Söz çok icraat yok: AB hala Erdoğan'ı seviyor!

Avrupa Birliği ve Erdoğan rejimi arasındaki krizlere rağmen Brüksel'in Ankara'ya para akıtan muslukları hala kapatmadığı ortaya çıktı.

AB'nin Mart ayından bu yana AKP rejimine 23 Milyon Euro para verdiği belirtildi.

İnsan hakları savunucusu Alman vatandaşı Peter Steudtner’in Büyükada'da Türk polisinin gerçekleştirdiği operasyonun ardından tutuklanması üzerine Almanya'nın Erdoğan rejimine yönelik açıkladığı yaptırımların yankıları sürüyor.

Yaptırımların başında da Avrupa Birliği yardımları geliyor. Ancak AB ile AKP rejimi arasındaki kriz ve gerginliklere rağmen Ankara'ya para desteğinin hep sürdüğü öğrenildi.

Geçtiğimiz Mart ayında AKP'nin Avrupa'da düzenlemek istediği 16 Nisan referandum mitinglerinin yasaklanması üzerine Avrupa ülkeleri ile Erdoğan rejimi gerginlik tavan yapmıştı. Erdoğan'ın Avrupa'yı Nazi pratiği ile suçlaması ve üyelik müzakerelerinin yapılmamasına rağmen AB'nin yardımlarını sürdürdüğü ortaya çıktı.

Almanya'nın önde gelen günlük gazetelerinden Bild'in bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Mart ayından bu yana AB Ankara'ya 23 Milyon Euro para daha verdi. Böylelikle bu yıl AB'nin AKP rejimine verdiği para miktarı 190 Milyon Euro'ya ulaştı.

4,5 MİLYAR EURO'YA ÜYE ÜLKELER KARAR VERECEK

AB'nin 2020 yılına kadar Ankara'ya toplam 4,5 milyar Euro para yardımında bulunması gerekiyor. AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn söz konusu bu yardımın ancak bütün üye ülkelerin karar vermesiyle durdurulabileceğini söyledi.

Hem üyelik müzakereleri için hem de mülteciler anlaşması için Brüksel, Ankara'ya son üç yılda toplam 10 milyar Euro para verdi. Bu paranın 3,3 milyar Euro'su Sadece 2014’ten 2016 yılının sonuna kadar ödenmişti. Bu rakamla birlikte Türkiye AB’nin yardımlarından en çok yararlanan AB dışı ülke olmuştu.