Soma'da katledilen işçiler anıldı: Katil iktidar

Soma'da katledilen 301 işçi anıldı. Anmada, katliamın sorumlusunun AKP iktidarı olduğuna dikkat çekildi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden- İş) Soma'da 301 maden işçisinin katledilmesinin yıl dönümüne ilişkin Soma'da açıklama yaptı.

Soma Hükümet Meydanı'nda toplanan kitle açıklamanın yapıldığı Madenci Anıtına kadar yürüdü. "301'i unutmadık, unutturmayacağız" ve "Önderlerimizin yolunda düşmana korku dosta umut olmaya geliyoruz" pankartlarının açıldığı eylemde sık sık "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Gün gelecek devran dönecek patronlar işçiye hesap verecek" sloganları atıldı.

Eyleme yaşamını kaybeden madencilerin aileleri ve maden işçilerinin yanı sıra Nakliyat İş, PTT Sen temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

'YASIMIZI ÖFKEYE DÖNÜŞTÜRDÜK'

Madenci Anıtı’nın önünde yapılan eylemde konuşan Bağımsız Maden-İş üyesi Ferhat Akılma, "Kardeşlerimizin hakkını arayan madencileriz" dedi. Akılma, "301’iz. Bu mücadelelerin önderleri mücadeleyi aydınlatan Tahir Çetin’iz. Ali Faik’iz. Düşünmediler asla bunlar kimler diye. Bizi bir parlayıp sönen yıldız zannettiler. Hafızamızın güçlü olduğunu bilmiyorlardı. 5 yıl, 10 yıl, 30 yıl geçse de hatırlarız. Yasımızı öfkeye, öfkemizi mücadeleye çevirdik. Katil patronlara, onları kollayan adalete karşı birbirimizden başka bir yolumuz olmadığını gördük öğrendik. Ant olsun ki tüm maden havzalarında bu mücadele kazansın diye soluksuz çalışacağız" diye belirtti.

301 madencinin katline sebep olan patronların ve yöneticilerin hak ettikleri cezaları alması gerektiğini anlatan Akılma, "301 madencinin ailelerini savundular diye bugün hapiste olan başta Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay olmak üzere tüm avukatların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Maden işçisi İdris Sarıkaya, "301, kader ve fıtrat değildir. 301, para hırsının, zenginliğe zenginlik katmanın bedelidir. Bu yolda öldük ve geri dönmedik. Ama bize söz veren milletvekilleri verdikleri sözlerden döndü. 301'den sonra iş şartlarında iyileştirme yapıldı. Ancak aradan zaman geçince her şey eskisi düzene geri döndü. Yetkilileri yeni katliamlar yaşanacak diye uyardık. Bu uyarının hemen ardından Polyak Madencilik'te patlama yaşandı. Yeni patlamalarda yaşanacak" dedi.

BÖYLE GİDERSE YENİ KATLİAMLAR YAŞANIR'

Eşi Mustafa Kaya'yı kaybeden Naciye Kaya, "8 yıldır adalet arıyoruz, yeni 301'ler yaşanmasın diye adalet aradık. Ama bulamadık. Böyle giderse yeni 301'ler, 501'ler de yaşanır. Bize söz verenler, 'Babamın oğlu olsa hesap sorarım' diyenler. Nerede? Somalı maden işçileri nerede? 301 insanın anısına sahip çıkışın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Babasını kaydeden Nagehan Yılmaz, mahkeme sürecinden bahsederek, "Duruşma salonunda mücadelemizi dimdik verdik. Ama sonucu işçi başına 8 gün ceza oldu. Ama biz mücadelemizi sonuna kadar vermeye devam edeceğiz. 301 sadece bir rakam değil. Bundan sonraki süreç çok önemli. Daha dik durarak ceza almaları için mücadele vereceğiz. Daha çok baba gitmesin" dedi.

KATİL İKTİDAR

Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu "Katliamının birinci derece sorumluları kapitalist sömürü düzeni, işçileri görmezden gelen sarı sendika ve önlem almayan siyasi iktidardır. Kader, fıtrat diyerek kimse bu katliamın sorumluluğunu üstünden atamaz. Para babalarına, kapitalist sisteme karşı verdiğimiz mücadele en haklı mücadeledir" dedi.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Gökay Çakır, şunları söyledi: "Bize 'çapulcu' dediler. Evet, biz Ordulu, Zonguldaklı, Somalı çapulcularız. Ama verdiğimiz mücadeleyle 60 senedir kazanılamayan hakları kazandık. Fazlasını almak için mücadeleye devam edeceğiz.

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "İşçiye 4 bin 250 lira veren bu sistem işçiye adalet getiremez. İşçi katilleri 8 gün cezaevinde kalırken, Soma davasının avukatları Selçuk Kozağacli ve Can Atalay ise tutuklanıyor. Bir avuç madenci dövüşe dövüşe yasa çıkardı. Biz işçiler olarak kol kola girersek, korkmadığınız zaman değerimiz oluyor. Selam olsun korkmayanlar, 301'e" diye konuştu.