Siyasi tutsaklara hak ihlalleri artıyor

Ağrı ve Elazığ'daki siyasi tutsaklara dönük baskılar artıyor. Tutsaklar, uğradıkları hak ihlallerini açıklarken, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu. Hasta tutsakların tedavileri de engelleniyor.

AKP-MHP rejimi, cezaevlerinde düşman hukuku uygulamaya devam ediyor. 

AĞRI

Patnos L Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsaklar, maruz kaldıkları hak ihlallerini gönderdikleri mektupla paylaştı. 

Tutsaklar, hak ihlallerini şöyle sıraladı: 

“Sağlık sorunları, hastalıkları çok ilerlemiş ve durumları çok acil olan arkadaşlarımız var. Fakat bir türlü hastaneye götürülüp tedavi edilmiyorlar. Aynı zamanda, cezaevinde revir doktoru yok ve aylarca revire çıkarılamıyoruz. Çok ciddi su sorunu var. Musluktan akan su lağım kokuyor. Defalarca birçok arkadaşımız sudan dolayı zehirlendi. Zehirlenip de hastaneye kaldırılan arkadaşlarımıza, ‘sudan dolayı zehirlenme olmuş’ teşhisi konulmasına rağmen bu konuda cezaevi idaresi herhangi bir düzeltme yapmıyor ve önlem almıyor. Patnos Cezaevi’ne yeni gelen arkadaşlarımız zorla çıplak aramaya tabi tutuluyor, darp ve tecrit ediliyorlar, insan onurunu zedeleyecek hakaret ve saldırılara maruz kalıyorlar. Radyolarımıza el konuluyor, verilmiyor. Hiçbir yasal dayanağı olmadan keyfi bir şekilde gazeteler verilmiyor. Hiçbir talebimiz kabul edilmiyor veya zamana yayıyorlar. Hiçbir sosyal faaliyetlerden yararlanamıyoruz. Odaların kapasitesi 16 kişiliktir. Fakat odalardaki kişi sayısını 32’ye kadar çıkarmışlar.” 

Tutsaklar, başta avukatlar olmak üzere, milletvekilleri, insan hakları savunucular, insan hakları örgütlerine duyarlılık çağrısında bulunarak cezaevini ziyaret etmelerini istedi. 

ELAZIĞ

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde siyasi tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak devam ediyor. Aileler, yakınlarıyla yaptığı görüşmede, 12 Eylül’de 3 günlük uyarı amaçlı açlık grevine giren tutsakların darp edilerek hücrelere konulduğunu bildirerek, tutsakların hücrelerde tutulmaya devam edildiği ve bazı tutsaklara da disiplin soruşturması adı altında iletişim cezası verildiğini söyledi. 

Tutsakların odalarına gardiyanlar tarafından yapılan baskınların arttığına dikkat çeken aileler, tutsaklara, fiziki saldırılara maruz kaldığını, tuttukları notlara el konulduğunu kaydetti. Kendi talepleri olmadan yapılan oda değişimleri sırasında tutukluların yanlarına sadece kıyafetlerini almalarına müsaade edildiğini ifade eden aileler, haftalık telefon görüşmelerinin keyfi bir şekilde engellendiğini belirtti. Tutukluların aileleriyle yaptığı görüşme sırasında telefonların birden kesildiğini de vurgulayan aileler, haftalık sosyal etkinliklere de keyfi bir şekilde izin verilmediğini söyledi. 

Aileler, tutsakların cezaevi idaresine yazdıkları dilekçelere yanıt verilmediğini kaydederken, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı insan hakları örgütleri, siyasi partiler ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. 

İSTANBUL

Tahliye edilen, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanı Pınar Tarlak, şunları aktardı: "Şivekar Ateş isimli genç bir hasta tutsağın kalp rahatsızlığı nedeniyle 20 günde bir iğne olması gerekiyor. Tarsus’tan geldi ancak orada aldığı disiplin cezaları bu cezaevinde uygulanmaya başladı. Oysa Şivekar’ın tedavi edilmesi gerekiyor. Başka bir hasta tutuklu da kamuoyunda Hozan Cane olarak bilinen Saide İnanç. Her ikisinin de bir an önce tedavi edilmesi gerek."