yavuz Demirkıran, Osman Siği, Recep Türk, Hüseyin Söylemez, Şiyar Koç, Faris Alak, Fırat Demir ve Mehmet Şerif Kavak."

MERSİN MERKEZLİ OPERASYONLAR: 24 GÖZALTI

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek sabah saatlerinde Mersin, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir'de birçok adrese polisler baskın düzenlendi

Başsavcılık, sanal medya paylaşımları, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) üzerinden cezaevindeki tutsaklara para gönderilmesini suç unsuru haline getirdi.

Bu soruşturmada 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bunlardan şimdiye kadar 24 kişi gözaltına alındı.

Baskınlar sırasında evlerin kapıları kırıldı, eşyalar yağmalandı.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: MA İzmir muhabiri Delal Akyüz, HDP Yenişehir İlçe Başkanı İbrahim Kaylan, HDP Yenişehir eski İlçe Başkanı Emrah Deniz, HDP İl Yöneticisi Devrim Aydın, DBP yöneticileri Kadri Ezel, Cengiz Dere, Çukurova TUAYDER yöneticileri Esmer Oğuz, Selim Ekici, yüzde 85 engelli Azat Taş, HDP Mersin Gençlik Meclisi üyeleri Süreyya Ceylan, Özkan Yalçın ile Beşir Acar, Yusuf Korkut, Nebi Korkut, Ramazan Çatuk, Ramazan Aslan, Ferhat Demir, İbrahim Durak, Engin Aydemir, Erhan Beyhan, Hamza Arpaç, Mehmet Kapan ve Özkan Yalçın.

ANKARA’DA  GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan Ankara’da Newroz kutlamalarında “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınanların gözaltı süresi uzatıldı.

22 Mayıs Pazartesi günü sabah saatlerinde 2023 Newrozuna kutlamasına katıldıkları gerekçesiyle Ankara’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Bedriye Irmak ile Nebahat Çalpan, Halil Güzel, Barış Güzel, Ahmet Güzel, Aykut Bozkuş, Cahit Gümüş, Yasin Bahçıvan, Samet Ayataç, Kadir Aytaç ve Ramazan Ağgöz, Erzurum’da ise Mert Üstündağ ve Mehmet Üstündağ gözaltına alınmıştı.