Sol Parti: Yıldırım’ı ağırlamak Efrîn saldırısını desteklemektir

Sol Parti, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamlarının sürdüğü bir dönemde Alman başbakanı Angela Merkel’in Türk başbakanı Binali Yıldırım’ı konutunda ağırlamasına sert tepki gösterdi. Yıldırım ise Perşembe günü protestolarla karşılanacak.

16-18 Şubat tarihleri arasında Almanya’nın Münih kentinde Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı düzenleniyor. Yaklaşık 20 ülke lideri ile 80'e yakın ülkeden dışişleri ve savunma bakanının katılacağı konferansa Türkiye’yi AKP rejiminin başbakanı Binali Yıldırım ve dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.

Yıldırım ve Çavuşoğlu konferans öncesinde başkent Berlin’de Alman başkanı Angala Merkel tarafından ağırlanacak. Alman başbakanlığı Merkel’in Yıldırım’ı 15 Şubat Perşembe günü saat 16.00’da ağırlayacağını ve her iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınacağını duyurdu.

Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti ise Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamların devam ettiği bir dönemde Türk başbakanının bizzat Merkel tarafından ağırlanmasını sert şekilde eleştirdi. Ziyarete ilişkin açıklama yapan Sol Parti milletvekilli Sevim Dağdelen "Yıldırım'ın Berlin'de kabul edilmesi Suriye'de Kürtlere yönelik başlatılan savaşı destekliyoruz’ anlamına geliyor” tepkisini gösterdi.

‘ALMANYA TÜRKİYE’NİN SUÇLARINA ORTAK OLMAMALI’

Alman hükümeti tarafından söz verilen panzerlerin modernize edilmesi planının durdurulmasını isteyen Dağdelen, Erdoğan rejimine karşı bir dizi yaptırımın hayata geçirilmesini istedi. Dağdelen, Türkiye ile AB arasındaki görüşmeleri sonlandırılmasını, Türkiye'ye kredi yardımlarının iptal edilmesini ve Türkiye'de bulunan Alman askerlerinin derhal geri çekilmesini talep etti.

Almanya’nın Türkiye’nin suçlarına ortak olmaması gerektiğini belirten Sol Parti vekili “Alman silahları Türk askerlerinin ve katil çete gruplarının uluslararası hukuku çiğnemesine yardımcı olmamalı” çağrısını yaptı.

YILDIRIM PROTESTOYLA KARŞILANACAK

Bu arada Türk başbakanı Yıldırım’ın Perşembe günkü gezisini protesto etmek ve Efrîn’e yönelik Türk devletinin işlediği suçlara dikkat etmek için bir gösteri düzenlenecek. Protesto gösterisi Perşembe günü saat 12.00’de Alman başbakanlık binası önünde gerçekleşecek.

Her iki liderin görüşmesinde Erdoğan rejimin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarından gazeteci Deniz Yücel'in durumunun yanı sıra Türkiye’ye silah ihracatı ile Efrîn’e yönelik saldırının gündeme gelmesi bekleniyor. Yıldırım’ın Berlin’deki temaslarında Merkel hükümetine rehinlerin serbest bırakılması karşılığında Efrîn’e yönelik başlatılan işgal girişimi için destek talebinde bulanacağı belirtiliyor.