Son bir buçuk yılda gazeteciler neler yaşadı?

ÖGC, özgür ve muhalif basına dönük saldırıları raporlaştırdı.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 22 Nisan Kürdistan Gazeteciler Günü vesilesiyle hazırladığı, basın üzerindeki hak ihlallerine dönük raporunu bugün açıkladı.

"Biz sürgünde Kürdistan Gazetesi ile başladık. Bugün ise yayıncılığımızı, onlarca dergi, gazete, radyo, TV, ajans ve haber siteleriyle sürdürüyoruz" diye başlayan raporda, şunlar kaydedildi:

"Tüm baskı ve engellemelere, tutuklama ve ölümlere, sürgün ve sansüre rağmen Kürt basını durmadan büyüdü, dünya ve bölgede önemli bir yer edindi. Kürt basını sadece Kürtlerin değil coğrafyasında barınan tüm halkların sesi, kulağı ve gözü oldu.

Gerçeklerden asla taviz vermeyerek hakikati her zaman topluma taşımayı birinci görev bildi. 119 yıldır gerçeklerin karanlıkta kalmaması için mücadele etti, ediyor.

Bu topraklarda denenmiş ve her seferinde başarısız olmuş sansür, kapatma, tutuklama, hapis cezası, işinden etme, sürgün etme gibi baskıcı uygulamalar son iki yıldır Kürt basını üzerinde hiç eksik olmadı.

Kürt sorununun çözümü için yaklaşık üç yıl süren sürecin buzdolabına kaldırılmasıyla 2015 yazından itibaren yeniden başlayan savaşın faturası her zaman olduğu gibi yine basına kesildi. Gerçekler bir kez daha öldürülmek istendi. Baskıların odağına yine Kürt basını ve muhalif basın konuldu.

Olağanüstü Hal’in ilanından sonra baskılar katlanarak sürdü. Bir darbenin ürünü olan OHAL’e dayandırılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle Kürt basını ve muhalif basın susturulmak istendi."

GÖZALTI, TUTUKLAMA, KAPATMA, ÖLÜM...

Raporun devamında şu istatistiklere yer verildi:

"Yüzlerce gazeteci gözaltına alındı, onlarca gazeteci tutuklandı, gazetecilere dava üstüne davalar açıldı, habercilik yargılandı, haber siteleri ve ajanslar onlarca kez erişeme engellendi, ajanslar, gazeteler ve TV’ler kapatıldı, binlerce gazeteci işinden oldu.

Sadece 2016 yılında Türkiye’de 6, Suriye ve Irak’ta 10, Cezayir’de ise 1 olmak üzere toplam 17 gazeteci öldürüldü, 352 gazeteci gözaltına alındı, 109 gazeteci tutuklandı. Yine 2016 yılında 318 basın yayın organı (88 gazete, 17 dergi, 30 yayınevi, 5 haber ajansı, 120 TV-Radyo, 58 haber sitesi) kapatıldı, 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 42 gazeteci saldırılara maruz kaldı.

Basın üzerindeki baskılar 2017 yılında da hızından bir şey kaybetmedi. 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana 112 günde basın üzerinde yaşanan baskılar kayıtlarımıza şöyle geçti:

*17 gazeteci tutuklandı (166 gazeteci hala tutuklu).

*82 gazeteci gözaltına alındı.

*35 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.

*9 gazeteci saldırıya uğradı.

*6 gazeteci hakkında dava açıldı.

*30 gazeteciye ceza verildi.

*2 gazeteci sınır dışı edildi.

*2 TV kapatıldı.

*Gazeteci Nujiyan Erhan Şengal’de, gazeteci Şifa Gerdi de Musul’da öldürüldü.

*6 gazeteci haber takibi sırasında yaralandı.

*17 gazetecinin bilgisayar, fotoğraf ve kamerasına el konuldu.

*3 haber sitesi erişime engellendi."